Aleksandar Magovac je izenačil v 26. minuti, ko je iz bližine zatresel mrežo po podaji Žige Mehleta z leve strani. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Magovac je izenačil v 26. minuti, ko je iz bližine zatresel mrežo po podaji Žige Mehleta z leve strani. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski hokejisti so po veliki zmagi v petek na Dunaju lovili tako rekoč zadnji vlak za podaljšanje upanja za uvrstitev v končnico. Prav Gradec je namreč ekipa, ki je na zadnjem rešilnem mestu za nadaljevanje sezone. A poraz, čeprav s točko za podaljšek, pomeni, da so zdaj možnosti za preboj na deseto mesto bolj kot ne samo še teoretične. Gradec ima 48 točk, Olimpija pa 37.

Antonitsch izkoristil veliko smolo Dodera, ki se mu je zlomila palica
Gostje so povedli v 2. minuti, ko je Sam Antonitsch z bekendom ukanil Žana Usa, potem ko se je Chrisu Doderu zlomila palica, ko je skušal izbiti plošček. To je bil tudi edini gol prve tretjine.

Magovac izenačil po protinapadu
Zmaji so izenačili v 26. minuti iz protinapada – Žiga Mehle je podal Aleksandru Magovcu, ki je dobro preusmeril plošček v mrežo. Ob koncu druge tretjine so gostje po veliki napaki Joone Ervinga znova povedli. Finec je zgrešil plošček v srednji tretjini, Viktor Granholm pa je sprejel darilo, zadrsal sam pred Žana Usa in ga ukanil s strelom med nogama.

Šturm zagotovil točko zmajem
V zadnji tretjini se je ponovila zgodba iz druge. Za izenačenje je v 42. minuti poskrbel Jaka Šturm, ki je izza vrat pridrsal pred gol in ukanil Nicolasa Wieserja. Lepo priložnost za zmagoviti zadetek so imeli Ljubljančani tri minute pred koncem, ko je moral na kazensko klop Michael Kernberger zaradi spotikanja. "Power play" je znova ostal ostal neizkoriščen in tekma je šla v podaljšek.

Ograjenšek najspretnejši v gneči pred vrati Usa
Tega je odločila še ena napaka na domači strani. Urban Podrekar je v ključnem trenutku izgubil palico. Us je prvi poskus Daniela Oberkoflerja še odbil, toda do ploščka je prišel slovenski reprezentant v dresu Gradca Ograjenšek in z bekendom poskrbel za končnih 2:3. Končno razmerje v strelih na vrata je bilo 24:30.

Gradec zmajem zadal nov poraz

Olimpija se je tokrat dobro pripravila na sistem igre Gradca
Po tekmi smo najprej srečali prav Ograjenška, ki se je v Gradcu odlično znašel in postal eden nosilcev igre.

"Želeli smo osvojiti vse tri točke. Bolje, da smo dobili vsaj dve, saj bi lahko odšli domov tudi z ničlo. Zadovoljni smo lahko z dvema točkama, z igro pa vsekakor ne. Olimpija se je zelo dobro pripravila na naš sistem igre in ni bilo lahko. V zadnjih krogih rednega dela so pomembne le točke," je povedal 31-letni Celjan.

Gradec ima tri točke več od Pustertala, obe ekipi pa bosta do konca rednega dela odigrali še pet tekem.

"Vse imamo v naših rokah. V naslednjem krogu bomo gostili Pustertal, z zmago bi se lahko konkretno odlepili od njih. Ključno je, da ostanemo zdravi. Preveč je bilo poškodb v letošnji sezoni. Prvi vratar Engstrand je dobil otroka ponoči in tokrat ni branil, a se je izkazal Weiser," je še dodal Ograjenšek.

Karhula: Imel sem občutek, da bomo dobili tekmo
Precej manj dobre volje je bil trener Olimpije Antti Karhula, ki si je zelo želel nadgraditi zmago na Dunaju.

"Na Dunaju smo se izkazali in želeli zalet prenesti na domačo tekmo. V prvi tretjini nam igra ni stekla. Imeli smo smolo, ko se je Doderu že v 2. minuti zlomila palica in so gostje zadeli. Zelo sem zadovoljen z igro v drugi tretjini, ko smo imeli vse pod nadzorom, potem pa smo prejeli zadetek iz protinapada. Imel sem občutek, da bomo dobili tekmo," je razlagal 46-letni Finec.

Antti Karhula je spremenil sistem igre. Finec zagovarja napadalnejšo igro. Po uvodnih treh porazih je na zadnjih dveh tekmah osvojil štiri točke, a to ne bo dovolj za preboj v dodatne kvalifikacije. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Antti Karhula je spremenil sistem igre. Finec zagovarja napadalnejšo igro. Po uvodnih treh porazih je na zadnjih dveh tekmah osvojil štiri točke, a to ne bo dovolj za preboj v dodatne kvalifikacije. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Prihodnji teden bo kar 12 igralcev Olimpije igralo za slovensko izbrano vrsto, zbor je že v ponedeljek popoldne na Bledu. "Več kot polovica ekipe bo odšlo na reprezentančni turnir v Bolzano. Z drugimi fanti bomo imeli prvi skupni trening v četrtek."

Prva točka v Tivoliju po več kot dveh mesecih
Olimpija je osvojila prvo točko v Tivoliju po 2. decembru, zadnjih sedem je osvojila na gostovanjih. Na zmago na Celovški 25 tako Ljubljančani čakajo že več kot dva meseca. Vmes so zanesljivo osvojili naslov državnega prvaka, a to jim ni dalo dodatnega zagona v razširjenem avstrijskem prvenstvu.

Magovac: Nujno smo potrebovali tri točke, ena ne bo zadostovala
"Mislim, da bi si zaslužili zmago. Prepričani smo bili, da jih bomo povozili po zmagi na Dunaju. Proti Gradcu lahko igramo, to smo v tej sezoni že večkrat dokazali. Gostje so izkoristili naše napake v rednem delu, v podaljšku pa se je plošček odbil Ograjenšku na palico," je poudaril branilec Magovac.

V garderobi je čutiti novo svežino po prihodu novega trenerja
"Gradec je na desetem mestu in zavedali smo se, da je to verjetno naša zadnja priložnost, da se še priključimo boju za dodatne kvalifikacije. Nujno smo potrebovali tri točke, ena ne bo zadostovala. Do konca rednega dela želimo dobiti še veliko točk in s tem z nasmeškom na obrazu končati sezono. V garderobi je čutiti novo svežino. Sistem igre je novi trener spremenil. Zdaj igramo veliko napadalneje, sprožili smo veliko več strelov in tudi dosegli več zadetkov na zadnjih tekmah. Mislim, da smo bili na vseh zadnjih tekmah blizu zmage. Treba bo še odpraviti napake v obrambni tretjini, ki jih je preveč," je razmišljal Magovac.

Sledi reprezentančni premor, ko bo Slovenija od četrtka do sobote igrala na turnirju v Bolzanu. Tudi Olimpija bo naslednjo tekmo odigrala v Bolzanu, 14. februarja čaka zmaje zahtevno gostovanje.


47. krog:
SŽ OLIMPIJA - GRADEC
* 2:3 (0:1, 1:1, 1:0)
885; Magovac 26., Šturm 42.; Antonitsch 2., Granholm 37., Ograjenšek 62.
* - v podaljšku

DUNAJ - VORARLBERG
5:1 (3:1, 0:0, 2:0)

KAC CELOVEC - ASIAGO
3:1 (2:0, 1:1, 0:0)

LINZ - BELJAK
3:4 (0:0, 0:3, 3:0) - po kazenskih strelih

INNSBRUCK - SALZBURG
3:1 (2:1, 0:0, 1:0)

PUSTERTAL - FEHERVAR
0:1 (0:0, 0:0, 0:0) - po kazenskih strelih


Lestvica:                    * x       
SALZBURG               43 28 3 3  9 93 
BOLZANO                43 28 4 0 11 92 
INNSBRUCK              44 29 0 2 13 89 
BELJAK                 44 24 4 1 15 81 
KAC CELOVEC            43 16 8 5 14 69 
LINZ                   43 20 3 3 17 69 
-------------------------------------- 
DUNAJ                  43 19 2 6 16 67 
FEHERVAR               42 16 3 6 17 60 
ASIAGO                 42 13 5 2 22 51 
GRADEC                 43 11 5 5 22 48 
-------------------------------------- 
PUSTERTAL              43 12 2 5 24 45 
SŽ OLIMPIJA            42 10 2 3 27 37 
VORARLBERG             41  8 3 3 27 33 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih