Slovenija bi z zmago nad Avstrijo ob krstnem nastopu na olimpijskih igrah že presegla 9. mesto iz Grenobla 1968, ki so ga slovenski hokejisti dosegli pod jugoslovansko zastavo. Foto: EPA
Slovenija bi z zmago nad Avstrijo ob krstnem nastopu na olimpijskih igrah že presegla 9. mesto iz Grenobla 1968, ki so ga slovenski hokejisti dosegli pod jugoslovansko zastavo. Foto: EPA
Michael Grabner in klop Avstrije
Michael Grabner je glavna nevarnost Avstrijcev, ki so na treh tekmah sicer dosegli en gol več od Slovencev. Foto: Reuters
Robert Kristan
Robert Kristan je branil na zadnjih treh pravih obračunih z "orli" in pri tem enkrat zmagal, prejel pa skupno 9 zadetkov. Foto: EPA
vratar Matthias Lange (Avstrija)
Avstrija že 13. sodeluje na olimpijskem hokejskem turnirju, a prvič po letu 2002. Najboljša uvrstitev, 5. mesto, sega v daljni Sankt Moritz 1928. Foto: Reuters
Anže Kopitar
Slovenija potrebuje pravega Anžeta Kopitarja, ki lahko skupaj z Janom Muršakom tudi podvaja v napadih in igrata več kot 25 minut na tekmo, če je potrebno. Foto: Reuters
Thomas Vanek, kapetan Avstrije
Najbolj zveneče ime avstrijske reprezentance je Thomas Vanek, ki je tudi kapetan v Sočiju. Sin očeta Čeha in matere Slovakinje velja v Ligi NHL za ostrostrelca, ki pa še čaka na prvi gol na olimpijskih igrah. Foto: Reuters
Risi proti večnim tekmecem Avstrijcem za četrtfinale
Pot Slovenije do repasaža z Avstrijo
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Matjaž Kopitar: Raje bi igral s kom drugim kot z Avstrijo

Sanj je konec, tukaj je realnost, Slovenci se bojujejo za vstop v najboljšo osmerico reprezentanc na največjem hokejskem odru na svetu in nasproti jim stojijo Avstrijci. Tako "risi" kot "orli" verjamejo, da je do podrobnosti poznani nasprotnik več kot premagljiv, a po drugi strani gre za soočenje večnih hokejskih tekmecev, ki bi po napovedih lahko le sanjali o četrtfinalu. Vendar zdaj je tu življenjska priložnost za zgodovinski uspeh, ki je ne gre zamuditi!

Zmagovalca čaka četrtfinale s Švedsko, poraženca pa bo neuspeh grenil še leta. Nekaj ur in minut pred repasažem preglejmo in primerjajmo adute tako Slovenije kot Avstrije.
POT V SKUPINI: Slovaški skalp s težo
Oboji so v svoji skupini s tremi točkami zasedli 3. mesto, potem ko so presenetljivo dobili eno tekmo, dve pa izgubili. Vseeno senzacionalna, a popolnoma zaslužena zmaga Slovenije nad Slovaško (3:1) kotira veliko višje kot uspeh Avstrije nad Norveško (3:1), ki je nadigrala "orle", a ni znala streti vratarskega oreha. Slovenci so po predtekmovanju zasedli 8. mesto z razliko v golih -5, Avstrijci pa 9. mesto med 12 reprezentancami z razliko v golil -8.

VRATARJA: Kristan - Lange
Prvi slovenski vratar Robert Kristan je bil proti Rusiji hitro žrtev dveh velemojstrov, a se je nato razbranil, vendar vseeno prejel pet zadetkov. Proti Slovaški je "Lixa" le 18 sekund ločilo od "shutouta", s 27 obrambami pa je tlakoval pot k prvi zmagi nad eno izmed velesil. Statistično je Kristan z 90,48 odstotka obramb deveti vratar turnirja.
Na prvotnem olimpijskem seznamu Mathiasa Langeja sploh ni bilo in šele poškodba Fabiana Weinhandla je prisilila selektorja Mannyja Viveirosa k Langejevemu vpoklicu. Odlično formo iz DEL-a za klub Iserlohn je prinesel tudi v Soči, kjer je od 50 strelov prejel le en gol! Kanadčanom je ubranil 16 strelov in Norvežanom 34 ter bil prvi junak zmage. Z 98,00 odstotki obramb v 80 minutah igre je drugi vratar turnirja.

OBRAMBA: Zrelost proti izkušnjam
Slovensko obrambo bo po prestani kazni in s tem počitku okrepil Sabahudin Kovačević, ki je na prvih dveh tekmah presenetljivo odigral največ med branilci. Robustni "Budo" odlično dopolnjuje Aleša Kranjca, ki pa se tako kot Mitja Robar proti velesilam še ni mogel razigrati tudi v napadu. Slovenska obramba je veliko mlajša, najverjetneje pa se bo redno rotiralo le šest ali sedem branilcev.
Avstrijci imajo bolj porazdeljeno minutažo, nosilni par sestavljata Matthias Trattnig in Andre Lakos, za Zdenom Charo z 202 cm drugi najvišji hokejist v Sočiju. Največ in najuspešneje (+2) igra Thomas Pöck, ki predstavlja grožnjo tudi za gol. Ob zmagi nad Norveško je v 4. par padel Stefan Ulmer, ki sicer blesti v Švici za Lugano in je lahko skriti adut.

NAPAD: Uravnoteženost proti NHL-napadu
Koliko moči je pobrala slabost in bolezen prvemu zvezdniku in centru Slovenije? Anže Kopitar je proti Slovaški več kot dokazal, da z Janom Muršakom in Davidom Rodmanom lahko dominira v igri, in to najprej v obrambi in nato še v napadu, vse pa se pri AK11 začne pri sodniških metih: 42:16 oz. 72,41 odstotka! Avstrijcem čarobna kemija napada JTS seveda ni neznanka, saj so se Žiga Jeglič - Rok Tičar - Robert Sabolič "rodili" ravno v Ligi Ebel, prvi strelec "Jegla" (2 gola in podaja) pa je pritegnil pozornost hokejskega sveta.

Tretji napad je po slabši uvodni tekmi prevzel odgovornost, primerno slovesu Tomaža Razingarja in Marcela Rodmana ter moči Jana Urbasa (7 strelov - skupaj z Muršakom največ med "risi"). Adut je uravnoteženost treh napadov, kar dovoljuje tudi narekovanje ritma s samo 9 napadalci.

Vse se vrti okoli prvega napada, ki ga sestavljajo vsi trije avstrijski NHL-ovci: Michael Grabner - Michael Raffl - Thomas Vanek. Zlasti prvi "Grabs" je težko zaustavljiv, saj je bil vpleten v kar 6 od sedmih golov Avstrije in je s petimi goli in podajo drugi strelec turnirja. Točkovno je sicer veliko manj viden kapetan Vanek (1 podaja), ki pa odpira prostor bliskovitemu rojaku soigralcu iz NY Islandersov. Nato nastopi težava: strelske podpore tako rekoč do zdaj ni bilo. Napadi so se mešali, a zdaj se računa na veliko motiviranost in tudi poznavanje tekmecev, kar bi omogočilo eksplozijo igralcev iz Lige Ebel.

POSEBNE POSTAVITVE: Enako podpovprečen PP
Disciplina bo ključ do uspeha na sosedskem derbiju, kjer niso izključene iskrice in provokacije. Slovenci so si nabrali 20 kazenski minut, Avstrijci pa 24. Oboji so samo po enkrat izkoristili številčno premoč: Slovenija 1/10, Avstrija 1/8, pri čemer so Avstrijci proti Kanadčanom kot edini na turnirju prejeli "shorthanded" gol. Podobnost se nadaljuje tudi pri igri z igralcem manj, saj sta obe moštvi prejeli dva gola: Slovenija 2/9, Avstrija 2/10.

ZGODOVINA: Rahla prednost "orlov"
22 let rivalstva in 22 tekem: 8 zmag Slovenije in 10 zmag Avstrije s skupno razliko v golih 53:54. Med njimi je bilo pet obračunov na SP-jih:
- SP 2002 Göteborg: Slovenija - Avstrija 3:5
- SP 2003 Helskinki: Slovenija - Avstrija 2:6
- SP 2005 Innsbruck: Slovenija - Avstrija 6:2
- SP 2011 Bratislava: Slovenija - Avstrija 2:3
- SP 2012 Ljubljana: Slovenija - Avstrija 3:2

In še olimpijske kvalifikacije za OI 2010 v Hannovru: Slovenija - Avstrija 3:4 (v podaljšku).

REPASAŽ ZA ČETRTFINALE

Danes ob 9.00 (TV SLO 2 + MMC TV):

SLOVENIJA - AVSTRIJA

SLOVENIJA (modri dresi; začetna postava)

D. Rodman - Kopitar (A) - Muršak
Sabolič - Tičar - Jeglič
Urbas - M. Rodman (A) - Razingar (C)
Pance - Mušič - Goličič

Pretnar - Kranjc
Robar - Kovačević
Gregorc - Pavlin
Tavželj - Podlipnik

Kristan (Gračnar)

AVSTRIJA (beli dresi; začetna postava)
Grabner - M. Raffl - Vanek (C)
Lebler - Koch (A) - Latusa
T. Raffl - Hundertpfund - Nödl
Welser - M. Iberer - Oberkofler

Trattnig (A) - Lakos
Pöck - Lukas
Altmann - F. Iberer
Unterluggauer - Ulmer

Lange (Starkbaum)

Sodniki:
Glavna sodnika: Jackson (ZDA), Šindler (ČEŠ);
Stranska sodnika: George (ZDA), Woodworth (ZDA).

Ob 13.30: RUSIJA - NORVEŠKA
Ob 18.00: ŠVICA - LATVIJA
Ob 18.00: ČEŠKA - SLOVAŠKA

.

Risi proti večnim tekmecem Avstrijcem za četrtfinale
Pot Slovenije do repasaža z Avstrijo
Robar: Proti Avstrijcem moramo biti pravi
Matjaž Kopitar: Raje bi igral s kom drugim kot z Avstrijo