Žan Košir je osvojil prvi dve olimpijski medalji za slovenske deskarje na snegu, ki so vse od krsta v Naganu 1998 veljali za favorite, a preko četrtfinala se niso mogli prebiti v boje za medalje. Foto: STA
Žan Košir je osvojil prvi dve olimpijski medalji za slovenske deskarje na snegu, ki so vse od krsta v Naganu 1998 veljali za favorite, a preko četrtfinala se niso mogli prebiti v boje za medalje. Foto: STA
Vrnitev Žana Koširja domov

Na letališču Jožeta Pučnika na Brniku je Koširja in zadnje slovenske olimpijce pričakalo približno 200 navdušenih navijačev. V tem zadnjem delu, ki se je vrnil iz Sočija, je bila tudi Petra Majdič, vodja najuspešnejše slovenske olimpijske odprave. V Rusiji je Slovenija osvojila osem medalj in 27 uvrstitev v prvo deseterico,

Prvi olimpijski medalji za Tržič
"Zelo vesel in počaščen sem, da ste me ob tej pozni uri pričakali v domovini. Ponosen sem, da sem osvojil dve medalji in da bomo v Tržiču, od koder je doslej prišlo že veliko vrhunskih športnikov, lahko proslavili ti prvi tržiški olimpijski medalji," je dejal Žan Košir.

"Zelo zadovoljen sem, da sem bil del te zgodbe, ki se je letos odvijala v Sočiju. Številni so mi napovedovali medalje. Mogoče se zdaj zdi, da je bilo vse zelo preprosto, ampak ni bilo tako. Na koncu mi je uspelo in sem zelo vesel," je uspešni nastop povzel 29-letni Tržičan, ki napoveduje, da bo vztrajal vse do Pjongčanga 2018, kamor bo šel še po manjkajoče zlato.

Zgodovinska bera medalj
Med dobitnike medalj so se vpisali dvakrat zlata Tina Maze z zmagama v smuku in veleslalomu, Košir je bil bronast v paralelnem veleslalomu in srebrn v paralelnem slalomu, skakalec Peter Prevc je srebro priskakal na srednji, bron pa na veliki napravi, bronasti pa sta bili tudi tekačica Vesna Fabjan in biatlonka Teja Gregorin.

Sprejem za Mazejevo doma
V Črni na Koroškem oziroma 2x Zlati na Koroškem bodo danes z začetkom ob 17. uri za prvo slovensko zimsko olimpijsko prvakinjo vendarle pripravili sprejem v središču kraja, čeprav so najprej napovedovali zabavo šele po koncu zimske sezone zaradi tekmovalnih obveznosti njihove svetovno znane sokrajanke v svetovnem pokalu.

Sočasno v Tržiču sprejem Koširja
V Tržiču je že vse pripravljeno na sprejem prvega tržiškega športnika z olimpijskim odličjem, tržiškega junaka, bronastega in srebrnega olimpijca, Žana Koširja. Sprejem za nosilca dveh olimpijskih kolajn bo v torek ob 18. uri na Trgu svobode v Tržiču. Sprejem za Koširja pripravlja tamkajšnja občina v sodelovanju z navijaškim klubom Žana Koširja in Športno zvezo Tržič.

Olimpijski komite Slovenije po končanih olimpijskih igrah ne bo pripravil posebnega sprejema za olimpijce. Tega so po natančnem razmisleku prestavili na konec zimske sezone, upoštevajoč natrpan urnik tekmovanj v svetovnih pokalih.

Vrnitev Žana Koširja domov