Napaka, ki je Bilesovi odnesla sanje o četrtem olimpijskem naslovu v Riu. Foto: Reuters
Napaka, ki je Bilesovi odnesla sanje o četrtem olimpijskem naslovu v Riu. Foto: Reuters
Charlotte Dujardin
Charlotte Dujardin je bila ponovno nedosegljiva za tekmice. Foto: Reuters
Elia Viviani
Mijain Lopez
33-letni kubanski silak Mijain Lopez je tretjič zapored postal olimpijski prvak. Foto: Reuters
Cavendish poražen, Viviani boljši

Weversova je Nizozemski pritelovadila prvo zlato olimpijsko odličje na gredi. Druga je bila še ena Američanka Lauren Hernandez.

Bilesova, že pri 19 okronana za eno največjih v športu, je v Braziliji odkrito ciljala na kar pet zlatih olimpijskih odličij. Začela je izjemno in že osvojila olimpijske naslove ekipno, v mnogoboju ter na preskoku, zalomilo pa se je na naslednji stopnici. Pri skrčenem saltu naprej je izgubila ravnotežje in se oprijela gredi. Na koncu je kljub očitni napaki njen nastop zadostoval za tretje mesto. Zdaj jo čaka še torkov nastop na parterju.

Olimpijske igre spremljajte na RTV Slovenija:
- prenosi na TV Slovenija 2 in MMC TV,
- bogat spored spremljajte tudi na frekvencah Vala 202

Na krogih slavje za Petrouniasa
V športni gimnastiki je na krogih zlato osvojil Grk Eleftherios Petrounias. Srebro je dobil Brazilec Arthur Zanetti, ki je bil zlat v Londonu pred štirimi leti, bron pa gre Rusu Denisu Abljazinu. Petindvajsetletni Petrounias, ki se je lani okitil z nazivi svetovnega prvaka, evropskega prvaka, zlat je bil tudi na evropskih igrah, je za izvedbo dobil oceno 16,000 točk in s tem prepričljivo pometel s tekmeci. Na preskoku je slavil Se Gvang Ri.

Dujardinova ubranila naslov v dresuri posamezno
Charlotte Dujardin
je ubranila naslov olimpijske prvakinje v dresuri posamezno. Srebrno in bronasto olimpijsko medaljo sta osvojili dve Nemki: Isabell Werth in Kristina Broring-Sprehe.

Dujardinova je za svoj nastop v finalu dobila oceno 93,857 točke, zgrešila sicer lasten svetovni rekord iz leta 2014, a vseeno prepričljivo osvojila zlato medaljo. Werthovi na konju Weihegold Old so sodniki dosodili 89,071 točke, Broring-Sprehevi na konju Desperados FRH pa 87,142 točke.

Najboljši moški predstavnik šele peti
To je za Dujardinovo tretja zlata olimpijska medalja. Dve je prinesla z olimpijskih iger v Londonu leta 2012, prejšnji teden pa je osvojila tudi srebrno medaljo v moštveni tekmi dresurnega jahanja. "V Londonu nisem čutila nobenega pritiska, tukaj pa sem kot braniteljica naslova občutila velika pričakovanja in pritisk," je dejala 31-letnica, ki med svoje privržence šteje tudi britansko kraljico kraljico Elizabeto II. To je bila 250. medalja na poletnih olimpijskih igrah za Veliko Britanijo. Prvi moški predstavnik Severo Jurado Lopez je končal šele na petem mestu.

V daljinskem plavanju slavje Nizozemke van Rouwendaalove
Nizozemka Sharon van Rouwendaal je zmagala v daljinskem plavanju na 10 kilometrov. Srebrno medaljo je osvojila Italijanka Rachele Bruni, bronasto pa Brazilka Poliana Okimoto. Slovenka Špela Perše je med 26 udeleženkami dosegla 16. čas. V cilju je bilo precej zmede, saj je srebrno medaljo najprej osvojila Francozinja Aurelie Muller, ki se je v fotofinišu dotaknila ciljne plošče tik pred Italijanko Brunijevo. A podroben pogled je pokazal, da je Mullerjeva "potunkala" Brunijevo, da bi po skoraj dveh urah plavanja pred njo dosegla cilj, zato so jo naknadno diskvalificirali in je Copacabano zapustila v solzah. Po pojasnilih francoske ekipe je bila zmedena, ker so bile visoke boje, ki označujejo start, nepravilno poravnane z bojami v ciljni ravnini.

Viviani ugnal Cavendisha
Italijan Elia Viviani je novi prvak v kolesarskem omniumu (207 točk). 27-letni Viviani je po dveh dnevih in šestih preizkušnjah premagal Britanca Marka Cavendisha (194), medtem ko je tretje mesto osvojil branilec naslova Danec Lasse Norman Hansen.

Tretje zaporedno zlato za Lopeza
Veliki met je uspel kubanskemu rokoborcu v grško-rimskem slogu Mijainu Lopezu, ki je v kategoriji do 130 kilogramov premagal Turka Rizo Kayaalpa in se veselil tretje zaporedne zlate medalje. Zlato v kategoriji do 85 kg je pripadlo Rusu Davidu Čakvetadzeju.

Nurudinov z olimpijskim rekordom do zlata
Ruslan Nurudinov je osvojil zlato kolajno v dviganju uteži v kategoriji do 105 kg. Uzbekistanec je v potegu dvignil 194, v sunku 237, skupno pa 431 kg, kar je nov olimpijski rekord. Srebrno kolajno je osvojil Armenec Simon Martirosjan (417/190+227), bronasto pa Kazahstanec Aleksandr Zaičikov (416/193+223).

Rus Tiščenko zmagal ob žvižgih s tribun
Jevgenij Tiščenko je osvojil zlato v težki boksarski kategoriji do 91 kilogramov. Aktualni svetovni prvak je v finalu s 3:0 premagal Kazahstanca Vasilija Levita. Bron sta osvojila Uzbekistanec Rustam Tulaganov in Kubanec Erislandy Savon. Po finalnem obračunu so se v dvorani oglasili glasni žvižgi gledalcev, ki se niso strinjali z odločitvijo sodnikov, saj je bil na začetku ter zlasti v zaključku Kazahstanec boljši, sodniki pa so soglasno zmago prisodili Tiščenku.

Nadaljevala so se tudi tekmovanja v moštvenih športih v rokometu, košarki in odbojki.

Cavendish poražen, Viviani boljši