Krka je dvakrat zmagala v Ligi ABA, obakrat v Beogradu, kjer je bila boljša od FMP-ja in Mege. Foto: www.alesfevzer.com
Krka je dvakrat zmagala v Ligi ABA, obakrat v Beogradu, kjer je bila boljša od FMP-ja in Mege. Foto: www.alesfevzer.com

Po več kot letu in pol sta se znova pomerila najtrofejnejša slovenska kluba. Krka je po vrnitvi med jadransko elito do 12. kroga čakala na obračun s slovenskimi prvaki zadnjih treh sezon, ki pa jih od začetka zagrebško-ljubljanskega sodelovaja v regionalni ligi še ni premagala. Zmaji so ob prvem letošnjem obisku svojega nekdanjega domovanja pod Rožnikom zanesljivo zmagali in z deveto zmago ohranjajo korak z vrhom Lige ABA, Novomeščani pa so medtem predzadnji. Imajo le dve zmagi, eno več od Mornarja, ki ga je Cedevita Olimpija premagala v prejšnjem krogu, med tednom pa potem vpisala že 11. poraz v Evropskem pokalu.

"Hude neumnosti, ki jih človek težko razume"

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Če se v Evropi pošteno poigrava z ugledom, je v Ligi ABA precej uspešnejša, na drugi strani pa ima Krka, ki vodi v državnem prvenstvu – Ligi Nova KBM se bodo Ljubljančani pridružili v končnici –, kar nekaj težav s kakovostnim preskokom, ki ga pomeni prehod iz Lige ABA 2 v najvišji rang v regiji. "Čestitke Olimpiji, ki je v drugem polčasu popolnoma nadzorovala tekmo. Odigrali smo pričakovano in predvidljivo prvo četrtino. Ko nismo bili več preplašeni, smo začeli igrati, kot smo si zamislili. Ključna trenutka sta bila, ko smo v drugi četrtini ujeli ritem in imeli dvakrat priložnost, da se povsem približamo in potem tiste tri minute do polčasa brez nekih naprezanj ostanemo v igri, a smo naredili tako hude neumnosti, da človek težko razume. Olimpija je to izkoristila in odšla na varnih deset," je povedal Okorn.

"Če bi v tretji četrtini prepolovili teh deset točk, bi prišli nazaj v igro, a smo vsakič, ko smo dobro ubranili, v napadu naredili vrhunsko neumnost in Olimpija se je vrnila na +10. Če želiš biti v igri na taki tekmi, moraš te priložnosti izkoristiti. Zgrešili smo celo goro odprtih metov. Imeli smo 19 napadalnih skokov. Po neki matematiki to pomeni vsaj 38 potencialnih točk. Slabo smo jih izkoristili. Zgrešili smo 'zicerje', ki jih je preprosto treba dati," je Ljubljančan na novomeški klopi izpostavil skromen met svojih varovancev, ki so iz igre metali le 30-odstotno. Zadeli so le dve trojki iz devetih poskusov in izgubili kljub konkretno dobljenemu skoku (50:31). Medtem ko so gostitelji v napadu ujeli le dve odbiti žogi, jih je Okornova vrsta kar 19, česar pa, kot je dejal trener, ni znala unovčiti.

Matković Krki nagnal strah v kosti

Deset metov Krke so zmaji ustavili. Devet blokad je zbral Karlo Matković, ki je s tem postal tudi novi rekorder Lige ABA. Hrvaški center je odigral izjemno tekmo, saj se je celo spogledoval s trojnim dvojčkom, v statistiko pa je vpisal še 23 točk in osem skokov. O izjemni predstavi je spregovoril tudi Okorn: "Moram ga izpostaviti – ne le zaradi blokad, ampak na splošno, kako igra. Videti je vrhunsko na obeh straneh terena. Kapa dol. Dolgo časa nisem videl centra, ki tako dominira. Nagnal nam je strah v kosti pod obročem. Ko prejmeš toliko 'banan', se začneš bati, da ni nekje v okolici te nevarnosti, ko skušaš metati. Res čestitke za tako igro."

Gašper Okorn je pred kratkim postal selektor madžarske reprezentance. Pred prihodom v Novo mesto je na Hrvaškem osvojil dvojno krono s Cibono, predtem pa mu je to uspelo tudi na Madžarskem s Falcom. Foto: www.alesfevzer.com
Gašper Okorn je pred kratkim postal selektor madžarske reprezentance. Pred prihodom v Novo mesto je na Hrvaškem osvojil dvojno krono s Cibono, predtem pa mu je to uspelo tudi na Madžarskem s Falcom. Foto: www.alesfevzer.com

Ko se Zena Edosomwan ni izkazal za pravo okrepitev in so se začele tudi težave s poškodbami, je Okorn večkrat dejal, da Krka potrebuje dodatne moči pod košema. Dolgo je iskala centra in ga pred kratkim le dobila. Darko Planinić, ki je nekoč veliko obetal in med drugim oblekel dresa Maccabija in Baskonie, je prišel na pomoč v Novo mesto. Hrvaški center še ni stoodstotno pripravljen, vseeno pa je pomemben kamenček za nadaljevanje sezone v dolenjskem mozaiku: "Potrebovali smo takšnega igralca. Nedvomno nam bo pomagal. Ni dolgo z nami. Naštudirati moramo še določene prilagoditve. V obrambi bomo morali nekoliko menjati, saj je specifičen igralec. Potrebujemo malce časa. Videlo se je v obrambi, predvsem proti 'pick and rollu', v napadu pa nam daje določeno globino."

V Novo mesto prihajata Borac in FMP

Olimpija pod vrhom, Krka pri dnu Jadranske lige

"Vprašanje, ali so težave Olimpije voda na naš mlin. Tako so morali večino časa igrati s štirimi najboljšimi. Ne vem, katera možnost je boljša, če bi imeli rotacijo ali če proti tebi več kot 30 minut igrajo Blažič, Matković, Cobbs in Stewart. Žal mi je, da imajo težave s poškodbami. Tega res nikomur ne privoščim. Kar zadeva nas, pa sem dovolj izkušen, da vem, koliko je ura. Ta ekipa potrebuje nekaj časa, ko pridemo na gostovanje, kjer je želja velika, da se ogrejemo, razbremenimo in začnemo igrati. Zato je to pričakovano in ni bilo zaznati nobene panike, saj smo vedeli, da bomo slej kot prej reagirali. Ne želim, da je tako, ampak tako pač je," je dodal Okorn.

Zdaj ga z varovanci čakata ključni tekmi v Ligi ABA, saj v Novo mesto še do novega leta prihajata Borac in FMP: "Povedal sem igralcem, da za uspeh na takih tekmah, kot je bila proti Olimpiji, potrebuješ nekaj več. Kakovost Olimpije je z igralci, kot sta Matković in Blažič, jasna. Če želimo nekaj več, je pa treba tudi pokazati nekaj več in verjeti v te stvari. Ne gre toliko za košarkarske težave. Ko je Olimpija pričakovano postavila cono, smo v treh napadih zapored zgrešili 'zicerje'. Po prvem smo zavrteli, odigrali drugače in je zgrešil nov igralec. To je šest točk. Ni vprašanje košarkarsko ali taktično, ampak moramo preklopiti v sebi. Čisto preprosto. Sem povedal, da je sezona še dolga. Smo, kjer pač smo, in se bomo borili. Ne bomo odnehali. Sploh jaz ne. Pred nami sta dve zelo pomembni tekmi. Nismo pod vodo. Še vedno plavamo."