Riyad Mahrez je s prostega strela šokiral Parižane. 30-letni alžirski reprezentant je dosegel enega najpomembnejših zadetkov v karieri. Foto: Reuters
Riyad Mahrez je s prostega strela šokiral Parižane. 30-letni alžirski reprezentant je dosegel enega najpomembnejših zadetkov v karieri. Foto: Reuters

Izbranci Pepa Guardiole so v nedeljo osvojili ligaški pokal, v Premier ligi imajo deset točk naskoka pred mestnim tekmecem Unitedom, v Ligi prvakov pa so prvič po letu 2016 v polfinalu. Parižani so v napetem četrtfinalu izločili Bayern, potem ko so avgusta izgubili finalni obračun proti Bavarcem v Lizboni z 0:1.

Kapetan Marquinhos je poskrbel za vodstvo PSG-ja z glavo. Foto: EPA
Kapetan Marquinhos je poskrbel za vodstvo PSG-ja z glavo. Foto: EPA

Vrnil se je Marco Verratti, ki zaradi okužbe s koronavirusom ni igral proti Bayernu. V prvem polčasu so izbranci Mauricia Pellegrina prikazali odlično igro, po izenačenju pa so popustili in v zadnjih minutah je bil City blizu tretjega zadetka.

Srečanje na Parku princev je bilo zelo izenačeno. Obe ekipi sta imeli po enajst strelov, Gostje so večkrat sprožili v okvir vrat (4:6) in pričakovano so imeli tudi večjo posest žoge (43:57 %).

Marquinhos kronal odlično igro PSG-ja
Prvo priložnost je imel Neymar, ki je v 13. minuti nevarno sprožil, a se je Ederson izkazal s parado. Po četrt ure so Parižani povedli, Angel Di Maria je podal iz kota, Marquinhos pa je žogo z glavo spretno preusmeril v mrežo.

PSG je bil zelo nevaren pri prekinitvah. Leandro Paredes je bil blizu zadetka v 28. minuti, ko je z glavo streljal mimo vrat.

Kevin De Bruyne je bil po koncu tekme precej bolj zadovoljen kot Neymar. Foto: Reuters
Kevin De Bruyne je bil po koncu tekme precej bolj zadovoljen kot Neymar. Foto: Reuters

Foden zapravil edino priložnost za sinjemodre v prvem delu
Vodilna ekipa Premier lige nikakor ni našla pravega ritma. Najlepšo priložnost v prvem polčasu je imel Phil Foden. Tri minute pred odmorom je streljal s 14 metrov, a je žoga letela preveč po sredini vrat in Keylor Navas jo je uspel odbiti.

Predložek De Bruyneja končal v mali mrežici
City, ki je igral brez pravega napadalca, je v uvodu drugega polčasa zaigral odločneje. Po uri igre je s škarjicami poskusil Kevin De Bruyne, vendar je zgrešil cilj.

V 64. minuti je De Bruyne s 25 metrov z leve strani zavrtinčil žogo v kazenski prostor. Vsi igralci so bili prekratki, žoga pa je presenetila tudi Navasa in končala v mali mrežici.

Mahrez skozi živi zid odločil tekmo
Idrissa Gueye je v 71. minuti naredil prekršek 22 metrov od vrat. Žogo si je nastavil Riyad Mahrez. Paredes in Presnel Kimpembe sta v živem zidu skočila vsak na svojo stran, vmes pa je Mahrez žogo z levico poslal v mrežo.

Pokal
Pokal "z velikimi ušesi" se je obema moštvoma vztrajno izmikal v preteklih letih. Foto: Reuters

Gueye izključen po grobem štartu
Tretji šok je PSG doživel v 77. minuti, ko je Gueye od zadaj pokosil Ilkaya Gündogana. Sodnik Felix Brych mu je takoj pokazal rdeči karton.

Mahrez je imel priložnost v 84. minuti prvi unovčiti še številčno prednost, a je zgrešil cilj, tri minute zatem je znova streljal še Foden, vendar znova naravnost v vratarja Parižanov.

Guardiola: Radi bi dosegli še en zadetek z igralcem več
"Zelo sem zadovoljen z izidom, čeprav bi radi dosegli še en zadetek z igralcem več. PSG je res nevaren in nič še ni odločeno. V prvem polčasu nismo bili dovolj agresivni, v drugem delu pa smo zaigrali precej bolje. Zdaj želimo najprej potrditi naslov angleškega prvaka v soboto, potem pa bom razmišljal o povratni tekmi," je poudaril trener sinjemodih Guardiola.

"To sta bila dva popolnoma različna polčasa. V prvem delu smo ihgrali odlično, a vedel sem, da je nemogoče popolnoma onemogočiti tako močnega tekmeca vseh 90 minut. V drugem polčasu je City prevladoval. Oba gola sta padla po spletu nesrečnih okoliščin za nas. Imeli so več priložnosti. Zdaj imajo prednost, mi pa moramo verjeti, da nam lahko uspe," je dejal trener PSG-ja Mauricio Pochettino.


Polfinale, prvi tekmi:
PARIS SG – MANCHESTER CITY 1:2 (1:0)
Marquinhos 15.; De Bruyne 64., Mahrez 71.
RK: Gueye 77./PSG

Paris SG: Navas, Florenzi, Marquinhos, Kimpembe, Bakker, Gueye, Paredes (83./Ander Herrera), Verratti, di Maria (80./Danilo Pereira), Mbappe, Neymar.

Manchester City: Ederson, Walker, Stones, Ruben Dias, Joao Cancelo (61./Zinčenko), Rodrigo, De Bruyne, Gündogan, Mahrez, Bernardo Silva, Foden.

Sodnik: Felix Brych (Nemčija)


Odigrano v torek:
REAL MADRID – CHELSEA 1:1 (1:1)
Benzema 29.; Pulišić 14.


Povratni tekmi, torek, 4. maja, ob 21.00:
MANCHESTER CITY – PARIS SG

Sreda, 5. maja, ob 21.00:
CHELSEA – REAL MADRID

Finale bo v soboto, 29. maja, v Carigradu.