Dva šampiona in kolesarska superzvezdnika, ki sta tako tudi plačana. Foto: www.alesfevzer.com
Dva šampiona in kolesarska superzvezdnika, ki sta tako tudi plačana. Foto: www.alesfevzer.com

Tadej Pogačar pri svoji ekipi UAE Emirates po novi pogodbi prejme šest milijonov evrov letne plače. Primož Roglič po prestopu k ekipi Bora Hansgrohe pa zasluži 4,5 milijona evrov letno, piše italijanski športni dnevnik.

S štirimi milijoni evrov si tretje mesto na lestvici delita Jonas Vingegaard (Visma Lease a Bike), zmagovalec zadnjih dveh Tourov, in svetovni prvak Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck). Peti najbolje plačani kolesar je Vingegaardov ekipni kolega Wout van Aert s tremi milijoni in pol letne plače.

Na šestem mestu sledi Remco Evenepoel (Soudal QuickStep) z 2,8 milijona, tesno za njim sta Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) in Pogačarjev ekipni tovariš Adam Yates z 2,7 milijona evrov plače. Najblje plačano deseterico z 2,5 milijona evrov zaokrožata dva kolesarja grenadirjev: Egan Bernal in mladi Španec Carlos Rodriguez.

Univerzalen, vsestranski z največjim dometom

Pogačar dodatno zasluži tudi z denarnimi nagradami, honorarji za nastope in sponzorskimi pogodbami. Teh je kar nekaj, denar mu kaplja od podjetja DMT, katerih čevlje nosi, za čelado mu plačuje Met, za prehranske izdelke Enervit, sodeluje tudi s hrvaško blagovno znamko vode Jana, ameriškim tehnološkim podjetjem Plume in Slovensko turistično organizacijo.

"Za nobenega športnika v moji karieri ni bilo tako velikega zanimanja blagovnih znamk. V kolesarstvu lahko na Pogačarja gledamo kot na najbolj univerzalnega, najbolj vsestranskega, tistega z največjim komunikacijskim dometom," je povedal Pogačarjev zastopnik Alex Carera in dodal, da bo njegov klient v letu 2024 odprl profile tudi na kitajskih družabnih omrežjih, čeprav je konec lanskega leta zavrnil sponzorsko ponudbo kitajskega tehnološkega podjetja.

Sorodna novica Nova kolesarska sezona z napako, ki kliče po spremembah