Primož Roglič je izgubil rumeno majico, zadržal pa zeleno majico najboljšega po točkah. Tadej Pogačar je z 2. mesta zdrsnil na peto. Oba imata seveda še vse možnosti, da postaneta skupna zmagovalca Dirke po Baskiji. Foto: EPA
Primož Roglič je izgubil rumeno majico, zadržal pa zeleno majico najboljšega po točkah. Tadej Pogačar je z 2. mesta zdrsnil na peto. Oba imata seveda še vse možnosti, da postaneta skupna zmagovalca Dirke po Baskiji. Foto: EPA

"Če potegnemo črto pod etapo, smo bili na koncu malce na napačni strani," je ocenil 31-letni Roglič, ki je majico vodilnega nosil od ponedeljkovega kronometra, s katerim se je začela 60. Dirka po Baskiji. "To je bil nov zahteven dan s še enim strmim vzponom. Od samega začetka je šlo na polno, kolesarili smo na vso moč. Vseh ne moreš nadzirati, nekaj kolesarjev je pobegnilo. Upali smo, da bomo dobili etapo, saj je bil Jonas (Vingegaard) v zelo dobrem položaju, a se nam ni izšlo," je razmišljal prvi na kolesarski lestvici, ki je bil danes pozoren predvsem na to, da mu ne bi ušel Tadej Pogačar, ki je bil skupno pred etapo njegov najbližji zasledovalec.

Po izjemnem taktičnem boju najboljših ekip je zmago v 4. etapi slavil Jon Izagirre, rumeno majico pa je oblekel Brandon McNulty. Foto: EPA
Po izjemnem taktičnem boju najboljših ekip je zmago v 4. etapi slavil Jon Izagirre, rumeno majico pa je oblekel Brandon McNulty. Foto: EPA

Priložnosti bo še dovolj
Vodstvo je prevzel 23-letni Američan Brandon McNulty, pred petimi leti mladinski svetovni prvak v kronometru. Danes je bil tretji, dobil je tudi štiri bonifikacijske sekunde. Majico naj bi zadržal na jutrišnji etapi, manj možnosti pa ima na sobotni gorski etapi s sedmimi klanci. Včeraj je na zadnjem vzponu na Ermualde za Rogličem in Pogačarjem zaostal za 18 sekund. Roglič ostaja optimist, v petek bo manj pod drobnogledom, v soboto pa ne bo on v vlogi tistega, ki ga vsi lovijo: "V Baskiji se vsak dan dirka na skupno razvrstitev. Nič drugače ne bo jutri in v soboto. Še vedno je dovolj priložnosti na tej dirki."

Sorodna novica Roglič dopustil, da je McNulty prevzel rumeno majico

Tvegana igra Jumba Visme
Etapa se je začela zapletati na vzponu prve kategorije na Erlaitz in na spustu proti cilju, kjer se Roglič z ekipo ni odzval na napad peščice kolesarjev, ki jim je potem uspel beg. In v tem begu je bil tudi njihov Jonas Vingegaard, ki bi moral po vseh pravilih pomagati kapetanu, toda privošlil si je "soliranje", ki ni dalo rezultata (4. mesto v etapi). Da so izbrali tvegano taktiko (če v soboto na koncu ne bo skupne zmage, bo današnja etapa izpadla porazno), je priznal tudi eden od športnih direktorjev Jumba Visme, ki moštvo spremlja v Baskiji, Nizozemec Frans Maassen: "Za nas je zaključek etape pomenil kar veliko taktično tveganje. Imeli smo priložnost za zmago z Jonasom, a smo se dolgo borili za dober položaj v etapi. Na vzponu na Erlaitz je Jonas opravil odlično delo, nato pa v manjši skupini do cilja ni porabil veliko moči, a se mu v sprintu ni izšlo. Ni nikakršne drame, ker smo izgubili majico vodilnega. Vse bomo storili, da jo v zadnjih dveh dneh dobimo nazaj."

Roglič se ni preveč vznemirjal zaradi McNultyja
Razplet današnje etape pušča odprta vrata za različne interpretacije. Za nekatere je ekipa Jumbo Visma pogorela, drugi pravijo, da je naredila odlično potezo, saj bo Roglič jutri in v soboto razbremenjen branjenja rumene majice. "Seveda bi si želeli imeti rumeno majico, toda ne moremo vedno nadzirati vsega. Za nas je takšen položaj pred sobotno odločilno etapo še boljši. McNulty je ušel na zadnjem klancu, toda Jonas (Vingegaard) je izničil napad. Ko je McNulty spet skočil, mu je Primož dopustil, da gre v beg," je današnjo etapo za Cyclingnews komentiral športni direktor Jumba Visme Grischa Niermann.

Pogačar želel, da bi bila prednost McNultyja čim večja
Tadej Pogačar je v skupnem seštevku z drugega nazadoval na peto mesto. Sila redko se zgodi, da Pogačar na etapnih dirkah izgublja mesta v skupnem seštevku (najbolj očitno je bilo to v 7. etapi lanskega Toura), edinstveno pa je, da je kljub vseeno - zadovoljen. "V 95 odstotkih je bilo vse tako, kot smo si zamislili. Imeli smo McNultyja, ki je na zadnjem vzponu pokril napad Mikela Lande. To je bila zanj lepa priložnost, v drugem delu vzpona pred spustom pa se je odpeljal v manjši skupini z dobrimi kolesarji. Sam nisem gledal Primoža, ampak sem se osredotočil na to, da bo Brandon prišel v cilj s čim večjo razliko, kar mu je uspelo. Ima rumeno majico vodilnega. Zelo sem zadovoljen. Iz našega vidika je bila taktika odlična. Dirka je v naših rokah, Brandon je v dobri formi in lahko osvoji to dirko," je Pogačar nakazal, da morda v preostalih dveh etapah sploh ne bo dirkal na svojo zmago.

Taktičnih različic za preostanek Dirke po Baskiji, predvsem seveda za kraljevsko etapo, je veliko, upoštevati je treba še spečega velikana Ineosa, ki z Adamom Yatesom ta teden še skriva adute.

Izagirre dobil etapo, McNulty rumeno majico
Pogačar: Brandon McNulty ima dobre možnosti za generalno zmago