Florentino Perez je med največjimi zagovorniki superlige. Foto: Reuters
Florentino Perez je med največjimi zagovorniki superlige. Foto: Reuters

Pravila Fife in Uefe "so v nasprotju s konkurenčnim pravom in svobodo opravljanja storitev," so zapisali pri sodišču. To je hkrati poudarilo, da ta sodba nujno ne pomeni, da bi superliga lahko dobila dovoljenje za delovanje.

Celotna razsodba

Sodišče EU-ja je Mednarodno nogometno zvezo (FIFA) in Zvezo evropskih nogometnih zvez (UEFA) opisalo kot zasebnopravni združenji s sedežem v Švici. Njun cilj je spodbujati nogomet na svetovni in evropski ravni ter določati njegov okvir. Sprejeli sta pravila, s katerimi sta sami pooblaščeni za odobritev medklubskih nogometnih tekmovanj v Evropi in izkoriščanje različnih medijskih pravic, povezanih s temi tekmovanji.

Sorodna novica (U)Sodni dan D za evropski nogomet?

Ustanovitev superlige kot strela z jasnega
Aprila 2021 je ducat evropskih klubov ustanovilo superligo, interno zaprto tekmovanje, s čimer so sprožili velik odpor. Po nekaj dneh se je večina klubov distancirala od te ideje, pri njej sta najdlje vztrajala Real Madrid in Barcelona.

Ni naključje, da je podjetje A22 Sports Management, ki stoji za superligo, prav v Španiji začelo prvi postopek proti Fifi in Uefi, češ da imata monopol nad klubskimi tekmovanji. Podjetje A22 Sports Management je pri gospodarskem sodišču v Madridu vložilo tožbo proti Fifi in Uefi, v kateri sta trdili, da so njuna pravila o odobritvi tekmovanj in izkoriščanju medijskih pravic v nasprotju s pravom EU-ja. Špansko sodišče se je zato obrnilo na sodišče EU-ja.

Ni nujno, da bi superligo odobrili
Sodišče EU-ja je odločilo, "da Fifa in Uefa zlorabljata prevladujoči položaj. Njuna pravila o odobritvi, nadzoru in sankcijah je zaradi njihove samovoljne narave treba šteti za neupravičene omejitve svobode opravljanja storitev." Pomemben pri celotni zgodbi pa je tudi zadnji del mnenja, v katerem so pri sodišču zapisali, da "odločitev ne pomeni, da je treba tekmovanje, kot je projekt superliga, nujno odobriti." Sodišče se namreč v sodbi ni opredelilo do tega vprašanja.

Bernd Reichart. Foto: EPA
Bernd Reichart. Foto: EPA

Prvi odzivi: "Nogomet je svoboden"

Po objavi povzetka sodbe je zmago razglasilo podjetje, ki predstavlja interese superlige. "Dobili smo boj za pravico, da obstajamo. Monopola Uefe je s tem konec, nogomet je svoboden. Klubi so zdaj svobodni in sami lahko odločajo o svoji prihodnosti. Za navijače to pomeni, da bodo lahko brezplačno gledali naše tekme, za klube pa to pomeni prihodek. Nogomet je svoboden," je zapisal direktor podjetja A22 Bernd Reichart.

Perez: To je velik dan za šport
Odzval se je že predsednik madridskega Reala Florentino Perez, ki je ves čas verjel v projekt superlige: "To je velik dan za šport. Evropski klubski nogomet s tem ne bo več v primežu monopola in nikoli več ne bo."

Sodna tekma končana, a snovalci superlige so še daleč od uspeha

Uefa je prepričana o trdnosti svojih pravil

Vodstvo Uefe je v prvem odzivu zapisalo, da "ostajajo odločeni pri svoji zavezi, da bodo podpirali evropsko nogometno piramido. Ta razsodba ne pomeni odobritve ali potrditve superlige, ampak prej poudarja že obstoječo pomanjkljivost v okviru Uefine predhodne avtorizacije, to je tehnični vidik, ki je bil že potrjen in obravnavan junija 2022."

Kaj to pomeni za prihodnost? "Uefa je prepričana o trdnosti svojih novih pravil, zlasti o tem, da so v skladu z vsemi relevantnimi evropskimi zakoni in predpisi. Ostajamo odločni, da bo obstoječa piramida še naprej služila širšim interesom družbe. Evropski športni model bomo še naprej oblikovali z nacionalnimi zvezami, ligami, klubi, navijači, igralci, trenerji, EU-institucijami, vladami in partnerji," so še zapisali pri krovni evropski nogometni organizaciji.

Čeferin: Prišli so pred ogromen paket pod jelko, a ugotovili bodo, da je prazen