Sašo Bertoncelj bo tretjič nastopil v finalu svetovnega prvenstva. Medalje še nima. Foto: Aleš Fevžer
Sašo Bertoncelj bo tretjič nastopil v finalu svetovnega prvenstva. Medalje še nima. Foto: Aleš Fevžer

vropska zasedba in Američan bodo tekmeci Saša Bertonclja v finalu konja z ročaji na svetovnem gimnastičnem prvenstvu na Kitajskem.

30-letni Škofjeločan je med 254 tekmovalci s 15,558 dosegel tretjo oceno kvalifikacij. Pred njim sta bila le olimpijski prvak Madžar Krisztian Berki in Američan Alex Naddour. V finalu bodo nastopili še Hrvata Filip Ude in Robert Seligman, Francoz Cyril Tommasone, Belorus Anton Lihovickij in Britanec Daniel Keatings. Med osemerico finalistov se ni uspelo uvrstiti branilcu naslova Koheiu Kamejami in evropskemu prvaku Maxu Whitlocku.

"Finale bo zelo močan, tekmeci bodo zagotovo še otežili sestave. Jaz bom moral svoje narediti, če bom hotel na zmagovalni oder," se zaveda Bertoncelj, ki pa bo šel na orodje v nasprotju z zadnjim SP-jem leta 2011 v Tokiu, ko je odprl finale in po napaki končal na sedmem mestu, zdaj na orodje povsem zadnji, osmi po vrsti. To pomeni, da bo prostora za taktiziranje, kar prinaša in dobre in slabe stvari, več kot dovolj.

"Ker bodo v finalu pred mano na orodje šli vsi moji tekmeci, upam, da bom lahko s težavnostjo sestave taktiziral. Zagotovo se v soboto obeta tekma živcev in tekma taktike. Ta teden treningov bom namenil vadbi težje sestave s težavnostjo 16,800. Upam, da bo vaja dovolj zanesljiva, da bom lahko sploh razmišljal o tem, da bi se z njo predstavil na tekmi," razmišlja Bertoncelj, ki je bil že dvakrat finalist SP-ja, a te kolajne še nima v svoji zbirki.

"Zagotovo se ne bom zadovoljil zgolj z nastopom v finalu. V soboto grem v vsakem primeru po medaljo. A če mi ne bo uspelo, zaradi vseh težav s poškodbo, ki sem jih imel letos, ne bom preveč razočaran. Vseeno bom napadel, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo," poudarja Bertoncelj.