Mina Markovič, Domen Škofic in Janja Garnbret so se iz Pariza vrnili z odličnimi rezultati, škoda le, da je Škoficu malce zmanjkalo do medalje. Foto: BoBo
Mina Markovič, Domen Škofic in Janja Garnbret so se iz Pariza vrnili z odličnimi rezultati, škoda le, da je Škoficu malce zmanjkalo do medalje. Foto: BoBo
Na novinarski konferenci je bilo tudi slišati, da bo uspeh na SP-ju mlade še bolj spodbudil k vpisu v plezalne klube. Teh je v Sloveniji okrog 50, tako da se s plezanjem ukvarja tisoč tekmovalcev. Pri PZS-ju obljubljajo, da bodo poskušali klubom čim bolj pomagati. Foto: BoBo
Garnbretova navdušila v Parizu

eprav je Janja Garnbret po finalnem plezanju v dvorani Bercy doživela stoječe ovacije, gledalcev sploh ni slišala: "Samo to mi je rojilo po glavi, da sem svetovna prvakinja."

Slovensko plezanje slavi zlato medaljo Janje Garnbret na svetovnem prvenstvu v Parizu in tretje mesto izkušene Mine Markovič. "Ko sem zlezla smer, je bil občutek neverjeten, čeprav sem skoraj padla. A želja je bila tako velika, da mi je uspelo. Na vrhu gledalcev sploh nisem slišala, vsa čustva so privrela na plan, samo to mi je rojilo po glavi, da sem svetovna prvakinja," je na novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze povedala Janja Garnbret. Zanimivo, da je bila še najbolj nervozna v kvalifikacijah, tako v polfinalu kot v finalu pa je plezala sproščeno. Tudi v finalu, čeprav je zaradi bučne dvorane slutila, da je Belgijka Anak Verhoeven dosegla vrh in da mora za zlato posledično tudi sama splezati vso smer.

Dva "slabša" rezultata sta jo dodatno podžgala
Le Avstrijka Johanna Ernst (16 let) je bila v zgodovini tekem v težavnosti mlajša svetovna prvakinja kot 17-letna Janja Garnbret, ki se je na prvenstvo tudi psihološko odlično pripravila: "Psihična priprava je bila v Parizu še pomembnejša kot fizična. Nisem bila pod pritiskom. Ko prideš v steno, si pa tako in tako tam v svojem svetu in pozabiš na vse. Na neki način je pomagalo tudi to, da po treh zaporednih zmagah na začetku sezone na naslednjih dveh tekmah nisem bila v vrhu, ampak tretja in peta. To mi je dalo dodaten zagon, poleg tega sem šla na svetovno prvenstvo brez večjih pričakovanj." V preostanku sezone bo Garnbretova poskušala obdržati vodstvo v svetovnem pokalu, veseli se zlasti zadnje tekme v Kranju.

Vabljeni k branju: Intervju z Janjo Garnbret

Še dobro, da je Mina našla voljo ...
Mina Markovič, ki je bila prejšnja leta najboljša slovenska plezalka, se pri 28 letih veseli druge medalje s svetovnih prvenstev, ki pa ima posebno težo, saj je razmišljala že o koncu kariere: "Medalja mi veliko pomeni. Letos sem veliko premišljevala, kaj narediti, ampak pretehtala je želja po tekmovanjih. Na uvodu v sezono forma ni bila najboljša, čez poletje pa smo našli pravi sistem dela in tako sem na tem prvenstvu odplezala tako, kot znam." Na vprašanje, kakšen nasvet bi dala vsem njenim mlajšim reprezentančnim kolegicam, je odvrnila: "Najdragocenejši nasvet je ta, da se vse da. Zmagati svetovni pokal ni nekaj nemogočega, vesoljskega. Slediti moraš le puncam, ki so boljše."

Škofic tako dobre finalne smeri še ni plezal
Odličen rezultat je na prvenstvu v Parizu, kjer je bilo v dvorani Bercy kar 8.000 gledalcev, uspel tudi Domnu Škoficu, čeprav se zdi, da je ostal grenak priokus: "Četrto mesto je vrhunski rezultat, sem zadovoljen, a ostaja neki čuden občutek, ki ga še nisem doživel. Vedno sem zadovoljen, če dobro odplezam, ne glede na rezultat. Imel sem lepo priložnost, da popravim četrto mesto s prejšnjega svetovnega prvenstva, a se ni izšlo," je povedal 22-letni Škofic, ki je v nedeljskem finalu užival: "Finalna smer je bila vrhunska. Tako dobre smeri v finalih še nisem plezal."

Garnbretova navdušila v Parizu