Peter Kauzer s srebrno medaljo. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer s srebrno medaljo. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer je na Vltavi zaostal le za Jiržijem Prskavcem. Foto: Nina Jelenc
Peter Kauzer je na Vltavi zaostal le za Jiržijem Prskavcem. Foto: Nina Jelenc

37-letni Hrastničan, še vedno aktualni olimpijski podprvak, je v polfinalu zasedel peto mesto, v finalu pa odpeljal odlično, predvsem v srednjem delu, kjer je pred tedaj vodilnim Poljakom Mateuszem Polaczykom pridobil sekundo. V spodnjem delu je izgubil 57 stotink, kar je zadostovalo za prevzem vodstva. Nato ga je za 52 stotink prehitel le Prskavec, trenutno prvi kajakaš sveta. Tretje mesto je zasedel Polaczyk.

"Ves dan sem se počutil dobro, toda v finalu sem slabo zapeljal v vrata 4 in 5," je dejal Kauzer.
"Jiri mi je zjutraj dejal, da ne morem zmagati dvakrat zaporedoma na prvenstvih v Pragi, da bo tokrat zmagal on. Ni se zmotil, ampak jaz sem vesel tudi srebrne kolajne. Boril sem se po svojih najboljših močeh. Bilo je psihično zahtevno, vendar vseeno zabavno," je bil zadovoljen Kauzer, ki je osvojil 11. kolajno na EP-jih.

Nastop Petra Kauzerja v finalu evropskega prvenstva

Prskavec je lanskemu naslovu svetovnega prvaka dodal še evropsko krono. Češki kajakaš je po štirih letih znova osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu in še četrtič v karieri postal evropski prvak. Za Kauzerja je to že peta posamična medalja na evropskih prvenstvih, tretja srebrna. Pred dvema letoma je prav tako na Vltavi postal evropski prvak, kar mu je pred desetimi leti uspelo še v Bratislavi.

Finale najboljših 15 je odprl Niko Testen, ki je z zaostankom 3,84 končal na devetem mestu. Vid Kuder Marušič je bil neuspešen že v petkovih kvalifikacijah.

Srebrne kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog. Foto: Nina Jelenc
Srebrne kanuistke Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog. Foto: Nina Jelenc

Osmo mesto Hočevarjeve

Med kanuistkami sta za veselje domačih navijačev poskrbeli Gabriela Satkova, ki je ob debiju na evropskih prvenstvih presenetljivo osvojila zlato kolajno, in Tereza Fišerova, ki je zaostala tri desetinke. Tretja je bila Francozinja Lucie Prioux. Vse tri so s progo opravile brez napak. Eva Alina Hočevar, ki je bila v polfinalu sedma, je s šestimi kazenskimi sekundami zasedla osmo mesto. Lea Novak in Alja Kozorog sta izpadli v polfinalu.

Kanuistke srebrne na ekipni tekmi
Drugo kolajno za Slovenijo na prvenstvu so priveslale Eva Alina Hočevar, Lea Novak in Alja Kozorog, ki so zasedle drugo mesto na ekipni tekmi kanuistk. Zaostale so le za gostiteljicami. Srebrne kolajne s prejšnjega prvenstva v Pauju pa niso ubranili kajakaši, zadovoljiti so se morali s četrtim mestom, kolajno jim je odnesel dotik vratc. Zmagali so Francozi pred Čehi in Švicarji.

EP v Pragi: Kajakaš Kauzer in kanuistke srebrni