Rokoborci se po Rio de Janeiru poslavljajo od olimpijskih iger. Foto: EPA
Rokoborci se po Rio de Janeiru poslavljajo od olimpijskih iger. Foto: EPA

Odločitev izvršnega odbora MOK-a mora sicer septembra potrditi še skupščina v Buenos Airesu, a je ta korak zgolj formalnost. Na seznamu športov, ki lahko leta 2020 zamenjajo rokoborbo, so skvoš, karate, športno plezanje, wakeboarding, borilna veščina wushu in rolanje.

Odločitev izvršnega odbora je precejšnje presenečenje, saj je večina domnevala, da bo prvi šport, ki bo odpadel s programa OI, moderni peteroboj. Med "ogroženimi" športi je bil tudi tekvondo. Izvršni odbor je odločitev sprejel na podlagi poročila posebne komisije, ki je na igrah v Londonu podrobno preučila vse športe. Pri tem je upoštevala 30 različnih kriterijev, med katerimi so bili tudi televizijska gledanost, prodaja vstopnic in priljubljenost po svetu.

Rokoborba, ki je na programu OI vse od leta 1896, bo tako zadnjič na sporedu iger leta 2016 v Rio de Janeiru. Več kompletov medalj kot v rokoborbi (18) bodo v Braziliji podelili le v atletiki (47) in plavanju (34).

Največ medalj v rokoborbi v zgodovini olimpijskih iger je osvojila Sovjetska zveza (132), ki ji sledijo ZDA (125), Finska (85) in Švedska (81). 16 kolajn je osvojila tudi nekdanja skupna država Jugoslavija.

Nova športa na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru bosta golf in ragbi sedem.