Janja Garnbret je pri 17 letih pokorila vse tekmice. Foto: BoBo
Janja Garnbret je pri 17 letih pokorila vse tekmice. Foto: BoBo
Garnbretova in Škofic – zlati plezalni par v Odmevih
Škofic in Garnbretova junaka v Kranju
Najboljša sezona v zgodovini slovenskega plezanja
Plezanje Janje Garnbret v finalu

ska disciplina.

Premiero na olimpijskih igrah bo športno plezanje doživelo leta 2020 v Tokiu, a se še ne ve, v kakšni obliki. Slovenija ima v tem športu izjemno bazo. Ne le nova plezalna junaka, 22-letnega Domna Škofica in 17-letno Janjo Garnbret. Tudi preostala ekipa je mlada, od enajstih slovenskih tekmovalcev, ki so se uvrstili v polfinale v Kranju, jih je devet starih od 16 do 22 let.

"Govori se, da po tej sezoni nimamo več kaj doseči. A si vsi želimo še kaj doseči, ponoviti dosežke, se pa po mojem ne da preseči tega, da smo zmagali skupni seštevek pri fantih in pri puncah. Zgodovinski dosežek? Seveda. Vendar meni je najpomembneje, da so tekmovalci to dosegli in da smo skupaj krojili ta uspeh. Seveda bomo šli na olimpijsko kolajno, kaj pa drugega, to si vsak želi. Moramo pa tudi v balvanskem plezanju še marsikaj narediti. Izzivov je še dovolj in tudi fantje se lahko še bolj vključijo v lov za končnim seštevkom v kombinaciji, torej seštevku svetovnega pokala v težavnosti in balvanih. Imamo vizijo in ciljev še na pretek," je povedal selektor Gorazd Hren.

V kombinaciji je v preteklih sezonah končne lovorike pobirala Mina Markovič, ki jo je v tej sezoni na vrhu nasledila več kot eno desetletje mlajša Garnbretova. Markovičeva je doslej že trikrat osvojila zmago v končni razvrstitvi svetovnega pokala v težavnosti, prav tako ima kot edina Slovenka štiri zmage na tekmi pred domačimi navijači v Kranju, izenačena je le z že tekmovalno upokojeno Francozinjo Liv Sansoz. V letošnji sezoni se je spogledovala tudi z mislijo o tem, da bi tekmovalne plezalke pospravila v kot, a za slovo še ni napočil trenutek, ni se odrekla povabilu in je pomagala soustvarjati izjemen slovenski ekipni uspeh.

Kot kraljica Kranja je po tekmi dala nasvet Škoficu in Garnbretovi, kako vendarle okusiti slast domače zmage. Zmagati v Kranju jima tokrat namreč ni uspelo, sta pa z drugim in tretjim mestom poskrbela za najboljša slovenska izida. Markovičeva je bila četrta, Urban Primožič šesti.

Za nagrado Garnbretovo in Škofica, ki sta par zasebno in se veliko pogovarjata o plezanju, čaka po koncu sezone potovanje na Sejšele, še pred tem pa mora Korošica opraviti preložene in odložene obveznosti dijakinje 3. letnika športne Gimnazije Velenje. "Formule za uspeh ni, moraš uživati, trdo trenirati in nikoli odnehati. Podvomila sem o sebi na začetku sezone še pred prvo tekmo v Chamonixu, s prvo zmago pa se je stopnjevala moja samozavest v to, da lahko zmagam. Mali padec forme v Imstu in Arcu me ni potrl, bila sem nekoliko razočarana, a mi je dal dodatno motivacijo za naprej za svetovno prvenstvo v Parizu, kjer sem zmagala, in sledila je še Kitajska, kjer sem potrdila skupno zmago," je sezono orisala Garnbretova.

Štirim zmagam v svetovnem pokalu in naslovu svetovne prvakinje je želela dodati še prvo zmago v Kranju: "Težko je bilo nastopati pred domačim občinstvom. Čeprav sem bila brez pričakovanj, ker sem imela pokal v žepu, je drugače plezati na domači tekmi kot nekje drugje. Hotela sem samo pokazati domačim navijačem svojo izjemno formo, na žalost mi ni uspelo, ampak vseeno razočaranja ni bilo, to so bile solze sreče. Enkrat mi bo že uspelo. V glavi imam še veliko ciljev in izzivov in mislim, da mi jih ne bo zmanjkalo."

Garnbretova in Škofic – zlati plezalni par v Odmevih
Škofic in Garnbretova junaka v Kranju
Najboljša sezona v zgodovini slovenskega plezanja
Plezanje Janje Garnbret v finalu