Damir Dugonjić je v Barceloni za las zgrešil dve medalji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Damir Dugonjić je v Barceloni za las zgrešil dve medalji. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Anja Klinar
Anja Klinar ostaja prvo ime ženskega plavanja. Foto: EPA
Dugonjić prvi adut Slovenije na SP

stvo v plavanju. Najvišje cilje ima Damir Dugonjić.

Dugonjić je bil pred dvema letoma v Barceloni dvakrat četrti, medalji pa sta se mu izmuznili za eno oziroma za tri stotinke sekunde. "Na 50 m prsno sem izjemno hiter vso sezono. Na 100 m prsno imam še nekaj težav s tem, kako začeti. Tudi v tej disciplini sem hitrejši kot pred dvema letoma. Napredek sicer ni velik, a pomembno je, da je. Natreniran sem in ni razloga, da v Kazanu ne bi plaval osebnih in državnih rekordov," je pred potjo povedal 27-letni Ravenčan. Na pol krajši razdalji se mu bo pridružil še Peter John Stevens, ki se je pripravljal v ZDA. Temu ni uspelo izpolniti norme za 100 m prsno, zato bo normo za olimpijske igre in prihajajoča tekmovanja lovil neposredno po Kazanu na svetovnem pokalu v Moskvi.

Klinarjeva ima že normo A za olimpijske igre
Prvo ime ženskega plavanja ostaja Anja Klinar, edina med Slovenci, ki že ima odplavano normo A za OI, kar ji je uspelo aprila v Eindhovnu. "To sem že pozabila. Zdaj me čaka Kazan," pravi Jeseničanka, ki bo nastopila na 200 m delfin, 400 m mešano in 400 m prosto: "Teh 400 m kravl mi ob nastopu na 400 m mešano postaja glavna disciplina. Imam dober razpored. Prvi dan 400 kravl, četrti dan delfin in na koncu še 400 m mešano. Vesela sem, da je najprej na sporedu 400 prosto, saj sem v tej disciplini zelo samozavestna. Mislim, da sem z osebnimi rekordi lahko blizu finala, kar je želja in cilj. Upam, da bom zadovoljna šla iz Kazana, ne le tja."

Odlično sezono ima za sabo Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki ji je že v Eindhovnu uspelo dobre dosežke iz 25-metrskega bazena prenesti še v olimpijskega, kar je potrdila z državnimi rekordi na 50 in 100 m prsno: "Upam na vsaj en popoldanski nastop. Želim si nova osebna rekorda in na 100 m prsno tudi olimpijsko normo, ki mi je letos ušla le za nekaj stotink sekunde." Na 200 m prsno bo priložnost dobila Kranjčanka Tanja Šmid, ki sicer plava za Ljubljano, a živi in trenira pod vodstvom legendarnega Boruta Petriča v Dubrovniku. Na junijskem mitingu v Kranju je Šmidova odbila napad Vozlove na najdaljši prsni razdalji in si zagotovila pot v Kazan, kjer si želi olimpijsko normo, kar bi najbrž pomenilo tudi nastop v polfinalu.

Govejškovo čaka največ nastopov
Največ nastopov čaka mlado Velenjčanko Nastjo Govejšek, ki bo nastopila na 50 in 100 m prosto ter na 50 in 100 m delfin. Precej manj samozavestna je Korošica Tjaša Oder, četrta z lanskega evropskega prvenstva v Berlinu, ki nastopa v obeh najdaljših razdaljah. Boljše volje je njena mlajša klubska kolegica iz Fužinarja Gaja Natlačen, ki pa ji je zmanjkalo nekaj desetink do norme A na 800 m prosto, zato bo nastopila na 200 in 1.500 m prosto.

Mariborčan Martin Bau, ki bo plaval 400, 800 in 1.500 m prosto, je z napovedmi zadržan. Stalnica ostaja tudi Robert Žbogar, ki je bil po zadnjem nastopu v domači Radovljici zelo razočaran nad dosežki: "Na pripravah sem delal vrhunsko in upam, da so bili slabši izidi le posledica trdega treninga. Pred tem je bil optimizem zelo velik, saj je šlo na drugih tekmah dobro. Cilj ostajajo osebni rekordi." Največ pričakuje od nastopa na 200 m delfin, najtežje bo na 400 m mešano, saj v tej disciplini na velikem tekmovanju nastopa prvič.

Dugonjić prvi adut Slovenije na SP