Toni Vodišek. Foto: Jadralna zveza Slovenije
Toni Vodišek. Foto: Jadralna zveza Slovenije

"OI bodo julija, v najboljši formi bom moral biti mesec dni prej kot letos. Vozovnico že imam in si lahko privoščim izbiranje tekem," je dejal.

Lani je bil tako evropski kot svetovni prvak. Najprej je na začetku oktobra zlato osvojil na EP-ju v Nafpaktosu v Grčiji, dva tedna pozneje pa še na SP-ju v Cagliariju na Sardiniji.

Trenutno je še vedno drugi na svetovni lestvici v razredu formula kite, a bo kmalu prevzel vodstvo. "To mi pomeni zelo veliko, ker je plod celoletnega dela. Stalno moraš biti v svetovnem vrhu in stopnjevati izide. V ekipi smo dobro delali, čeprav se leto ni najbolje začelo zaradi spremembe opreme. Zamenjal sem 'foil', ki ni bil ustrezen," je na druženju z novinarji v prostorih ob nogometnem stadionu v Kopru povedal 23-letni Vodišek.

Opremo je zamenjal pred SP-jem na Nizozemskem. "Vrnil sem se na staro opremo avstrijskega proizvajalca mesec dni pred SP-jem. Na srečo sem imel dovolj časa, da sem se privadil nanjo, da so se vrnili izidi in hitrost, ki sem jo imel lani. Predtem sem imel portugalskega proizvajalca, ki je bil tudi moj trener. A s to opremo nihče iz svetovnega vrha ne nastopa. Pogojeval je, da me trenira le, če bi nastopal z njegovo opremo. Lahko bi bil med prvimi petimi, a to ni to, mene zanimajo medalje," je pojasnil Vodišek. Poleg očeta Rajka mu zdaj na morju z nasveti pomaga tudi Avstralec Ryan Falk.

Zadnji dan SP-ja premalo osredinjen

Na SP-ju je že dan pred finalom Sloveniji zagotovil kvoto za nastop na OI. "Prvenstvo sem začel zelo dobro in konstantno, še bolje kot lani. Nisem delal večjih napak in sem bil ves čas na vrhu. V finalu pa sem naredil največjo mogočo napako. Zadnji dan nisem bil več tako osredinjen kot prej. Delal sem manjše napake, ki si jih med štirimi najboljšimi na svetu ne moreš privoščiti. Nekaj sem se naučil, predvsem to, da ne smem imeti prenizkih ciljev. Vozovnica za OI je bil moj največji cilj pred SP-jem, želel sem si tudi, da se ne poškodujem in da se zabavam."

Pred obalo Marseilla, kjer bodo prihodnje leto olimpijske jadralske tekme, se je Vodišek na zadnjih pripravah pred SP-jem poškodoval. "Tri tedne potem nisem šel v vodo zaradi manjšega pretresa možganov. Pri padcu sem za minuto omedlel. Na srečo sem lahko dihal. Padel sem namreč z glavo v vodo s hitrostjo 63 kilometrov na uro. V bolnišnici so mi po slikanju predlagali, naj naredim premor, saj bi bil naslednji podoben padec hujše narave. Pri tem nisem imel posledic."

Prav tako mu padec ni pustil psihičnih težav. "Tudi v Haagu sem lani padel in si strgal kolenske vezi, a to letos ni vplivalo na moj nastop," je pojasnil Vodišek.

Maeder mu daje dodaten zagon

Zlato kolajno je 19. avgusta osvojil 16-letni Singapurec Maximilian Maeder, ki je lani na odprtem EP-ju tudi edini premagal Vodiška in bil nato za njim drugi na SP-ju.

"Zadnja leta je moj največji tekmec. Vem, da se moram vedno zelo potruditi, ko je v floti. Ko ga ni na regatnem polju, sem bolj sproščen. Maeder je tisti, ki mi daje dodaten zagon. Zunaj vode sva kar dobra prijatelja, bil je že dva meseca tudi pri meni v Kopru. Počneva neumnosti, veliko pa igrava tudi šah," je opisal svoj odnos z največjim tekmecem.

Vodišek na sprejemu v Kopru že razmišljal o Parizu