Krka je v Ligi ABA trenutno 13. Ima enak izkupiček kot Split, mesto za njo pa je Mornar, ki ima le eno zmago. Foto: KK Krka/Drago Perko
Krka je v Ligi ABA trenutno 13. Ima enak izkupiček kot Split, mesto za njo pa je Mornar, ki ima le eno zmago. Foto: KK Krka/Drago Perko

Dve zmagi je Krka, ki se je po lanski osvojitvi Lige ABA 2 vrnila med regionalno elito, vpisala na devetih tekmah jadranskega tekmovanja. V ponedeljek je v dvorani Leona Štuklja trenutno vodilno ekipo slovenskega prvenstva pričakovano brez večjih težav odpravila Crvena zvezda (67:90), toda obračuni z izjemno kakovostno zasedbo beograjskega evroligaša niso tisti, kjer Krka išče svoje priložnosti v prizadevanju za miren obstanek v Ligi ABA. Bera zmag Okornove vrste bi bila lahko tudi boljša, saj je res lepo priložnost zapravila predvsem proti Mornarju in Ciboni, kar je tudi poudaril Ljubljančan na dolenjski klopi.

Krka se po katastrofalnem startu ni uspela pobrati proti Crveni zvezdi

"Imamo dve zmagi. Treba je biti realen. Če bi samo tisto, kar bi bilo treba zmagati, zmagali, bi se zdaj precej drugače pogovarjali, ker mislim, da bi bila zgodba že končana. Morali bi dobiti samo tekmo v Baru, ki smo jo imeli na pladnju, in s Cibono, ko smo pa dobesedno, po domače rečeno, spustili hlače, in to je to. Če prišteješ ti dve tem, ki ju imamo, se lahko le še malce posmehljamo do konca sezone, in to je to," je dejal Okorn, ki je bil izjemno vesel po zadnji sireni pred dobrim tednom dni, ko je Krka v gosteh premagala Mego (72:77) in prekinila niz šestih jadranskih porazov.

Obe jadranski zmagi doseženi v Beogradu

Predtem je bila uspešna v uvodnem krogu, ko je prav tako v gosteh na kolena spravila FMP (97:99). Obe zmagi je torej dosegla v Beogradu, največje dva kluba kvarteta iz srbske prestolnice pa sta oba že gostovala v Novem mestu. "Na žalost moramo iti v Beograd samo še k Zvezdi in Partizanu. To sem že povedal po Megi, da se bo najbrž ta beograjska zgodba končala. Lepo je, da smo premagali Mego in FMP, samo manjkajo tiste, ki bi lahko bile še zraven," je nadaljeval 50-letni strokovnjak, ki je pred prihodom h Krki s Cibono osvojil dvojno hrvaško krono.

Gašper Okorn je zadovoljen z razvojem Leona Stergarja, ki je imel na začetku sezone nekaj težav s poškodbo, po vrnitvi na parket pa je ujel dobro formo. Foto: KK Krka/Drago Perko
Gašper Okorn je zadovoljen z razvojem Leona Stergarja, ki je imel na začetku sezone nekaj težav s poškodbo, po vrnitvi na parket pa je ujel dobro formo. Foto: KK Krka/Drago Perko

"Ne vem, najhuje je tisto, kar moraš zmagati. Zdaj, če imaš to v sebi, boš prišel in pojedel… Mi smo reagirali čisto narobe. Pritisk je bil, kot kaže, preprosto prevelik. Govorim za tekmo proti Ciboni, ko se je to realiziralo v eni katastrofalni predstavi. Verjetno bi bilo boljše, da pred tekmo ne bi postavljali nekih imperativov. Nekaj se bomo iz tega naučili. Še vedno smo živi. Naslednja tekma v Splitu bo zelo pomembna. Do polovice rednega dela pride k nam še Borac, in potem bomo videli, kako bo. Sem optimist, kljub vsemu Mornar in Split še prideta v drugem delu k nam. Takšen je razpored, bo pa treba iskati še kakšno zmago drugje," je dodal Okorn, ki je ob koncu priprav med glavnimi željami poudaril, da upa na mirnejšo sezono, kot jih je v zadnjih letih imela Krka, ki se je vsakič bojevala za obstanek v Ligi ABA, dvakrat pa je v šestih letih tudi izpadla.

Hamilton bo pomagal že proti Splitu

Zvezda je bila jasno absolutni favorit ponedeljkovega dvoboja in je trdne temelje zmagi postavila že v prvi četrtini, ko si je priigrala visoko prednost, do konca obračuna pa jo zlahka tudi zadržala. Rdeče-beli so izjemno pokriti s kakovostnimi igralci na vseh položajih, na drugi strani pa ima Krka največ težav pod obročem: "Dejstvo je, da smo mi po fizični moči, še posebej na položajih štiri in pet, v težavah. Neuspešni smo pri nakupu še enega visokega igralca. Hamiltona počasi vračamo. V bistvu bi verjetno že lahko igral proti Zvezdi, vendar bi bil to velik šok, tako da smo ga raje privarčevali za Split. Mora se vrniti, in to vzame nekaj časa. Tako ostajamo praktično le s tremi visokimi igralci, potem pa je tu še Škedelj, ki v bistvu ni štirica, a igra na tem položaju. Imamo težave in na takih tekmah se še bolj poznajo."

Krko naslednja preizkušnja v Ligi ABA čaka v petek ob 18.00, ko bo gostovala v Splitu. Foto: KK Krka/Drago Perko
Krko naslednja preizkušnja v Ligi ABA čaka v petek ob 18.00, ko bo gostovala v Splitu. Foto: KK Krka/Drago Perko

Jairus Hamilton se je sicer izkazal za zelo dobro okrepitev pod obročem, toda Američan se je poškodoval, nastale vrzeli pa jim v Novem mestu ni uspelo zapolniti. Okorn bo torej kmalu lahko računal nanj, so pa pri Krki kmalu uvideli, da so zgrešili pri podpisu Zene Edosomwana, ki je klub že zapustil pred časom, toda zamenjave zanj še niso našli: "Iščemo in smo na trgu. Imamo finančna sredstva, kakršna imamo. Iščemo, toda na trgu praktično ni ničesar. Ne iščemo le mi visokega igralca. Išče ga kar nekaj klubov. Kar se centra tiče, je stanje na tržnici katastrofalno. Ne bomo pa pripeljali nekaj samo za številko, ker še enkrat se preprosto ne želimo prenagliti."

Stergar se razvija v pravo smer

V novomeški vrsti je sicer kar nekaj precej neizkušenih slovenskih košarkarjev, nekateri tudi prvič igrajo na tej ravni: "Vsi vemo, da ni tako enostavno za te igralce, ki so lani igrali v Ligi ABA 2. Proti Zvezdi so na primer tekmo končali tudi igralci, kot so Bačvić, Jurković in Cerkvenik, ki so še pred dvema letoma z Ilirijo igrali 1. SKL. Zdaj so igrali toliko proti Zvezdi. Trudimo se in mogoče kdo iz tega izskoči ali kar koli. Kjub vsemu je to slovenska ekipa. Potem Cousins ima svoje pluse. Pač kdaj pobezlja. Je tak tip igralca, po eni strani pa mogoče kdaj tudi potrebuješ takšnega igralca, ki da koš iz ničesar, ampak je pa treba spraviti to v neko ravnotežje.

Sorodna novica Tobey potrdil, da bo poleti na voljo slovenski reprezentanci

"Ogromno pritiska je na Španu. Mogoče je kdaj videti, kot da je popolnoma iz ritma, ampak treba je vedeti, da vse ekipe "gredo nanj". Točno vedo, kako in kaj. Tukaj gre praktično za 40 minut strahovitega pritiska, in tudi to je treba vzeti v poštev. Stergar mislim, da se razvija v pravo smer. Macura še veliko niha. Za zdaj ni poškodb. Mislim, da mora on predvsem pri sebi razčistiti. Ko bo naredil ta klik v svoji glavi, se lahko zgodba zapelje čisto drugam. Pogrešamo Hamiltona. Mislim, da je on kljub vsemu igralec, ki je na tekmah pokazal, da prinaša pluse. Gremo korak za korakom, ni pa seveda lahko," je o svojem kadru še dodal Okorn, ki priznava, da je z omejeno rotacijo težko igrati na dveh frontah, čeprav je do bila zdaj Krka v državnem prvenstvu uspešna, saj je na devetih tekmah le enkrat izgubila.

"Problem je, da se je zdaj že vsega tega precej nakopičilo. Prestavljamo slovenske tekme, ker ko igraš z evroligašem, je ABA-liga v ponedeljek. Hrvati vemo, da imajo težave s svojim prvenstvom in potem dajejo tekme na petek. Se pravi spet po dogovoru s KZS-jem izpuščaš slovensko ligo. Skratka, s tako postavo res ni enostavno igrati treh tekem na teden, kakor koli obračamo. Druga pesem je, če imaš ti širok kader. Ampak se bo umirilo. Samo ne smemo popuščati in moramo poskrbeti, da se nam na lestvici tekmeci ne odlepijo. Hkrati pa moramo čakati na svojo priložnost," je sklenil prvi mož novomeške stroke.

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem spisku, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

ABA: Budućnost - Olimpija 81:82

EC: London - Olimpija 101:95

31

35

13 (4/6 za dve, 1/3 za tri)

15 (4/10 za dve, 2/2 za tri)

9

5

2

0

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

Xavier - Oakland 76:78

Xavier - Bryant 100:75

12

15

3 (1/1 za dve)

6 (2/3 za dve)

4

2

0

1

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

VTB: Minsk - Lokomotiv 86:90

VTB: Minsk - Avtodor 76:91

30

15

14 (2/4 za dve, 3/6 za tri)

3 (0/2 za dve, 1/3 za tri)

4

4

5

0

Žiga Dimec (Mersin/TUR, 2. liga)

DP: Mersin - Ankara 73:56

21

8 (3/5 za dve)

2

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

Dallas - Houston 121:115

LA Clippers - Dallas 107:88

LA Lakers - Dallas 101:104

38

38

39

41 (12/19 za dve, 3/10 za tri)

30 (11/19 za dve, 1/8 za tri)

30 (7/14 za dve, 3/12 za tri)

9

3

12

9

4

8

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)ne igra



Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

ABA: Budućnost - Olimpija 81:82

EC: London - Olimpija 101:95

4

6

0 80/1 za dve)

3 (0/2 za dve, 1/2 za tri)

0

0

0

0

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

DP: Le Portel - Dijon 81:75

24

2 (0/1 za dve, 0/3 za tri)

4

4

Robert Jurković (Krka)

ABA: Krka - Zvezda 67:90

DP: Krka - Šenčur 83:61

DP: Helios - Krka 83:80

26

27

21

8 (4/4 za dve, 0/3 za tri)

3 (0/1 za dve, 1/3 za tri)

12 (3/4 za dve, 1/5 za tri)

3

6

2

3

1

1

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Cantabria - Castello 91:80

21

15 (3/4 za dve, 1/2 za tri)

12
Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

DP: Torun - Sokol 81:69

17

6 (2/3 za dve)

2

0

Miha Lapornik (Burgos/ŠPA, 2. liga)

DP: Menorca - Burgos 82:90

2419 (2/3 za dve, 4/6 za tri)1

1

Jurij Macura (Krka)

ABA: Krka - Zvezda 67:90

DP: Krka - Šenčur 83:61

DP: Helios - Krka 83:80

15

18

27

3 (1/4 za dve)

5 (2/4 za dve)

9 (3/5 za dve)

4

4

7

1

0

0

Blaž Mahkovic (Kansai Helios)

poškodovan

Jordan Morgan (Lokomotiv Kuban Krsnodar/RUS)

VTB: Minsk - Lokomotiv 86:90

VTB: Lokomotiv - Runa 96:76

31

10

12 (5/8 za dve)

1 (0/1 za dve)

9

1

1

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnost



Aleksej Nikolić (Chalos-Sur-Saone/FRA)

DP: Chalon - Limoges 80:78

3113 (1/5 za dve, 2/8 za tri)

5

6

Alen Omić (Levallois Metropolitans/FRA)

DP: Levallois - Roanne 90:83

3116 (5/11 za dve)10

5

Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Charleroi - Oostende 60:83

/

/

/

/

Klemen Prepelič (Cedevita Olimpija)

ABA: Budućnost - Olimpija 81:82

EC: London - Olimpija 101:95

28

32

7 (0/1 za dve, 1/6 za tri)

23 (1/2 za dve, 5/12 za tri)

2

0

3

10

Rok Radović (Cedevita Olimpija)

ABA: Budućnost - Olimpija 81:82

EC: London - Olimpija 101:95

28

11

5 (1/2 za dve, 1/5 za tri)

0

4

0

2

1

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

DP: Ludwigsburg - Alba 87:79

EL: Real M. - Alba 99:75

12

19

1 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

8 (2/5 za dve, 1/2 za tri)

2

3

4

5

Leon Stergar (Krka)

ABA: Krka - Zvezda 67:90

DP: Krka - Šenčur 83:61

DP: Helios - Krka 83:80

33

22

27

15 (6/11 za dve, 0/4 za tri)

18 (3/3 za dve, 2/3 za tri)

20 (6/8 za dve, 2/3 za tri)

0

1

6

2

2

3

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

ABA: Budućnost - Olimpija 81:82

EC: London - Olimpija 101:95

5

12

2

5 (1/1 za dve, 1/2 za tri)

1

3

0

0

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

ABA: Krka - Zvezda 67:90

EL: Zvezda - Milano 71:93

25

13

16 (4/6 za dve, 2/4 za tri)

0 (0/2 za dve, 0/3 za tri)

3

2

1

1

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)

UCLA - Gonzaga 65:69

UCLA - Chaminade 76:48

/

6

/

2 (1/1 za dve)

/

2

/

0

Petar Vujačić (Zadar/HRV)

DP: Dinamo - Zadar 65:78

ABA: Zadar - Igokea 100:94

6

6

0 (0/1 za tri)

0 (0/1 za dve, 0/1 za tri)

0

0

0

0