Sam Welsford se je iz velodroma preselil na cesto, kjer je bil zadnji dve leti sprinter ekipe DSM, pozimi pa je okrepil Boro Hansgrohe. Foto: Twitter/@tourdownunder
Sam Welsford se je iz velodroma preselil na cesto, kjer je bil zadnji dve leti sprinter ekipe DSM, pozimi pa je okrepil Boro Hansgrohe. Foto: Twitter/@tourdownunder

Prva od šestih etap 24. Dirke tam spodaj se je odvila s tremi krogi okoli mesta Tanunda v južni Avstraliji. Po 144 km je odločal sprint, kjer je nemška ekipa opravila svoje delo kot iz učbenika, četudi je bila to za navezo van Poppel-Welsford šele prva skupna dirka.

Sorodna novica Nova kolesarska sezona z napako, ki kliče k spremembam

Zmagoviti začetek Avstralca pri Nemcih

Nizozemski strojevodja je silovito potegnil, tako da je imel Sam Welsford prosto pot, da z zmago krona svoj premierni nastop v dresu Bore Hansgroheja. Šesta zmaga za 27-letnega Avstralca, druga v svetovni seriji.

"Prva dirka s fanti in podprli so me stoodstotno. To je nekaj posebnega, prva letošnja zmaga. Navdušen sem. To je bilo noro, nimam besed. Po hribu navzdol je bilo zelo razgibano, veliko padcev in skorajšnjih zgrešitev, vendar so fantje ostali mirni, potrpežljivi in vau, danes so se mi odlično odrezali, na spustu je bilo precej hitro, v tistih dolgih ovinkih smo vozili tudi do 100 km na uro," je precej kaotične zaključne kilometre opisal prvi zmagovalec sezone, pri čemer je meril na hiter spust 13 km pred ciljem.

Danny van Poppel bo sicer poleti na Dirki po Franciji igral vlogo čuvaja Primoža Rogliča na ravninskih etapah in etapah s pobegi, posebna vloga pa ga čaka tudi na 9. etapi z makadamskimi odseki v Šampanji.

Ewan na koncu le četrti

Drugi je bil Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), tretji pa Eritrejec Biniam Girmay (Intermarche Wanty). Oba sta iz ozadja prehitela prvega domačega aduta Caleba Ewana (Jayco AlUla), medtem ko je bil peti zmagovalec ogrevalnega sobotnega kriterija Ekvadorec Jhonatan Narvaez (Ineos Grenadiers).

Na Dirki po Avstraliji ne nastopa noben slovenski kolesar, o zmagovalcu pa se bo odločalo v zadnjih dveh etapah, ko bodo tekmovalci osvajali klasična avstralska vzpona na Willunga Hill in Mount Lofty.