Jakov Fak in kolegi iz slovenske reprezentance so se na Češkem izkazali. Foto: EPA
Jakov Fak in kolegi iz slovenske reprezentance so se na Češkem izkazali. Foto: EPA

Slovenci so kaznovali napake tekmecev in prehiteli številne favorizirane tekmece. Odlično je začel že Miha Dovžan, ki je zadel vseh deset strelov, v končnici v zadnjem krogu sicer nekoliko popustil, a vseeno predal kot peti.

Tršan za četrto mesto prehitel Francoza
Tudi Jakov Fak v smučini ni bil popolnoma prepričljiv, z le eno popravo na strelišču pa je eno mesto celo pridobil. Najslabše je šlo Klemnu Bauerju, ki je porabil vseh šest dodatnih nabojev, s čimer je Slovenija obdržala stik s skupino, ki se je borila za četrto mesto. Tega je na koncu priboril Rok Tršan, ki je predse moral ob Nemcu spustiti še Rusa in Norvežana, v ciljnem sprintu pa je za četrto mesto prehitel Francoza.

Rok Tršan je v boju za četrto mesto strl Francoza. Foto: EPA
Rok Tršan je v boju za četrto mesto strl Francoza. Foto: EPA

Tršan: Ne glede na vse, sem zadovoljen
"Zelo sem zadovoljen, da nam je s to zadnjo štafeto uspelo osvojiti četrto mesto. Svoj nastop bi ocenil kot dober, mogoče mi v teku še malo manjka kot že celo sezono, a ne glede na vse sem zadovoljen,"
je bil po sklepnem finišu z nastopom zadovoljen Tršan.

Velepec: Ocena odlično. Fantom bi čestital.
"To je tisto, kar napovedujemo že nekaj časa. Ta štafeta, ekipa, je res lahko zelo močna, če vsi opravijo svoje delo. Žal je danes Bauer na strelišču malo preveč grešil, a je vse popravil in šel naprej z ničlo. Drugače je ocena odlično, štafeta z malo napakami in tekaško zadosti močna, da smo ves čas držali visok položaj. Fantom bi čestital. Resnično so danes pokazali, da kot ekipa lahko delujejo usklajeno in da tekmujejo drug za drugega, ne samo zase. Nimam graje za nobenega, vsi so oddelali svoje delo, kot je treba,"
pa je bil uspeha vesel trener Uroš Velepec.

Četrto mesto slovenske štafete, Nemci po dolgem času na vrhu

Zmaga Nemčije
Napake favoritov so za prvo zmago po uspehu januarja 2017 v Anterselvi izkoristili Nemci Erik Lesser, Benedikt Doll, Arnd Peiffer in Philipp Nawrath. Svetovni prvaki Norvežani so morali kar trikrat v kazenski krog in vseeno osvojili tretje mesto, Francozi so v kazenski krog zavili štirikrat in tam izgubili boj za stopničke. V boju zanje so bili pred zadnjo menjavo tudi Avstrijci, ki pa so na koncu s tretjega zdrsnili na šesto mesto.

Štafeta (M), 4 x 7,5 km:           *   
 1. NEMČIJA            1:12:28,1 (0+5) 
    Lesser/Doll/Peiffer/Nawrath        
 2. RUSIJA               +1:21,7 (0+8) 
    Halili/Jelisejev/Loginov/Latip     
 3. NORVEŠKA              1:33,2 (3+9) 
    Lägreid/Dale/T. Boe/J. T. Boe      
 4. SLOVENIJA             2:13,2 (0+8) 
    Dovžan/Fak/Bauer/Tršan             
 5. FRANCIJA              2:14,7 (4+9) 
 6. AVSTRIJA              2:17,0 (0+5) 
 7. ITALIJA               2:48,1 (1+15)
 8. BELORUSIJA            3:26,6 (1+7) 
                                       
      * - kazenski krogi+poprave