Peter Kauzer si še ni zagotovil nastopa na OI. Foto: www.alesfevzer.com
Peter Kauzer si še ni zagotovil nastopa na OI. Foto: www.alesfevzer.com

V petek bodo v kvalifikacijah tekmovali kanuisti, na sporedu pa bodo tudi ekipni boji za kolajne, v soboto bo polfinale in finale kajakašev, v nedeljo pa sklepni obračun kanuistov. Od petka so nedelje boste lahko prenose spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Slovenci se bodo med seboj borili tudi za olimpijske vozovnice. Za zdaj si je nastop v Tokiu zagotovila le svetovna prvakinja Eva Terčelj. Prepričana je, da lahko osvoji tudi svojo prvo kolajno na evropskih prvenstvih.

Kanuist Benjamin Savšek bo branil naslova z zadnjih dveh prvenstev v Pauju in Pragi, eden od glavnih konkurentov mu bo Luka Božič, v Pragi četrti, za olimpijskega podprvaka Petra Kauzerja pa je na vsakem prvenstvu uspeh le nova kolajna. V Ivrei bo branil srebro z zadnjega prvenstva, skupno ima z evropskih prvenstev šest odličij.

"Proga mi ustreza, je divja, tehnično in fizično zahtevna, upam da mi bo steklo. Zaradi branitve naslova je mogoče še dodaten pritisk, ki ga je že tako nekaj tudi zaradi internega dvoboja z Božičem za olimpijsko vozovnico," je na spletni novinarski konferenci dejal Savšek, ki ne bo razočaran, če ne bo osvojil kolajne.

Podobno razmišlja tudi Božič, tudi on želi dvoboj s Savškom za uvrstitev v Tokio pustiti nekje v ozadju, čeprav trdi, da vseeno čuti nekaj pritiska. A je odločen: "Lahko rečem, da v zadnjih petih letih še nikoli nisem bil bolje pripravljen."

Kauzer se je letos prvič znašel v položaju, ko ni samoumevno, da bo nastopil na olimpijskih igrah. Z Nikom Testenom in Martinom Srabotnikom so izenačeni. "Že dolgo časa vem, da bo o potniku v Tokio odločala Ivrea. A mogoče je celo dobro, da imam nekaj pritiska, da se moram boriti. Forma je veliko boljša kot na izbirnih tekmah, na katerih sem bil utrujen," je optimističen Hrastničan.

Med kanuistkami ima nastop na OI tako rekoč že zagotovljen Alja Kozorog, Eva Alina Hočevar ji lahko to prepreči le s kolajno.