Žan Kranjec je najsvetlejša slovenska točka v tej zimi, zbral je skoraj tretjino vseh slovenskih točk ter edine tri uvrstitve na zmagovalni oder (trikrat je bil tretji). Foto: Reuters
Žan Kranjec je najsvetlejša slovenska točka v tej zimi, zbral je skoraj tretjino vseh slovenskih točk ter edine tri uvrstitve na zmagovalni oder (trikrat je bil tretji). Foto: Reuters

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši vprašanji o alpskem smučanju. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali omrežju X.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Pojasnilo in opravičilo

V prvi verziji članka sem napačno upošteval vse točke Josefa Strobla, ki jih je osvajal med letoma 1995 in 2004. V FIS-ovi bazi je zabeleženo, da je tekmoval za Slovenijo, a takrat je še vozil za Avstrijo, ob koncu kariere pa je res nosil slovenski dres. Številke so zdaj popravljene. Hvala bralcu Blažu Galetu za opozorilo.
Iskreno opravičilo.

2278. Glede na koledar in število že odpeljanih tekem v svetovnem pokalu v alpskem smučanju smo točno na polovici letošnje sezone. Naši smučarji so do tega trenutka osvojili 692 točk, če za primerjavo z lansko sezono te točke pomnožimo z dve, je letošnja za približno 22 odstotkov slabša. Seveda je to nepošteno in nehvaležno do naših smučarjev, saj jih čaka še kar nekaj tekem. Moje vprašanje gre v smeri, koliko točk so naši smučarji dosegali v obdobju zadnjih 10 oz. 15 let (morda še odstotni odkloni med leti)? Ti podatki bi kot ogledalo lahko služili tudi vodstvu panoge alpskega smučanja na SZS-ju, čeprav smučarji, ki so v preteklosti dosegali največje število točk (Tina Maze, Ilka Štuhec ...), z ustrojem zveze niso imeli prav veliko.
Anže Gorišek

Sorodna novica Najslabši slovenski Wengen v tem stoletju

Slovenski alpski smučarji so do zdaj osvojili 692 točk (moški 288, ženske pa 404). Če sledimo logiki bralca Anžeta in število točk pomnožimo z dve, dobimo predvidenih 1384 točk, to pa je 383 manj od lanskega seštevka 1767 točk (moški 672, ženske 1095). To dejansko pomeni padec za 22 odstotkov.

Uporabimo pa lahko še eno sorodno logiko, ki zaobide težavo (ne)končane sezone. Primerjamo lahko število povprečnih slovenskih točk na tekmo. V sezoni 2022/2023 je bilo skupaj izpeljanih 76 tekem, na katerih so Slovenci osvojili 1767 točk, kar v povprečju znaša 23,3 točke na eno tekmo.

Letos je bilo izpeljanih 43 tekem, 692 osvojenih točk se tako prevede v 16,1 točke na tekmo. Ko primerjamo povprečji, pridemo do padca 30,8 odstotka.

Analizo sem začel v sezoni 1991/1992, ko se lepo ujameta tako slovenska osamosvojitev kot prenovljeni točkovni sistem, odkar točke osvaja po 30 smučarjev.

Naslov infografike: Smučarji točke

Spomin na rekordno sezono 2000
Slovenski smučarji so daleč največ točk osvojili v sezoni 1999/2000, in sicer 3784 oziroma v povprečju 47,3 na tekmo (v obeh statistikah je bil to slovenski rekord). Strokovnjaki bodo gotovo našli primerne razloge, moj razmislek gre v smeri, da je takrat nastala velika sprememba v smučarski opremi, kar so znali izkoristiti v slovenskem taboru).

Če pa se za hip osredinimo še na letošnje povprečje 16,1 točke na tekmo: to je najnižje povprečje po sezoni 2005/2006, v kateri so Slovenci zbrali 14,4 točke na tekmo in v pokalu narodov osvojili 12. mesto. Na tem mestu so tudi trenutno v tej zimi, kar je tudi najslabša slovenska uvrstitev v kateri koli sezoni v analiziranem obdobju.

Naslednja infografika prinaša medsezonske razlike v deležih.

Naslov infografike: Smučanje točke Slovenija medsezonski odklon

Kaj to pomeni? Največja rast je bila med sezonama 1992/1993 (ko so Slovenci osvajali 12,0 točke na tekmo) in 1993/1994 (39,4 točke na tekmo). Z drugimi besedami − to je bila rast za dobrih 227 odstotkov. To je bila velika sezona buma, ki je vrhunec doživela na olimpijskih igrah v Lillehammerju, na katerih so slovenski smučarji osvojili kar tri medalje. Zadnji stolpec (sezona 2024) kaže padec za 30,8 odstotka, kar sem razložil že nekaj odstavkov višje.

2279. Kakšen pa je slovenski delež točk po spolu?
Anže Gorišek

Slovenski smučarji so v tem obdobju skupaj osvojili 60.304 točk, več so jih dosegle ženske, podrobnosti preverite v naslednji infografiki (za natančno številko se z miško premaknite na graf).

Naslov infografike: Slovenija moški ženske delež

Za konec poglejmo še vsoto vseh točk po spolu za vsako sezono.

Naslov infografike: Smučanje Slovenija točke moški ženske