096 Najboljši mesec Luke Dončića skozi oči Iztoka Franka

V času vrhunca nogometne vročice je Dallas po porazu na prvi tekmi od dveh zaporednih srečanj z Minnesoto deloval kot razbita vojska. Pet porazov na sedmih tekmah, a namesto dokončnega razpada so Mavericksi sestavili niz sedmih zmag in se z 11. mesta Zahodne konference povzpeli kar na 4. mesto z izkupičkom 22-16.

Prvo ime seveda kdo drug kot Luka Magic Dončić. Sanjski božično-novoletni prazniki 23-letnega Slovenca, ki igra kot pravi kandidat za najboljšega košarkarja Lige NBA. Razumljivo, da se je MMC-jev športni podkast SOS-odmev z nogometnih zelenic v letu 2023 najprej podal na parket. Voditelja Slavko Jerič in Toni Gruden sta na pogovor povabila stalnega gosta.

Dončićev Dallas najbolje igra po prelomu leta

Košarkarski analitik Iztok Franko: "Stvari so bile videti slabo, a glede na Dončićevo dosedanjo kariero v Ligi NBA se je prejšnje tri sezone dogajalo podobno. Slab začetek in nato vse bolje. Če odštejemo sezono Luke kot novinca, so Mavsi vedno imeli najboljše razmerje zmag in porazov v januarju, februarju in marcu. Obstajal je občutek, da se bo vse obrnilo."

Vabljeni k poslušanju
Sorodna novica Kako daleč gre lahko Kiddova trenerska replika Lakersov iz leta 2020?

Kljub zmagovitemu nizu Franko ne skriva previdnosti, saj je bilo stanje v Dallasu pred le 14 dnevi precej turobno, pritisk se je dodobra občutil. "Kar velika panika. Tudi zato, ker so imeli na začetku srečo s poškodbami, a so izgubljali tekme, ki bi jih morali dobiti proti oslabljenim nasprotnikom. Niz je vse obrnil, a sam ostajam previden. Za teh sedem zaporednih zmag so trikrat igrali s Houstonom in še s San Antoniom, dvema najslabšima ekipama Lige NBA, proti New Yorku brez dveh od treh njihovih najboljših igralcev," Franko našteva dejstva o premaganih ekipah.

Pred polovico sezone čakajo zdaj Dallas zahtevnejši tekmeci. Najprej vodilna ekipa lige Boston, nato divizijski tekmec New Orleans, zatem obisk LA Lakersov in miniserija s Portlandom.

"Boston bo pravi kazalnik, čeprav je letos Liga NBA res nepredvidljiva. Tudi Boston je od Oklahome prejel kar 150 točk ... Mene pri Dallasu skrbi zlasti obramba, saj so poškodovani trije najboljši obrambni igralci: Maxi Klebera, Dorian Finney-Smith in Josh Green. Mavsi so dobivali z Woodom na petici in štirimi nižjimi igralci ter zlasti z napadom proti na papirju napadalno slabšim ekipam," je sodelavec D Magazina in Mavs Monneyballa iz Dallasa pogled uperil proti naslednjim tekmecem Teksašanov.

S 34,3 točkami na tekmo je Luka Dončić trenutno prvi strelec Lige NBA. Pri Dallasu mu s 17,8 točkami sledi Christian Wood, ki je zdaj glavno kadrovsko vprašanje za vodstvo kluba. Krilni center želi štiriletno podaljšanje pogodbe, Mavsi mu ponujajo le dveletni dogovor. Foto: AP
S 34,3 točkami na tekmo je Luka Dončić trenutno prvi strelec Lige NBA. Pri Dallasu mu s 17,8 točkami sledi Christian Wood, ki je zdaj glavno kadrovsko vprašanje za vodstvo kluba. Krilni center želi štiriletno podaljšanje pogodbe, Mavsi mu ponujajo le dveletni dogovor. Foto: AP

Dallas si z Woodom ne more privoščiti novega "Brunsona"

S stališča gradnje ekipe je v Dallasu glavno vprašanje, kaj narediti s Cristianom Woodom. Pripeljan je bil kot štirica, krilni center, ki naj bi s klopi pomagal v napadu. Zdaj je postal drugo napadalno orožje ekipe, navijači so dočakali centra, ki izkorišča Dončićeve podaje in ideje. Wood bi lahko prejel štiriletno pogodbo v maksimalni višini 77 milijonov dolarjev, a Mavsi mu ponujajo le dveletno pogodbo.

"Ko se pogovarjaš z ljudmi okoli Dallasa, vidiš, da ni tako preprosto. Burna preteklost, zamenjal je sedem klubov. Tudi na začetku ga je imel Kidd zelo na distanci in ga je bil ob poškodbah primoran postaviti v prvo peterko. V napadu je super, vse, kar se je želelo od Kristapsa Porzingisa. Tudi v obrambi zdaj z blokadami, ki pa prekrijejo napake. Dallas vztraja pri dveletnem podaljšanju. Ker je zelo malo ekip, ki so pripravljene vzeti Wooda za štiri leta, ker je velika neznanka za igralca," je Franko povzel stanje z Woodom, o čigar vrednosti in pomenu za Mavse se je razpisal v analizi za D Magazine.

"Tudi lani ni bila skrivnost, da je Houston želel prodati Wooda, a ni dobil nobene boljše ponudbe, kot je bila poletna od Dallasa (26. izbor in štirje igralci). Vseeno si Dallas ne more privoščiti novega "Brunsona". Vsi govorijo, da če ne bo prišlo do podaljšanja pogodbe, da ga bodo zamenjali do prestopnega roka, kjer pa njegova vrednost spet ne bo zelo visoka."

Iztok Franko se ob analizah za D Magazine in Mavs Moneyball sicer profesionalno ukvarja z digitalnim trženjem, pretežno v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv
Iztok Franko se ob analizah za D Magazine in Mavs Moneyball sicer profesionalno ukvarja z digitalnim trženjem, pretežno v letalski industriji. Foto: Osebni arhiv

Napad Dallasa razpade, ko Luke ni na parketu

Omizje treh je po pol ure pogovora le prišlo do osrednje točke in prve zvezde. 23-letni Slovenec še naprej napreduje iz sezone v sezono, zdaj pa deluje, kot da bi naredil dva koraka naprej, pri čemer pa z njim na parketu celotna ekipa igra neprimerno bolje kot brez njega.

"Ko je Dončić na igrišču, Dallas dosega na sto posesti žoge kar 17 točk več kot brez njega. Če povem z drugimi podatki: z Luko na parketu Mavsi dosežejo 121 točk, brez njega pa 104 točke na sto posesti. Za primerjavo: v celotni Ligi NBA je napadalno najboljša ekipa Boston s 118,6 točke na sto posesti. Najslabša napadalno pa je Charlotte s 108,6. Ko je on na terenu so boljši od najboljše ekipe, ko pa njega ni, so pa slabši od najslabše ekipe," je slikovit Franko.

MVP: Zdaj res predvsem dvoboj Jokić – Dončić?

Za še obširnejši analizo o boju za naziv MVP-ja in zakaj ter kako bi lahko Luka Dončić v izboru za najkoristnejšega igralca lige na koncu prehitel Nikola Jokića, pa prisluhnite drugi polovici pogovora v 96. oddaji podkasta SOS-odmev.


Vabljeni k poslušanju celotnega pogovora, v katerem pa še o naslednjih temah:
− kako se ogniti izidu tekme pred ogledom z zamikom
− misli o "tankanju", ki so zaokrožile pred zmagovitim nizom
− slabo znamenje za McGeeja že, ko Dončić ni vedel za njegovo ime
− težave z branilci: Walker skurjen že po eni tekmi s 40 minutami
− manko Brunsona, ki zdaj trka na vrata All Stara
− Dončić ruši algoritme in njegov predvideni vrhunec
− MVP in zakaj je pri izboru pomembna zgodba
− "Luka je doumel in osvojil, kaj je to NBA"
− malo izgubljenih žog LD77 in ukradene žoge
− teorije zarote: strelski rekordi in dramatične končnice
− zanimivost o številki 96: od številke na dresu do leta 1996 v Dallasu in ZDA