Kapetan Arne Maier je dvignil pokal v Stožicah. Foto: Reuters
Kapetan Arne Maier je dvignil pokal v Stožicah. Foto: Reuters

Z zmago so Nemci v zgodovini tega tekmovanja, ki ga Evropska nogometna zveza prireja od leta 1978, slavili tretjič. Pred tem so bili najboljši leta 2009, ko so v finalu ugnali Anglijo s 4:0, in pred štirimi leti, ko so premagali Španijo z 1:0. V finalu so izgubili leta 1982 in pred dvema letoma v Italiji.

Napadalec Anderlechta Lukas Nemcha je na začetku drugega polčasa spretno zatresel mrežo. S štirimi zadetki je postal tudi najboljši strelec turnirja v Sloveniji in na Madžarskem. Foto: Reuters
Napadalec Anderlechta Lukas Nemcha je na začetku drugega polčasa spretno zatresel mrežo. S štirimi zadetki je postal tudi najboljši strelec turnirja v Sloveniji in na Madžarskem. Foto: Reuters

Varovanci Stefana Kuntza so se marca v skupinskem delu tekmovanja, ki je v skupini A potekal na Madžarskem, precej mučili, a vendarle osvojili drugo mesto za Nizozemsko ter pred Romunijo in Madžarsko za napredovanje v izločilne boje. Tam so najprej 31. maja premagali Dansko po streljanju enajstmetrovk, v polfinalu pa so po dveh zadetkih Floriana Wirtza v prvih osmih minutah nato zadržali nalet Nizozemcev (2:1).

Wirtz stresel prečko
Srečanje pred 4883 gledalci v Stožicah so bolje odprli Portugalci, ki so zapretili že v 2. minuti, ko je s strani poskusil Diogo Dalot, a zadel le zunanji del mreže. Šest minut zatem se je v kazenskem prostoru čuvaja otresel Tiago Tomas, nato pa z levico zgrešil levi kot vratarja Finna Dahmena.

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in generalni sekretar Giorgio Marchetti sta podelila medalje obema ekipama. Foto: Reuters
Predsednik Uefe Aleksander Čeferin in generalni sekretar Giorgio Marchetti sta podelila medalje obema ekipama. Foto: Reuters

Nemci so v 15. minuti po prvi pravi akciji skoraj povedli, ko je z roba kazenskega prostora po uspešnem preigravanju sprožil Florian Wirtz, žoga pa se je od branilca Dioga Leiteja odbila v prečko.

V 20. minuti je iz ugodnega položaja poskusil Nmecha, a je vratar Diogo Costa ubranil poskus nogometaša Anderlechta, kamor ga je posodil Manchester City. Nekaj minut pozneje je z levico nenatančno meril še bočni branilec Ridle Baku, kapetanu Arneju Maierju pa je Costa sijajno ubranil še poskus v 29. minuti, ki bi sicer končal v zgornjem levem kotu portugalske mreže.

Portugalci so bili blizu vodstva po prvem polčasu, potem ko je v prostor stekel Vitinha, sijajno preigral Nica Schlotterbecka, a nato nerazumljivo okleval pri strelu.

Nmecha odločil finale v Stožicah

Baku sijajno našel Nmecho
V 49. minuti nista prav nič oklevala Baku in Nmecha. Prvi je z lepo podajo v osrčje kazenskega prostora našel odličnega napadalca, ki si je s prvim dotikom žogo potisnil mimo vratarja Coste in jo nato poslal v prazno mrežo za vodstvo Nemcev in vodstvo na listi strelcev s štirimi zadetki na EP-ju do 21 let.

Nemci so si dali duška po koncu tekme. Foto: Reuters
Nemci so si dali duška po koncu tekme. Foto: Reuters

Pritisk Portugalcev ni obrodil sadov
Portugalci so nato pritisnili. Streli so se vrstili drug za drugim, najnevarnejši pa je bil poskus presenečenja s sredine igrišča Vieire v 59. minuti. Dahmen je bil na mestu. V 66. minuti je nemškega vratarja znova z blokom rešil odlični Schlotterbeck, na drugi strani zelenice pa je imel predčasno odločitev v 72. minuti na nogi rezervist Karim Adeyemi, ki je zadržal žogo v protinapadu in nato sam stekel pred Costo, ki pa mu je nekoliko slabši strel z nogo ubranil.

Nmecha je nato z razdalje ogrel še dlani portugalskega vratarja, v 80. minuti pa je hitri Adeyemi znova prehitel celotno portugalsko obrambo, podobno kot osem minut prej pa mu je z nogo Costa strel ubranil. V zadnjih minutah je Portugalcem zmanjkalo idej in energije.

Portugalci bodo morali še počakati na prvi naslov
Za Portugalsko je bil to tretji finale, vselej pa so na zadnji stopnički klonili. To se jim je leta 1994 zgodilo proti Italijanom (0:1), pred šestimi leti pa so jih po streljanju enajstmetrovk premagali Švedi (4:3).

Obe reprezentanci sta imeli tudi podporo s tribun v Stožicah. Foto: Reuters
Obe reprezentanci sta imeli tudi podporo s tribun v Stožicah. Foto: Reuters

Kuntz: Tej generaciji niso pripisovali veliko možnosti za uspeh
"To je generacija, ki ji javnost ni pripisovala veliko možnosti za tak uspeh. Želeli smo pokazati nasprotno. Igralcem sem se v slačilnici danes predstavil bolj kot nekakšen agent in jih izzval, da naj pokažejo pravi talent. Naj pokažejo, da je talent to, da osvojiš lovoriko. Če jim daš zaupanje, ti vrnejo z obrestmi. To so fantje, ki niso nujno glavni igralci v svojih klubih, zato je še toliko bolj pomembna povezanost med fanti. Dejal sem jim, da potrebujejo levje srce, oči in glavo orlov, za konec pa morajo biti še kot hijene. Teh nihče ne prenese, a na koncu vedno dobijo to, kar si želijo. Moram reči, da me je v zaključku njihova borbenost spominjala prav nanje," je bil navdušen selektor Stefan Kuntz, ki je bil eden glavnih junakov Eura 1996, ko so Nemci zadnjič postali evropski prvaki v članski konkurenci.

Junak finala Nmecha je bil nasmejan do ušes: "Odličen občutek je zadeti v finalu in moram se zahvaliti Ridleju Bakuju za lepo podajo. Še vedno ne morem verjeti, kaj nam je uspelo. V tej ekipi dihamo eden za drugega in trenerja, ki nam je vlil samozavest. Vsem smo želeli dokazati, da zmoremo in da lahko presenetimo javnost, ki ni ravno verjela v nas."

Portugalci so bili seveda zelo razočarani, saj so do finala prikazali največ med vsemi ekipami. Foto: Reuters
Portugalci so bili seveda zelo razočarani, saj so do finala prikazali največ med vsemi ekipami. Foto: Reuters

Rui Jorge: Napravili smo kakšno napako več od Nemcev
Selektor Rui Jorge je bil seveda potrt: "Menim, da je bila to izenačena tekma med dvema odličnima reprezentancama. Vsi smo bili nekoliko utrujeni po tekmah v četrtfinalu in polfinalu, ko smo igrali kar nekaj dodatnih minut. Mi smo napravili kakšno napako več od Nemcev in to se je na koncu poznalo. Vseeno smo spremljali zanimiv finale, poznali smo način nemške igre, odločil pa je en zadetek. Po golu Nemcev smo imeli manj nevarnih priložnosti, kot v prvem polčasu. Izgubili smo nit igre, organizacija ni bila prava, tako kakovostna ekipa, kot je Nemčija, pa je to znala izkoristiti. Skušali smo se prilagoditi, priti do zadetka, a ni šlo. Na drugi strani se moramo vratarju Diogu Costi zahvaliti, da nismo prejeli še kakšnega gola več."

Naslednje evropsko prvenstvo do 21 let bo čez dve leti v Romuniji in Gruziji.

Podelitev medalj in pokala na EP-ju do 21 let v Stožicah

Finale, Ljubljana:
NEMČIJA - Portugalska 1:0 (0:0)
4.883; Nmecha 49.

Nemčija: Dahmen, Baku, Pieper, Schlotterbeck, Raum, Maier, Dorsch (85./Janelt), Özcan (92./Stach), Wirtz (68./Burkardt), Berisha (67./Adeyemi), Nmecha (85./Jakobs).

Portugalska: Diogo Costa, Dalot, Queiros, Leite, Abdu Conte (86./Goncalo Ramos), Florentino (83./Gedson), Vitinha (59./Jota), Fabio Vieira, Braganca, Dany Mota (46./Rafael Leao), Tiago Tomas (59./Conceicao).

Sodnik: Giorgi Kruašvili (Gruzija)


Vsi evropski prvaki do 21 let:
1978: Jugoslavija
1980: Sovjetska zveza
1982: Anglija
1984: Anglija
1986: Španija
1988: Francija
1990: Sovjetska zveza
1992: Italija
1994: Italija
1996: Italija
1998: Španija
2000: Italija
2002: Češka
2004: Italija
2006: Nizozemska
2007: Nizozemska
2009: Nemčija
2011: Španija
2013: Španija
2015: Švedska
2017: Nemčija
2019: Španija
2021: Nemčija

Kuntz stavil na obrambo in z elfom odnesel pokal iz Stožic