Jaka Sodja je izenačil na 3:3. Kronal je sijajno igro Olimpije v drugi tretjini. Foto: SŽ Olimpija
Jaka Sodja je izenačil na 3:3. Kronal je sijajno igro Olimpije v drugi tretjini. Foto: SŽ Olimpija

Več kot 1800 gledalcev je pripravilo imenitno vzdušje. Kvalifikacije za preboj med osmerico se bodo začele naslednjo nedeljo, a to je že bila tekma na ravni končnice. Ljubljančani so bili proti aktualnim prvakom zares motivirani. V drugi in tretji tretjini so nadigrali goste iz Mozartovega mesta. V podaljšku so imeli skoraj štiri minute prednost igralca več, a nikakor niso uspeli odločiti tekme, po sedmih serijah kazenskih strelov pa so se veselili Salzburžani.

Za zeleno-bele je prvič igral novinec, 26-letni finski napadalec Oliver Kiljunen, ki se je v Ljubljano preselil iz ekipe Pelicans iz Lahtija.

Rdeči biki v razmiku 21 sekund zadeli dvakrat
Začetek Ljubljančanov je bil slab. V 5. minuti je vratar Lukaš Horak ostal brez palice, ko je imel Salzburg prednost igralca več. Ali Wukovits je poskrbel za vodstvo gostov z natančnim strelom z desne strani. Le 21 sekund zatem je na 0:2 povišal Tim Luca Hernisch z močnim strelom od daleč, Horak je bil pokrit, a Luka Auer ni stal v vratarjevem prostoru. Sodnika sta najprej zadetek razveljavila, a sta po ogledu posnetka hitro ugotovila, da je bil regularen.

Na ledeni ploskvi se je nekajkrat tudi iskrilo. V 41. minuti sta Charlie Dodero in Dennis Robertson dobila štiriminutno kazen. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Na ledeni ploskvi se je nekajkrat tudi iskrilo. V 41. minuti sta Charlie Dodero in Dennis Robertson dobila štiriminutno kazen. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Gennoway hitro odgovoril na znižanje ostrostrelca Goocha
Zmaji so se nato otresli pritiska in znižali ob "powerplayu" v 15. minuti. Trevor Gooch je ušel po desni strani in v padcu ukanil Atteja Tolvanena. To je bil njegov 22. zadetek v letošnji sezoni. Po točkah je na četrtem mestu Lige IceHL, vodi pa nekdanji zmaj John Hughes z 59 točkami. V predzadnji minuti uvodne tretjine je kanadski branilec Chay Gennoway z močnim diagonalnim strelom z leve strani povišal na 1:3, potem ko so Ljubljančani izgubili sodniški met.

Dodero in Sodja kronala premoč Olimpije v drugi tretjini
Nadaljevanje Olimpije je bilo bistveno boljše. Namesto Lukaša Horaka je na začetku druge tretjine v vrata zadrsal Luka Kolin, gostitelji pa so pritisnili. Najprej je Miha Zajc zgrešil po protinapadu, potem pa je v 26. minuti znižal Chris Dodero. Ville Leskinen je ušel po levi strani in zaposlil ameriškega branilca, ki je poslal plošček pod prečko.

Sledilo je izenačenje Jake Sodje v 32. minuti, ko je plošček zadel obe vratnici, a so sodniki po ogledu posnetka ugotovili, da je prešel golovo črto. Vseeno so tudi drugo tretjino zmaji končali z zaostankom. Aljaž Predan je izgubil plošček, odlični Wukovits je podal do Floriana Baltrama, ki je poslal plošček pod prečko za novo vodstvo rdečih bikov v 37. minuti.

Mahkovec izenačil ob prednosti igralca več
Edini zadetek v zadnji tretjini je padel v 45. minuti. Štiri sekunde pred koncem "power playa" je Žiga Pance izza vrat podal pred gol, Marcel Mahkovec pa je iz bližine matiral Tolvanena. Ob koncu so gostje zadeli okvir vrat, priložnosti so se vrstile na obeh straneh. Minuto pred koncem se je trener Olimpije Antti Karhula odločil za izjemno tvegano potezo. Poskušal je brez vratarja Kolina priti do zmage in treh točk, ki bi podaljšale upanje na šesto mesto.

Olimpija ni unovčila skoraj štirih minut "power playa" v podaljšku
Ni jim uspelo, novo veliko priložnost za vsaj dve točki pa so imeli v podaljšku. Ryan Murphy je naredil veliko neumnost. Najprej je prejel dve minuti kazni zaradi spotikanja, nato pa zaradi neprimernega obnašanja še dodatni dve minuti. Olimpija je imela tri minute in 45 sekund prednost igralca več, do konca podaljška je igrala s štirimi igralci proti trem. Plošček je potoval prepočasi, nevarnih strelov je bilo premalo. Vratar Atte Tolvanen ni več klonil.

Meyer v sedmi seriji odločil pri kazenskih strelih
Pri kazenskih strelih sta se oba vratarja znova izkazala. V tretji seriji je Wukovits z bekhendom ukanil Kolina, a je Pance spravil plošček med nogama Tolvanena v mrežo. Po sedmih serijah je Kolina drugič premagal Nicolai Meyer in Salzburgu zagotovil dve točki.

Karhula: Tokrat bi si res zaslužili tri točke
"Zelo poceni smo prejeli vse zadetke. Zadovoljen sem igro. Le redko lahko proti Salzburgu rečemo, da smo bili boljši. Tokrat bi si res zaslužili tri točke. Škoda, da smo osvojili le točko. Odlično smo se vrnili po zaostanku z 1:3. Imel sem občutek, da se lahko vrnemo. Energija je bila prava, zelo smo bili kreativni. To je bil velik korak v pravo smer v primerjavi s torkovo tekmo proti Dunaju," je poudaril trener Antti Karhula, ki je dodal, da njegovi varovanci vedno najbolje igrajo proti močnim tekmecem, zato se tudi ne boji ključnih tekem v končnici.

Miha Zajc ni bil natančen v uvodni seriji kazenskih strelov. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Miha Zajc ni bil natančen v uvodni seriji kazenskih strelov. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Vratar Tolvanen rešil Salzburg v podaljšku
Finec je minuto pred koncem tvegal in iz igre potegnil vratarja Kolina. S tremi točkami bi še ohranil možnosti za preboj na šesto mesto, ki vodi neposredno v končnico. Zdaj je realen boj za osmo mesto, ki prinaša prednost domačega ledu v obračunu dodatnih kvalifikacij na dve zmagi (25., 27 in 29. februar).

"Že pred tekmo smo se zavedali, da bo težko osvojiti šesto mesto. Moral sem tvegati. Pri izidu 4:4 sem deset minut pred koncem razmišljal o tem, kdaj bom potegnil vratarja iz igre, saj nujno potrebujemo tri točke. Minuto pred koncem je bila priložnost in skoraj bi se izšlo. V podaljšku smo imeli skoraj štiri minute igralca več. Začeli smo prepočasi v igri štirih proti trem. Igralci so se zavedali, da imamo precej časa. Ko je ura že skoraj potekla, pa smo močno pritisnili in vratar Salzburga jih je rešil," je pojasnil Karhula.

Šturm in Kapel verjetno že končala sezono
Zadovoljen je bil tudi s predstavo rojaka Kiljunena: "Jaka Šturm in Rok Kapel sta verjetno že končala sezono. Težko je sicer napovedati, kako daleč bomo prišli v končnici. Razmišljali smo, kako bomo nadomestili dva napadalca. Oliver Kiljunen se je izkazal na prvi tekmi. Imel je lepo priložnost pri izidu 4:4, a žal ni zadel. Vsekakor bo prava okrepitev."

Sodja: Lažje igramo z močnimi tekmeci
"Salzburg je zelo dobra ekipa. V drugi in tretji tretjini smo se dobro postavili. Zaslužili smo tri točke, a nam je zmanjkal en zadetek. Mislil sem, da plošček ni prečkal golove črte, ko sem videl posnetek na velikem zaslonu, a na srečo so sodniki videli na posnetku, da je bil to zadetek. Gledalci so bili zelo glasni, ponesli so nas. Naša ekipa lažje igra z močnimi tekmeci. Že pred tekmo je čutiti tisto pravo napetost, vsi smo pripravljeni na velik izziv. S slabšimi tekmeci nam na gre, koncentracija večkrat ni bila prava," je razmišljal Jaka Sodja.

Trener Salzburga David priznal, da je bila Olimpija boljša
"Začeli smo odlično in zadeli trikrat v prvi tretjini. Imeli smo še nekaj priložnosti za povišanje vodstva. Če bi si priigrali tri ali štiri zadetke prednosti, bi bila tekma odločena. Ni nam uspelo. Olimpija nas je popolnoma nadigrala v drugi tretjini, res je imenitno kombinirala s ploščkom in bila za razred boljša od nas. Obramba je imela velike težave z njihovimi napadalci. S številnimi napakami smo jim omogočili izenačenje. Kaznovali so naše napake. Najbolj sem razočaran nad disciplino, dobili smo kazni zaradi čustvenih reakcij in to se na tej ravni ne sme dogajati. V podaljšku smo imeli skoraj štiri minute igralca manj. Obe ekipi sta potrebovali tri točke, a jih nismo dobili. Vseeno smo lahko zadovoljni s končnim razpletom," je tekmo analiziral trener Salzburga Oliver David.

V nedeljo gostovanje v Celovcu
Do konca rednega dela lige so še tri tekme, Ljubljančani pa imajo zelo zahteven razpored s tekmeci z vrha lestvice. V nedeljo ob 16.00 bodo gostovali pri vodilnem KAC-u, prihodnji teden pa sledita še domača tekma z drugim Fehervarjem in gostovanje pri trenutno šestem Linzu.

SŽ Olimpija klonila po sedmih serijah kazenskih strelov

49. krog:

SŽ OLIMPIJA – SALZBURG
4:5 (1:3, 2:1, 1:0) - po kazenskih strelih
1811; Gooch 15., Dodero 26., Sodja 32., Mahkovec 45.; Wukovits 5., Harnisch 5., Genoway 19., Baltram 37.

DUNAJ – KAC CELOVEC
1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
7022; Tičar 42.; M. Ganahl 9., Fraser 57.

GRADEC – ASIAGO
3:4 (0:2, 1:0, 2:2)

BELJAK – BOLZANO
7:3 (0:0, 3:2, 4:1)

FEHERVAR – LINZ
2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

VORARLBERG – INNSBRUCK
5:4 (1:0, 2:2, 1:2) - v podaljšku


Lestvica:                    * x      
KAC CELOVEC            46 29 3 6  8 99
FEHERVAR               45 27 2 3 13 88
SALZBURG               45 22 7 4 12 84
BELJAK                 45 20 5 4 16 74
BOLZANO                45 21 5 0 19 73
LINZ                   45 18 5 8 14 72
--------------------------------------
INNSBRUCK              45 17 7 7 14 72
PUSTERTAL              45 18 5 5 17 69
SŽ OLIMPIJA            45 17 5 5 18 66
VORARLBERG             46 17 4 3 22 62
--------------------------------------
DUNAJ                  46  9 7 7 23 48
ASIAGO                 45  8 5 9 22 43
GRADEC                 45  6 5 4 29 32
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih 
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih