Žiga Pance je ob prednosti igralca več načel mrežo Dunaja. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič
Žiga Pance je ob prednosti igralca več načel mrežo Dunaja. Foto: SŽ Olimpija/Domen Jančič

Ljubljančani imajo že dolgo v roki vozovnico za dodatne kvalifikacije za končnico, ob zelo ugodnem razpletu bi lahko ujeli še celo neposredno uvrstitev s šestim mestom. Imajo lepe možnosti, da se prebijejo na osmo mesto, ki prinaša prednost domačega ledu v dodatnih kvalifikacijah, ko se bodo ekipe med sedmim in desetim mestom konec februarja pomerile na dve zmagi.

Dunajčani so v prvi tretjini pritisnili in imeli nekaj premoči ter več nevarnejših akcij, a Lukaš Horak v vratih domačih ni klonil.

Pavlin in Magovac v okvir vrat
Prav tako ne v drugi tretjini, v kateri bi lahko gol dosegli zmaji. Najprej je okvir vrat zatresel Žiga Pavlin, nekaj minut zatem še Aleksandar Magovac, izid pa je bil po 40 minutah še vedno 0:0.

Pance zadel od prednosti igralca več
V 51. minuti je bil izključen Dominique Heinrich. Gostje niso uspeli izbiti ploščka iz obrambne tretjine. Žiga Pance je podal do Marisa Bičevskisa, ki je vrnil plošček do Panceta. Izkušeni napadalec je z močnim strelom matiral Stefana Steena. Olimpija je izkoristila sploh prvi "power play" na tekmi.

Sodja in Simšič zatresla prazno mrežo
Gostje so morali tvegati in so že sedem minut pred koncem potegnili iz vrat Steena, kar pa so domači izkoristili še za drugi gol. Marcel Mahkovec je lapo podal do Jake Sodje, ki je le še potisnil plošček v prazno mrežo. V končnici so živčni gostje igrali grobo in skušali izzvati Ljubljančane, a so ti tekmo pripeljali do konca brez praske in brez prejetega gola, za piko na i pa je Nik Simšič ob še enem poskusu Dunaja brez vratarja potrdil zmago v zadnji minuti.

SŽ Olimpija v tretji tretjini do zmage

Zelo neugoden spored do konca rednega dela
Do konca rednega dela bodo imeli Ljubljančani zelo zahteven razpored, saj igrajo še s štirimi ekipami z vrha lestvice: v petek gostijo tretji Salzburg, v nedeljo gostujejo pri vodilnem Celovcu, naslednji teden pa sledita še domača tekma z drugim Fehervarjem in gostovanje pri četrtem Linzu.

Karhula: V uvodnih 40 minutah smo bili še na reprezentančnem odmoru
"V uvodnih 40 minutah smo bili še na reprezentančnem odmoru. Nikoli ni lahko igrati na najvišji ravni po desetih dneh premora. Vseeno sem pričakoval malce več priložnosti v napadu. Obramba in vratar Horak sta naš držala v igri. V zadnji tretjini smo bili boljši, povedli smo in nato zanesljivo pripeljali srečanje do konca," je po tekmi poudaril trener Antti Karhula.

Rok Tičar in soigralci nimajo več nobene možnosti za preboj v dodatne kvalifikacije. Prvič po 19 letih se Capitalsi ne bodo prebili v končnico. Foto: SŽ Olimpija
Rok Tičar in soigralci nimajo več nobene možnosti za preboj v dodatne kvalifikacije. Prvič po 19 letih se Capitalsi ne bodo prebili v končnico. Foto: SŽ Olimpija

Znova je imel na voljo popolne štiri napade. "Sodja, Predan in ostali poškodovani igralci potrebujejo več tekem, da znova ujamejo ritem igre. V reprezentanci so se igra popolnoma drugačem sistem in to se je nekaterih posameznikom zelo poznalo."

"V zadnjih štirih krogih nas res čakajo težki tekmeci, a v letošnji sezoni smo vedno dobro igrali proti najboljšim v Ligi IceHL. Na takih tekmah je motiv vedno prisoten, ni potrebno dodatnih pogovorov. Upam, da smo se nekaj naučili iz poraza proti Jesenicam, ko bomo naslednjič igrali z njimi v finalu," je zaključil finski strateg.

Simšič: To je bila zadnja priložnost za Dunaj in igrali so zelo grobo in umazano
"Zelo se je poznalo, da je bil reprezentančni premor. Nekateri igralci smo bili na Južnem Tirolskem, drugi so imeli teden dni prosto in v prvih dveh tretjinah še ni bilo prave kemije. To je bila zadnja priložnost za Dunaj in igrali so zelo grobo. Določeni igralci vseskozi igrajo bolj umazano, to se je pokazalo že na prejšnjih tekmah. Morali so dobiti tri točke, zato so tudi tvegali brez vratarja že sedem minut pred koncem," je dodal Nik Simšič.

Dolezal: Zdaj je sezona končana, a vseeno bomo zaradi navijačev iztisnili maksimum
Dunaj je bil leta 2017 zadnjič prvak Lige IceHL, letošnja sezona pa je veliko razočaranje.V zadnjih 19 sezonah so igrali v končnici, zdaj pa jih čaka konec sezone naslednji petek.

"Mislim, da smo bili 40 minut boljši tekmec, a nikakor nismo uspeli zadeti. Vratar Olimpije je bil odličen. V zadnji tretjini smo prejeli poceni zadetek, ko smo imeli igralca manj. Zelo nesrečen poraz. Zdaj je sezona končana, a vseeno bomo zaradi navijačev iztisnili maksimum na zadnjih treh tekmah," je povedal trener Dunaja Christian Dolezal.


48. krog:
SŽ OLIMPIJA – DUNAJ
3:0 (0:0, 0:0, 3:0)
1130; Pance 53., Sodja 54., Simšič 60.

KAC CELOVEC – FEHERVAR
5:2 (0:1, 3:1, 2:0)
M. Ganahl 21., Muršak 32., 34., Petersen 45., Gomboc 57.; Mihaly 3., Magosi 26.

LINZ – VORARLBERG
5:2 (1:2, 1:0, 3:0)

INNSBRUCK – GRADEC
4:1 (2:0, 0:0, 2:1)

ASIAGO – BELJAK
2:4 (1:1, 1:0, 0:3)

PUSTERTAL - BOLZANO
* 4:5 (3:0, 1:1, 0:3)
* - v podaljšku


                 
Lestvica:                    * x       
KAC CELOVEC            45 28 3 6  8 96 
FEHERVAR               44 26 2 3 13 85 
SALZBURG               44 22 6 4 12 82 
BOLZANO                44 21 5 0 18 73 
LINZ                   44 18 5 8 13 72 
BELJAK                 44 19 5 4 16 71 
-------------------------------------- 
INNSBRUCK              44 17 7 6 14 71 
PUSTERTAL              45 18 5 5 17 69 
SŽ OLIMPIJA            44 17 5 4 18 65 
VORARLBERG             45 17 3 3 22 60 
-------------------------------------- 
DUNAJ                  45  9 7 7 22 48 
ASIAGO                 44  7 5 9 22 40 
GRADEC                 44  6 5 4 28 32 
* - zmaga po podaljšku/kazen. strelih  
x - poraz po podaljšku/kazen. strelih