Tadej Pogačar. Foto: TV SLO, zajem zaslona
Tadej Pogačar. Foto: TV SLO, zajem zaslona

Česa se boste najbolj spominjali iz leta 2023?
Od letošnjega leta se bom najbolj spominjal priprav na Dirko po Franciji, ker je bilo drugače. Zelo intenzivno po poškodbi. Eden lepših trenutkov, četudi sem imel roko v mavcu. Mi je bilo v veselje veliko trenirati, hoditi na fizioterapije, srečati nove ljudi, nove izkušnje. En težjih in hkrati lepših trenutkov letos.

Bi lahko izbrali trenutek, dogodek, razočaranje, zmago, ki vam morda največ pomeni ali pa ste se po njem največ naučili iz letošnje sezone?
To dogajanje na in po Liège–Bastogne–Liège ter pred Tourom se mi bo najbolj vtisnilo v spomin. Leto je bilo sicer fantastično z izidi. Končno sem oblekel majico državnega prvaka na cestni dirki, zmage na Flandriji, Lombardiji in Pariz–Nica. Fenomenalno, vrhunsko leto. Od prve do zadnje dirke.

Sorodna novica Tadej Pogačar drugič, Janja Garnbret četrtič

Kakšno vlogo ima strast v vaši predanosti do športa, kako po vseh teh uspehih še vedno to strast držite živo?
Strast do kolesarstva prihaja iz same ljubezni do športa. Biti aktiven na splošno, se rekreirati, biti v lepem vremenu na kolesu, iti s prijatelji na kakšno dobro kavico in rogljiček po nekaj urah na kolesih. Uživanje v premagovanju meja, dirkanje v svetovni seriji z najboljšimi kolesarji sveta. Ta adrenalin, ki te žene vsako dirko, to me žene naprej.

Ker ste najboljši na svetu, s tem prihajajo tudi velika pričakovanja. Kako premagujete izzive in pritiske, ki prihajajo na najvišjem nivoju?
Pritiski so vedno prisotni. Če ne od ekipe ali medijev, pa pride pritisk iz samega sebe, ker si vedno želiš biti boljši, zmagovati, dati vse od sebe. Če ne gre vse po načrtih, si razočaran in se potem na naslednjih dirkah še bolj čuti pritisk.

Kako pomembna pa je podpora družine in najbližjih?
Sem zelo hvaležen staršem in družini. Podpirali so me od samega mojega začetka v kolesarstvu. Izredno veliko sem dirkal in tekmoval s svojim bratom Tilnom. On me je gnal naprej. Zaradi vseh bližnjih nisem obupal in sem vztrajal. Nikoli ni bilo pritiska s strani družine, staršev. Imel sem kar svobodno pot pri tem, ni bilo njihovega vmešavanja, kako se trenira in tekmuje. Zelo lepi trenutki, ko so naju starši z bratom peljali na dirke, tam navijali za naju in smo se potem vračali. Eni najlepših otroških trenutkov.

Leto 2024 je dolgo, dirk pa ogromno. Kar nekaj vrhuncev vas čaka, kako dozirati vse?
Sezona 2024 bo zelo pestra. Udeležil se bom dveh tritedenskih dirk: Giro in Tour. Seveda s ciljem, da grem na zmago. Potem je še svetovno prvenstvo zelo pisano na mojo kožo in kožo slovenske reprezentance, ki lahko gre hrabro v Zürich. No, na koncu spet ni toliko dirk, spet bo leto prekratko, a hkrati vse uravnoteženo.

Za konec, kaj želite svojim rojakom v letu 2024?
Želim vsem veliko sreče, zdravja in čim več lepih spominov ter čim več športanja.

Pogovor s športnikom leta Tadejem Pogačarjem