V Kranjski Gori je bilo sredi dneva sončno in 10 stopinj Celzija. Od 14 naprav delujejo le tri, prav tako so odprte le tri proge, snega pa je 20 centimetrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
V Kranjski Gori je bilo sredi dneva sončno in 10 stopinj Celzija. Od 14 naprav delujejo le tri, prav tako so odprte le tri proge, snega pa je 20 centimetrov. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Vreme je sicer decembra postreglo tudi z nizkimi temperaturami, tako da so lahko pripravljali tehnični sneg. Vendar pa vseh snežnih topov niso mogli zagnati zaradi težav z motno vodo, je stanje predstavil Janez Slivnik, sicer vodja slovenskih alpskih smučarskih reprezentanc. Vodo za strojno zasneževanje s topovi namreč črpajo iz Save, ta pa zaradi mulja, ki se je dvignil zaradi katastrofalne povodni, ni bila primerna za uporabo, saj bi lahko zamašila filtre in šobe topov.

Zadnji dve noči brez zasneževanja

"Trenutno je celoten sistem usposobljen, res je, da smo imeli kar nekaj zagonskih težav, ampak trenutno sistem deluje, česar me zelo veseli," je v izjavi za STA dejal Slivnik, ki pa še ni povsem brez skrbi.

"Trenutna vremenska napoved ni ravno optimistična, je predvsem zelo velika inverzija, se pravi, da je v višinah pretoplo, zaradi toplotnega obrata je nemogoče delati sneg, v cilju pa zadnji dve noči prav tako ni bilo mogoče zasneževanje. Upam, da se bo ta trend obrnil in da bodo proti koncu tedna temperature znova dopuščale zasneževanje in da bodo lahko izkoristili vsako minuto, ko so temperature pod ničlo," je dejal Slivnik.

Sorodna novica Kunc v ženski ekipi za (vele)slalom zamenjal Koštomaja

"Največ tehničnih težav so imeli na startu ženskega veleslaloma, pa na vhodu v zadnjo strmino, kjer imajo primanjkljaj snega," je stanje predstavil Slivnik.

Kontrola proge v sredo, 27. decembra

Da bo proga optimalna in nudila najboljše razmere tekmovalkam, potrebujejo širino proge približno vsaj 30 metrov. "To sicer ni cela širina terena. Gre za šest ratrakovih širin, kar je dovolj za tekmo. Moram biti tudi malo optimist, da smo blizu tega, nismo še čisto tam, potrebujemo nekaj hladnih noči, idealne bi bile tri, mogoče štiri. Če bomo dobili dve hladni noči, bomo nato morali malo 'poštukati'," je snežne izzive vodje priprave proge in delavcev na terenu predstavil Slivnik.

Kontrolor Mednarodne smučarske in deskarske zveze (Fis) bo pregledal stanje prog prihodnjo sredo, 27. decembra. Jubilejna Zlata lisica bo prvi konec tedna po novem letu, 6. in 7. januarja, najprej s sobotnim veleslalomom in nato še nedeljskim slalomom.