Matteo Berrettini je presegel vsa pričakovanja v New Yorku. V odločilnem nizu je bil zelo nervozen. Tudi 64 neizsiljenih napak ni bilo usodnih. Foto: Reuters
Matteo Berrettini je presegel vsa pričakovanja v New Yorku. V odločilnem nizu je bil zelo nervozen. Tudi 64 neizsiljenih napak ni bilo usodnih. Foto: Reuters

23-letnik iz Rima je unovčil peto zaključno žogo v dramatičnem odločilnem nizu po treh urah in 57 minutah. Postal je prvi Italijan v polfinalu zadnjega grand slama sezone v New Yorku po Corradu Barazzuttiju leta 1977.

Monfils je naredil kar 17 dvojnih napak, pet v odločilnem nizu. Foto: Reuters
Monfils je naredil kar 17 dvojnih napak, pet v odločilnem nizu. Foto: Reuters

Nervozni Italijan zapravil prednost s 5:2
Monfils je bil popolnoma izčrpan že pred začetkom odločilnega niza. Komaj je stal na nogah in se večkrat opiral na lopar. Berrettini je povedel z 2:0, a je nato izgubil servis v tretji igri. Monfils v šesti igri ni osvojil niti točke na svoj servis. Pri vodstvu s 5:4 je Italijan serviral za zmago, a je pri 40/30 naredil dvojno napako. Živci so ga izdali, saj je poslal žogo v spodnji del mreže. V 12. igri je Francoz rešil še dve zaključni žogi in na sporedu je bila podaljšana igra.

Vse skupaj je že malce spominjalo na legendarni četrtfinale med Petom Samprasom in Alexom Corretjo iz leta 1996, ko je legendarni Američan komaj stal na nogah in se opiral na lopar, Španec pa je poklanjal točke in izgubil obračun v podaljšani igri odločilnega niza. Sampras je tri dni zatem osvojil turnir, v finalu je ugnal Michaela Changa ...

Dve dvojni napaki v podaljšani igri usodni za Monfilsa
Monfils je v podaljšani igri naredil dve dvojni napaki (2:0 in 5:2 za Berrettinija). Italijan je zadel tudi forhend na črto za 4:1 in dobil točko po izzivu sokoljega očesa. Francoz je rešil tudi četrto zaključno žogo, pete pa mu ni uspelo, saj je poslal žogo čez osnovno črto.

Berrettini se hitro uči
"Tudi, ko sem zapravil zaključne žoge, sem ostal pogumen. Igral sem agresivno tudi v podaljšani igri. Prvič sem igral tako pomemben obračun. Kar hitro se učim. Nisem še igral veliko dvobojev v petem nizu. Že proti Gasquetu sem imel dan po dvoboju težave, ko sva igrala naporne štiri nize. Z Nadalom še nikoli nisem igral, seveda pa sem gledal ogromno njegovih dvobojev. Vsekakor bom pripravljen v petek," je poudaril Berrettini.

Berrettini bo v polfinalu izzval Nadala
StatistikaBerrettini Monfils
Prvi servis (%)5460
Asi1510
Dvojne napake617
Neizsiljene napake6451
Winnerji5341
Osvojene točke154159
Priložnosti za brejk6/175/15
Točke na mreži22/3217/24
Rafael Nadal je na najboljši poti do četrtega naslova v New Yorku. Najboljši je bil že v letih 2010, 2013 in 2017. Foto: Reuters
Rafael Nadal je na najboljši poti do četrtega naslova v New Yorku. Najboljši je bil že v letih 2010, 2013 in 2017. Foto: Reuters

Nadal potreboval pomoč fizioterapevta
V večernem četrtfinalu je Rafael Nadal brez izgubljenega niza premagal Diega Schwartzmana s 6:4, 7:5 in 6:2. Čeprav je bil izid prepričljiv in enostranski, je imel Nadal nekaj težav. V prvih dveh nizih je zapravil kar dva brejka prednosti, a se nato izvlekel v končnici. Na začetku tretjega niza je pri vodstvu z 2:1 fiziterapevt zmasiral njegovo levico, v nadaljevanju niza je bil suveren in se osmič uvrstil v polfinale New Yorka.

"Resda sem zmagal v treh nizih, a dvoboj je bil naporen. V prvih nizih sem zapravil veliko prednost. Schwartzman je bil samozavesten, sam sem naredil nekaj napak. Vesel sem, da sem se po izgubljeni prednosti zbral in šel enostavno točko po točko. Zdaj sem v polfinalu, to mi pomeni vse," je v prvi izjavi na igrišču dvoboj podoživel drugi igralec sveta. O svojem zdravju in pomoči fizioterapevta pa je bil kratek: "Fizično sem v redu. Bilo je težko, vlažnost je bila visoka, precej sem se potil. To so zame res težke razmere, vesel sem, da sem v kritičnih trenutkih dobro odzval."

StatistikaSchwartzmanNadal
Prvi servis (%)6063
Asi45
Dvojne napake31
Neizsiljene napake3739
Winnerji2635
Osvojene točke83100
Priložnosti za brejk4/107/13
Točke na mreži8/2215/21
Belinda Bencic je še nagradila zmago nad prvo igralko sveta Naomi Osako v osmini finala. Foto: Reuters
Belinda Bencic je še nagradila zmago nad prvo igralko sveta Naomi Osako v osmini finala. Foto: Reuters

Benciceva prvič v polfinalu grand slama
Belinda Bencic se je prvič v karieri prebila v polfinale turnirja za grand slam, s 7:6 in 6:3 je izločila Donno Vekić. 22-letna Švicarka je v četrtfinalu odpravila prvo igralko sveta Naomi Osako.

V deveti igri si je Vekićeva priigrala prvo priložnost za brejk in jo takoj unovčila, ko je Benciceva poslala bekhend v avt. Švicarka je takoj odgovorila v deseti igri in izenačila na 5:5, podaljšano igro pa dobila s 7:5. V drugem nizu je Benciceva dobila zadnje štiri igre in se veselila velikega uspeha po uri in 42 minutah. Vekićeva je zadela 28 "winnerjev", vendar je naredila tudi isto število neizsiljenih napak.

19-letna Bianca Andreescu se bo naslednji teden prvič v karieri zavihtela med najboljših deset igralk sveta. Foto: Reuters
19-letna Bianca Andreescu se bo naslednji teden prvič v karieri zavihtela med najboljših deset igralk sveta. Foto: Reuters

Pravljično leto Andreescujeve se nadaljuje
Večerni obračun med Bianco Andreescu in Elise Mertens je pričakovano dobila kanadska najstnica. Po slabem začetku je bila boljša s 3:6, 6:2 in 6:3. Edini brejk v odločilnem nizu ji je uspel v osmi igri. Zadela je kar 40 "winnerjev", Belgijka pa 22. Kanadčanka je v sijajni formi na trdi podlagi. Zmagala je marca v Indian Wellsu in avgusta v Torontu.

"Je vse skupaj sploh resnično? Toliko stvari se mi je zgodilo v zadnjem letu. Lani sem na OP ZDA izgubila v kvalifikacijah. Res sem brez besed. Ko pomislim, kje sem bila pred letom dni ... Mertensova je igrala odlično. Ostala sem mirna in uspela mi je vrnitev," je poudarila Andreescujeva, ki je postala prva najstnica v polfinalu OP ZDA po letu 2009. Pred desetletjem je Caroline Wozniacki prišla celo do finala.

Oba ženska polfinalna dvoboja v noči s četrtka na petek
Ženski polfinale bo na sporedu v četrtek v večernem sporedu. Ob 1.00 se bosta pomerili Svitolina in Serena Williams, sledil bo obračun Benciceve in Andreescujeve.

Benciceva izločila Vekićevo za uspeh kariere v New Yorku

NEW YORK
(21.430.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Četrtfinale (M), tabela:
MEDVEDJEV (RUS/5) – WAWRINKA (ŠVI/23)
7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1
DIMITROV (BLG) – FEDERER (ŠVI/3)
3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2
BERRETTINI (ITA/24) – MONFILS (FRA/13)
3:6, 6:3, 6:2, 3:6, 7:6 (5)
NADAL (ŠPA/2) – SCHWARTZMAN (ARG/20)
6:4, 7:5, 6:2


Četrtfinale (Ž), tabela:
BENCIC (ŠVI/13) – VEKIĆ (HRV/23)
7:6 (5), 6:3
ANDREESCU (KAN/15) – MERTENS (BEL/25)
3:6, 6:2, 6:3
SVITOLINA (UKR/5) – KONTA (VB/16)
6:4, 6:4
S. WILLIAMS (ZDA/8) – Č. VANG (KIT/18)
6:1, 6:0