Roger Federer je na turnirjih za grand slam Rafaela Nadala zadnjič ugnal v Wimbledonu 2007. Foto: Reuters
Roger Federer je na turnirjih za grand slam Rafaela Nadala zadnjič ugnal v Wimbledonu 2007. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal se je po uvodnem nizu hitro pobral. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer je uvodni niz dobil v 56 minutah. Foto: Reuters
Nadal znova ugnal Federerja

Federer je na uvodnem turnirju za grand slam pokazal najboljši tenis, za preboj v polfinale je potreboval kar pet ur manj kot Nadal. Njegovi forhendi in lahkotnost so bili krivi, da je bil po zelo dolgem času v dvoboju z Nadalom favorit.

Nadal lovil "neulovljive" žoge
Dvoboj se je tako tudi začel, saj je Federer z atomskim začetkom povedel s 4:1, a nato komaj rešil niz. Z nadaljevanjem dvoboja je tehtnica vse bolj prehajala na Nadalovo stran. Španec je tekmeca trl tako fizično kot psihično z obrambno igro, saj je vračal tudi na videz neulovljive žoge. Po skoraj štirih urah poslastice se je uvrstil v svoj drugi finale v Melbournu. V znamenitem finalu 2009 je ugnal prav Federerja. Medsebojni izkupiček zmag je zdaj povišal na 18:9.

Nadal: "Fantastičen dvoboj proti popolnemu igralcu"
"To je bil fantastičen dvoboj z igralcem, ki je brez napak in igra popoln tenis. Sanje so se mi uresničile in spet bom v finalu. Če bi mi kdo to rekel pred dvema tednoma, mu ne bi verjel," je povedal Nadal, ki bo v finalu igral z zmagovalcem dvoboja Đoković - Murray. "Moj nasvet za Murrayja je, naj igra agresivno, ampak moji nasveti niso prav uporabni, saj sem izgubil zadnjih šest dvoboj proti Đokoviću."

Film dvoboja Nadal - Federer

1. niz - 6:7 (56 minut)
Federer je začel fantastično, saj je v hipu povedel s 3:0 in z nekaterimi potezami povsem razorožil Španca. A Nadal se je hitro pobral in v sedmi igri tudi sam odvzel servis. Odločitev je tako padla v podaljšani igri, v kateri je odločil en sam "minibrejk" - Fedex je igro dobil s 7:5.

2. niz - 6:2 (44 minut)
Niz se je začel z dvema brejkoma, to je najprej uspelo Federerju, ki je dobil igro brez izgubljene točke, a mu je Nadal to takoj vrnil. Španec je odločilni korak prednosti naredil z novim brejkom v peti igri in hitro povedel s 5:2. Dvoboj je bil nato prekinjen zaradi ognjemeta, ki se je nad Melbournom razvnel zaradi državnega praznika. Nadalu je po desetminutnem premoru uspel še en brejk brez izgubljene točke, s čimer je izenačil izid v nizih.

3. niz - 7:6 (67 minut)
Federer je v uvodni igri tretjega niza rešil zaostanek 0:40. V sedmi igri je z brejkom povedel s 4:3, a že v naslednji igri servis izgubil tudi sam. Odločitev o zmagovalcu je tako spet padla v 13. igri. Nadal je ekspresno povedel s 6:1 in izkoristil šele peto žogico za niz.

4. niz - 6:4 (55 minut)
Niz je odločil en sam brejk, Nadalu je v deveti igri uspelo odvzeti servis, s tem je povedel s 5:4 in serviral za zmago. Federer je na izid 40:30 rešil žogo za zmago, nato celo sam prišel do prednosti. V tej točki je narekoval tempo, in vse je kazalo, da bo izenačil na 5:5. A Nadal je v svojem slogu v teku komaj ujel žogo, ki je padla na zadnjo črto. Nato je osvojil še dve točki in se uvrstil v četrti zaporedni finale turnirjev za grand slam. S tem je izenačil dosežek Andreja Agassija in Roda Laverja. Daljši niz ima le Federer (10).

Drugi polfinale med Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem bo v petek.

Melbourne (M), polfinale

Petek ob 9.30:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - MURRAY (VB/4)
NADAL (ŠPA/2) - FEDERER (ŠVI/3)
6:7 (5), 6:2, 7:6 (5), 6:4

Nadal znova ugnal Federerja