Novak Đoković je Nadala na pesku premagal kar sedemkrat. Foto: Reuters
Novak Đoković je Nadala na pesku premagal kar sedemkrat. Foto: Reuters
Nadal kljub bolečinam do 11. naslova v Parizu
Nadal enajstič dvignil Pokal mušketirjev

Po koncu teniškega turnirja na Roland Garrosu smo na portalu Športni SOS lupo usmerili v Rafaela Nadala in njegovo 11. pariško zmago. V prihodnjih dneh bo v ospredju svetovno prvenstvo v nogometu. Vabljeni ste k postavljanju vprašanj.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.


1.184. Kdo vse je premagal Rafaela Nadala na pesku? Kako visoko na tej lestvici je Dominic Thiem?

Klemen H.

Na seriji ATP je 22 igralcev do zdaj premagalo Rafaela Nadala. Avstrijcu Dominicu Thiemu je to uspelo kar trikrat, kar ga na tovrstno lestvico uvršča na drugo mesto. Več tovrstnih zmag ima le Novak Đoković. Podrobnosti so v spodnji tabeli.

IgralecZmage
Novak Đoković7
Dominic Thiem3
Gaston Gaudio3
Andy Murray2
David Ferrer2
Fabio Fognini2
Roger Federer2

Opomba: Navedeni so igralci, ki so ga na pesku premagali več kot enkrat.

1.185. Katerega izmed skupno 11 naslovov je Nadal osvojil najtežje in katerega najlažje, glede na to, kako visoko/nizko postavljene nosilce je srečal in premagal na poti do lovorike?
@UKotn1k

Če pogledamo samo povprečno uvrstitev njegovih tekmecev, je naslov najlažje osvojil leta 2010, ko so v povprečju zasedali 117. mesto. Takrat je v 1. krogu premagal Giannija Mino, ki je zasedal 655. mesto. Če odmislimo Francoza, je bila povprečna uvrstitev preostalih igralcev 27. mesto. Takrat je bil najvišje postavljeni igralec, ki ga je premagal, Robin Söderling, ki je zasedal sedmo mesto. Šved je bil tudi edini igralec, ki je bil uvrščen med prvih 20 na svetu.

Najtežja pot do zmage pa sega v leto 2013, ko je bila povprečna uvrstitev njegovih tekmecev 22. mesto. Na poti do zmage je premagal tri igralce iz prve deseterice, med drugim tudi prvega igralca sveta Novaka Đokovića s 6:4, 3:6, 6:1, 6:7 in 9:7. To je bila sploh njegova najtežja zmaga v Parizu.

Če pa pogledamo še razmerje osvojenih iger, ki je morda lahko kazalnik najbolj prepričljive zmage, moramo omeniti lanski Pariz, ko je osvojil 77 odstotkov vseh iger (116:35), dobil je tudi vseh 20 nizov. Na drugi skrajnosti pa je turnir iz leta 2013, ko je osvojil 61 odstotkov iger (148:95), izgubil pa je tudi štiri nize (največ med vsemi pariškimi zmagami).

Nadal kljub bolečinam do 11. naslova v Parizu
Nadal enajstič dvignil Pokal mušketirjev