Italijan Diego Ulissi je v ciljnem šprintu 13. etape takole ugnal Portugalca Joaa Almeido in Avstrijca Patricka Konrada.  Foto: EPA
Italijan Diego Ulissi je v ciljnem šprintu 13. etape takole ugnal Portugalca Joaa Almeido in Avstrijca Patricka Konrada. Foto: EPA

UCI je na pisanje ameriške ekipe EF Pro Cycling, ki predlaga predčasno prekinitev Gira 2020 po nedeljski, 15., etapi in jasno izražene dvome veterana Thomasa De Gendta in belgijske ekipe Lotto Soudal o smiselnosti dirkanja do Milana, odgovoril z dodatnimi testiranji za prisotnost koronavirusa v kolesarski karavani.

"Po osmih pozitivnih covid-19 primerih med prvo serijo PCR testov na prvi prosti dan v ponedeljek, se je prireditelj dirke – na zahtevo ekip in nas – odločil, da okrepi ukrepe in dodatno uvede antigensko testiranje sline v četrtek in petek," so po koncu 12. etape sporočili iz UCI-ja.

Dva kroga hitrih testov, v ponedeljek PCR testiranje
Gre za hitre teste, pozitivne primere pa bodo morali nato še potrditi. Za drugi prosti dan v ponedeljek je predviden nov krog PCR testiranja za celotni preostali peloton in spremljajoče osebje. V četrtek so prireditelji potrdili, da je okuženih kar 17 policistov, ki pa naj bi skrbeli samo za E-Giro, dirko z električnimi kolesi, ki na isti trasi poteka pred pravo dirko.

Zaradi potrjenih okužb sta Dirko po Italiji že zapustili dve ekipi: Mitchelton Scott in Jumbo Visma z dvema izmed favoritov za rožnato majico Simonom Yatesom in Stevenom Kruijswijkom.

Na razplet Gira 2020 v enaki meri kot boji na cesti vplivajo tudi izidi testiranj na covid-19. Bi nove odkrite okužbe lahko prisilile RCS Sport, da predčasno prekine dirko? Foto: AP
Na razplet Gira 2020 v enaki meri kot boji na cesti vplivajo tudi izidi testiranj na covid-19. Bi nove odkrite okužbe lahko prisilile RCS Sport, da predčasno prekine dirko? Foto: AP

Ulissi na ciljni črti tik pred Almeido
Petkovo 13., skorajda povsem ravninsko etapo po Padski nižini od Cervia do Monseliceja (192 km), je dobil Italijan Diego Ulissi (UAE Team Emirates), ki je v ciljnem šprintu ugnal vodilnega v skupnem seštevku Portugalca Joaa Almeido. Tretji je bil Avstrijec Patrick Konrad (Bora-Hansgrohe).

Za Ulissija je bila to druga etapna zmaga na letošnji izvedbi Gira in skupno osma v karieri. Almeida pa je z drugim mestom še povečal naskok v skupnem seštevku, kjer ima zdaj 40 sekund prednosti pred Nizozemcem Wilcom Keldermanom (Sunweb). Slovenca Domen Novak (90.) in Jan Tratnik (105.) nista bila v ospredju.

Demare in Sagan omagala
Začetek odločitve o etapni zmagi je padel 20 kilometrov pred ciljem etape, ko se je Ulissi pomaknil na čelo skupine, v kateri je bil tudi Almeida, in začel narekovati ritem. Tako sta iz igre izpadla šprinterja Arnaud Demare in Peter Sagan, pred ciljno črto pa so vlekli kolesarji UAE Emirates in Deceuninck-QuickStep. Skoraj do cilja je Ulissija pripeljal sotekmovalec Brandon McNulty in omogočil Italijanu zadnji napad, na ciljni črti pa je lahko dvignil roke pred Almeido.

Ulissi si ni mislil, da bo dobil kar dve etapi
"Na zadnjem vzponu je ekipa opravila izvrstno delo. Kolegi so mi vse pripravili, znebili smo se šprinterjev in zmanjšali skupino. Ni mi bilo lahko, ker sem bil po hitrem zadnjem vzponu kar utrujen, toda McNulty je fantastično vodil. Na koncu sem se samo pognal čez cilj. V dobri formi sem že vso sezono, nisem pa si mislil, da bom dobil še eno etapo," je bil zadovoljen Ulissi.

Bo Almeida v soboto še povišal naskok?
Almeida je imel po koncu etape mešane občutke, saj je bil zadovoljen, da je rožnata majica še trdneje v njegovih rokah, a razočaran, ker mu je etapna zmaga ušla za nekaj centimetrov.

"Malo mi je žal, ker sem bil drugi, želel sem si, da bi etapo dobil. Bil sem res blizu, ampak ne dovolj. Jutri nas čaka težak kronometer, upam, da bom lahko dal vse od sebe," je dejal Almeida, ki je na uvodnem kronometru zasedel drugo mesto. Za 22 sekund ga je prehitel le svetovni prvak Filippo Ganna.

V soboto čaka kolesarje 34,1 km dolga vožnja na čas od Conegliana do Valdobbiadeneja.

13. etapa, Cervia-Monselice, 192 km:              
  1. D. ULISSI          ITA    4:22:18 
  2. J. ALMEIDA         POR        vsi 
  3. P. KONRAD          AVT            
  4. T. G. HART         VB             
  5. M. HONORE          DAN            
  6. S. SAMITIER        ŠPA       isti 
  7. J. FUGLSANG        DAN            
  8. P. BILBAO          ŠPA            
  9. V. NIBALI          ITA            
 10. J. HINDLEY         AVS        čas 
 ...                                   
 90. D  NOVAK           SLO      +9:25 
105. J. TRATNIK         SLO      13:20 
Skupni vrstni red po 13. etapi:        
  1. J. ALMEIDA         POR   53:43:58 
  2. W. KELDERMAN       NIZ      +0:40 
  3. P. BILBAO          ŠPA       0:49 
  4. D. POZZOVIVO       ITA       1:03 
  5. V. NIBALI          ITA       1:07 
  6. P. KONRAD          AVT       1:17 
  7. J. HINDLEY         AVS       1:25 
  8. R. MAJKA           POL       1:27 
  9. F. MASNADA         ITA       1:42 
 10. J. FUGLSANG        DAN       2:26 
 ...                                   
 79. J. TRATNIK         SLO    1:37:25 
 98. D. NOVAK           SLO    1:59:48