Črnogorec na klopi Slovenije, Mirko Vičević, je kot igralec nekdanje Jugoslavije osvojil naslova olimpijskega (1988) in svetovnega prvaka (1986). Foto: Aleksander Sokler
Črnogorec na klopi Slovenije, Mirko Vičević, je kot igralec nekdanje Jugoslavije osvojil naslova olimpijskega (1988) in svetovnega prvaka (1986). Foto: Aleksander Sokler

Slovenci poudarjajo, da v svoji predtekmovalni skupini v Dubrovniku ne bodo le statisti. Najprej se bodo v petek pomerili proti Slovakom, dva dni pozneje sledi obračun proti Romuniji, 9. januarja pa za konec skupinskega dela še tekma proti Nizozemski.

Da napovedi niso le "pobožna želja", potrjujejo dosežki v kvalifikacijah za prvenstvo. V Kranju so Slovenci poleti premagali Fince (25:4) in Švicarje (11:9), nepričakovano pa so nato odvzeli točko tudi favoriziranim Romunom (10:10).

Sledile so intenzivne priprave v drugem kakovostnem razredu jadranske lige, kjer so na zvezi Triglavu, ki tvori jedro reprezentance, priključili ostale kandidate za izbrano vrsto in ekipa se je uigravala na tekmah z moštvi iz Črne gore in Hrvaške. Triglav je uspešno nastopal v pokalu challenger, kjer ga marca čaka polfinale. Slovenske ekipe so izkušnje nabirale tudi v regionalni ligi AWL.

Seznam slovenske reprezentance na EP-ju

Vratarja: Jure Beton (AVK Triglav), Gašper Žurbi (Ljubljana Slovan);

Igralci: Jaša Kadivec (Primorje, Hrvaška), Jaša Lah, Aleksander Cerar, Jan Justin, Aljaž Troppan, Andraž Pušavec, Benjamin Popović, Aleksander Paunovič, Nikola Rajlić (vsi AVK Triglav), Miha Šantak, Jurij Seljak (oba Branik Maribor), Matija Bernard Čanč, Vukašin Stefanović (oba Ljubljana Slovan).

Tik pred EP-jem se je po resnejši bolezni selektorja Krištofa Štromajerja zastavilo vprašanje, kako naprej, a so odgovorni zavihali rokave in poskrbeli, da bo ekipa po mnenju zveze odšla na Hrvaško z znanjem, ki ga igralcem lahko doda črnogorski strokovnjak Mirko Vičević. Ta je kot igralec nekdanje Jugoslavije osvojil naslova olimpijskega (1988) in svetovnega prvaka (1986).

Ob sodelovanju s kranjskima pomočnikoma Markom Gostićem in Teom Galičem je na tekmah z reškim Primorjem in zagrebško Mladostjo skušal dodati zadnje kamenčke v mozaik uspešnih priprav. In na generalki pred EP-jem je v mariborskem Pristanu v zahtevni končnici "padla" Mladost z 11:9.

Kljub zmagi je Vičević potarnal nad nedisciplino v igri in nekaj po nepotrebnem zapravljenimi žogami. Gre za razliko, ki na tesnih obračunih običajno odloči zmagovalca. "Tokrat za to nismo bili kaznovani, na EP-ju bo drugače. Prav zato smo trenirali tudi zadnji dan leta 2023 in prvi dan v novem letu," je še dejal Vičević.

Ta je v Kranju določil tudi petnajsterico, ki bo zaigrala na EP-ju v Zagrebu in Dubrovniku. Jedro ekipe sestavljajo igralci, ki so na junijskih kvalifikacijah Sloveniji priborili nastop med najboljšimi evropskimi reprezentancami.

Izbor pa je krojila tudi bolezen, zato bosta doma ostala Aljaž Pevec in Enej Potočnik, medtem ko ima Juš Vončina težave s poškodbo kolena. Namesto njih so priložnost dobili Nikola Rajlić, Miha Šantak in Jurij Seljak. "Malo gledamo tudi na prihodnost, zato smo reprezentanci pridružili tri mlade igralce. Kako dobro vzdušje je v ekipi, pokaže to, da sta bila danes prisotna tudi Potočnik, ki že devet dni ne trenira, in Vončina," je še dodal slovenski selektor, ki mu je očitno uspelo dvigniti tudi psihološko raven v ekipi.

"Zadovoljen sem z ekipo, ki bo igrala na EP-ju, in ji popolnoma zaupam. Vse pohvale pa si zaslužijo tudi tisti, ki ne bodo šli z nami v Dubrovnik, saj so nam zelo pomagali, da so bile priprave uspešne," je svoje varovance pred potjo v biser hrvaškega turizma pohvalil slovenski selektor.

Novih informacij o tekmecih ni veliko, čeprav ne gre za neznance. "Kolikor vem, se Slovaki pripravljajo v Bratislavi, žal pa nismo dobili nobenih drugih informacij. To bo manjši minus za nas, je pa res, da nam bo prav prišla tudi lanska tekma v Splitu. Dobili smo pripravljalne tekme Nizozemske in Romunije, veliko pozornosti pa smo namenili naši tekmi z Mladostjo, ker je prav, da vidimo svoje napake in kaj bomo morali popraviti v svoji igri," je o zadnjih dneh dejal Vičević.

Vičević verjame v napredek slovenskega vaterpola

EVROPSKO PRVENSTVO (M)
HRVAŠKA, 4.–16. januarja 2024

Skupina D (Dubrovnik)

Petek ob 17.45:
SLOVENIJA – SLOVAŠKA

Nedelja ob 17.45:
SLOVENIJA – ROMUNIJA

Torek ob 20.15:
SLOVENIJA – NIZOZEMSKA

Prenos vseh tekem na TV SLO 2 in MMC-ju.