130 Ognjena ocena: Tekma s Švedsko pokazala pomankljivosti

Prva tekma v drugem delu evropskega prvenstva 2024 se ni razpletla po slovenskih željah. Slovenija je prvi poraz na turnirju doživela proti motiviranim branilcem naslova.

"Prevzemam krivdo na svoja ramena. Nisem pripravil ekipe mentalno, pozna se utrujenost. Malo nas je, manjka rotacija," je bil v prvi izjavi za TV Slovenija skrušen selektor Uroš Zorman. In ob koncu dodal: "Sam sem bil preslab."

Boj za polfinale oziroma prvi dve mesti v skupini II še ni izgubljen, a realno boj za medalje zdaj prinašajo samo še tri zmage na preostalih tekmah s Portugalsko (v petek), Nizozemsko (v nedeljo) in z Dansko (v torek).

Kako so Švedi na začetku drugega polčasa pobegnili na +8?

Dober začetek in vodstvo s 5:3

Začelo se je s 7-metrovko Roka Marguča in obrambo Ferlina, ki je začel v slovenskih vratih in kmalu zatem ubranil še sedemmetrovko Pellasa. Sledila je nova mojstrovina z zavrtinčeno žogo Tilna Kodrina za 3:1. V prve četrt ure igre je kapetan Jure Dolenec dosegel tri od petih golov Slovenije in poskrbel za 5:3, nato se je ustavilo.

37-letni Šved ubranil polovico strelov

Brez Andreasa Palicke bi Slovenci v uvodnih desetih minutah lahko občutno povedli, na koncu pa je 37-letni čuvaj mreže končal tekmo s 14 obrambami iz 28 strelov in bil več kot zasluženo izbran za igralca tekme. Foto: Reuters
Brez Andreasa Palicke bi Slovenci v uvodnih desetih minutah lahko občutno povedli, na koncu pa je 37-letni čuvaj mreže končal tekmo s 14 obrambami iz 28 strelov in bil več kot zasluženo izbran za igralca tekme. Foto: Reuters

Vratarski veteran Andreas Palicka je z nizom obramb umiril slovenski napad in ohranjal nizek in tesen izid, dokler se niso Švedi razigrali še v napadu. V 18. minuti je Felix Claar izenačil na 5:5, v 22. minuti pa je Oscar Bergendahl prvič popeljal Švede v vodstvo s 7:6.

37-letni Palicka je z devetimi obrambami iz 16 slovenskih strelov (56 odstotkov) omogočil niz 5:0, Švedi pa so kljub trem zapravljenim 7-m šli na odmor s prednostjo štirih golov (11:7). Slovenski vratar Klemen Ferlin je v prve pol ure zbral šest obramb, zato pa je napad odpovedal v drugem delu 1. polčasa, ko je Slovenija dosegla le dva gola!

Déjà vu na začetku 2. polčasa

Kljub predahu je Palicka nanizal tri nove obrambe, Švedi pa natresli prve štiri gole drugega polčasa, s čimer so pobegnili že za osem golov (7:15). V 35. minuti je Dean Bombač le dosegel prvi gol Slovenije v nadaljevanju, sledil je še zadetek vratarja Ferlina čez celotno igrišče. A prebujenje je bilo kratkega daha: Marguč je s 7-m stresel vratnico in spet so se začeli vrstiti obrambe Palicke in goli Lucasa Pellasa ...

V zadnjih 20 minutah se je slovenski napad le prebudil, zadevati je začel Aleks Vlah, a so Švedi vztrajno odgovarjali in suvereno držali veliko prednost. Ob odločeni tekmi so ob koncu priložnost dobili tudi rezervisti obeh ekip. Na koncu je prvi strelec Slovenije Vlah zbral celo sedem golov, a večino, ko je bil zmagovalec že znan. Pri Švedski sta izstopala Pellas z osmimi in Sebastian Karlsson s šestimi goli.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com
Rokometna streznitev rokometašev na EP-ju
Kodrin z golom kronal lepo slovensko akcijo

Portugalski napad preveč za Norvežane

Na prvi tekmi v skupini II je Portugalska šokirala Norveško in jo na koncu premagala s kar 37:32. Norvežani so sicer sprva prevzeli vajeti in vodili vse do sredine prvega polčasa, a nikoli za več kot tri gole. Sledil je preobrat, razigrala sta se Martin in Francisco Costa, svoje je s krila dodal še Pedro Portela (streli 8/8!) in ob polčasu so Portugalci vodili z 18:15.

Portugalci so pokopali upe Norvežanov na polfinale. Foto: EPA
Portugalci so pokopali upe Norvežanov na polfinale. Foto: EPA

Na začetku drugega polčasa so Norvežani z razigranim Alexandrom Blonzem hitro stopili zaostanek, a do izenačenja niso zmogli. Kar desetkrat so prišli na gol zaostanka, a Portugalska je vedno odgovorila s pravočasnim zadetkom, v končnici pa so prišli do sploh največje prednosti na tekmi.

Na drugi tekmi v Hamburgu so se Nizozemci izvrstno upirali Dancem v prvem polčasu, ob odmoru so zaostajali zgolj za gol (17:18). A Danska je nato stopila na plin in z nizom 11:1 odločila dvoboj, Mathias Gidsel je bil z devetimi goli gonilna sila ob na koncu visoki zmagi z 39:27.


SKUPINA II, Hamburg

Prvi krog:

SLOVENIJA – ŠVEDSKA 22:28 (7:11)

Slovenija: Ferlin 1, Lesjak, Blagotinšek 1, Marguč 1 (1), Dolenec 4, Cehte, Slatinek Jovičić 1, Kodrin 1, Zarabec 2, Horžen 1, Bombač 1, Mačkovšek 2, Novak, Vlah 7, Drobež, Suholežnik.

Švedska: Palicka, Thulin, Carlsbogard 2, Darj 2, Pettersson, Karlsson 6 (1), Claar 1, Pellas 8 (1), Lagergren 3, Gottfridsson 1, Bergendahl 1, Sandell 1, Nilsson, Johansson 3, Wallinius.

Sedemmetrovke: Slovenija 3 (1), Švedska 5 (2).
Izključitve: Slovenija 4, Švedska 6 minut.

Zorman: "Poraz gre na moja pleča"
Zarabec: "Želeli smo, ampak nič ni steklo"
EP v rokometu: Portugalci šokirali Norvežane

NORVEŠKA – PORTUGALSKA 32:37 (15:18)
Blonz 7, Bjornsen 6; Portela 8, M. Costa 7, F. Costa in Salvador po 4.

DANSKA – NIZOZEMSKA 39:27 (18:17)
Gidsel 9, Hansen, Schmidt in Pytlick po 5; ten Velde 8, Versteijnen 5.

LESTVICA

SKUPINA I, Köln

Četrtek, 18. januarja:
MADŽARSKA – AVSTRIJA
NEMČIJA – ISLANDIJA
FRANCIJA – HRVAŠKA

LESTVICA