Vrhunski šport bo zaradi kriznih razmer tri četrtine denarja dobil vnaprej. Foto: BoBo
Vrhunski šport bo zaradi kriznih razmer tri četrtine denarja dobil vnaprej. Foto: BoBo

Po besedah predsednika sveta FŠO-ja Aleša Remiha bo že od petka na voljo skoraj 1,8 milijona evrov za vrhunski šport, ki je ta čas ustavljen.

"V sredo je svet FŠO-ja na podlagi pravilnika na dopisni seji sprejel razdelitev sredstev na področju vrhunskega športa. Razdelil je 1.795.029,28 evra. Ta denar bodo nacionalne panožne športne zveze prejele takoj. Že jutri bomo pošiljali po elektronski pošti pogodbe, in ko jih dobimo nazaj, bomo nakazali tudi denar. Odločili smo se, da v teh časih pomagamo vrhunskemu športu najhitreje, kar je mogoče, zato bo tri četrtine denarja dobil že vnaprej, da ublažimo krizne razmere," je zatrdil Remih.

Sorodna novica Poziv OKS-ja vladi za pomoč športu; Kacin: Gotovo bo to treba narediti

Pozval je državo, da v okviru sistemskih ukrepov v času krize najde rešitve tudi za šport, ki jih je že predlagal Olimpijski komite Slovenije. Iz državnega proračuna bo sistemski denar v šport prišel šele v drugi polovici leta.

Državi so predlagali, naj ukine davek na srečke, saj je po navedbah Remiha FŠO med letoma 2013 in 2018 predvsem zaradi njega na leto povprečno izgubil približno milijon evrov in pol. Fundacija namreč veliko večino denarja dobi iz koncesijskih dajatev iz iger na srečo Loterije Slovenije in Športne loterije.

"Pri igrah na srečo se, kar se tiče FŠO-ja, trenutno še ne pozna upad prometa obeh loterij, se pa bo zaradi pandemije in ukrepov za njeno ustavitev v aprilu, ker igralnice, iz katerih tudi dobimo nekaj denarja, ne delujejo," je še povedal Remih.

Fundacija za šport za vrhunski šport namenila skoraj dva milijona evrov