Uspeh na domači tekmi slovenskim deskarjem pomeni ogromno. Foto: www.alesfevzer.com
Uspeh na domači tekmi slovenskim deskarjem pomeni ogromno. Foto: www.alesfevzer.com

Pred slovenskimi deskarji je domača tekma na Rogli, kjer bo v četrtek paralelni veleslalom. Prenos bo na TV Slovenija 2. Ker večjega tekmovanja letos ni, bo domača tekma za slovenske tekmovalce pomenila vrhunec sezone. V zgodovini tekem na Rogli je bilo že kar nekaj slovenskih uspehov, na zmagovalnem odru so bili Žan Košir, Rok Marguč in Tim Mastnak. Gre res za prednost domačega terena in poznavanje proge?

"Mogoče je bilo to na začetku, zdaj pa gotovo ne več. Vsi so to progo že dobro spoznali, na Roglo so hodili tekmovat in trenirat. Mi nimamo nobene prednosti, sploh pa ne letos, ko tu nismo skoraj nič trenirali," je dejal Rok Marguč.

Domača tekma je hkrati spodbuda in tudi pritisk. "Na Rogli je najlepše tekmovati, saj nastopaš pred domačimi navijači. Ti ti dajejo dodaten pritisk, saj se dobro zavedaš, da jih ne smeš razočarati. Dobro, jaz zdaj nimam take podpore, kot sem jo imel pred leti. Prijatelji imajo vsi majhne otroke, zato nimajo časa, da me pridejo spodbujat in popit kakšno pivo," je povedal Žan Košir.

"Pritiska okolice in samega sebe si ne želim več. Ko sem bil na vrhu, nisem spal, vedno sem si postavljal najvišje cilje in bil popolnoma osredotočen na rezultate. Zdaj spim in se trudim le uživati. In to od začetka do konca voženj, vsekakor pa ne pomeni, da si ne želim na zmagovalni oder. To pa si želim na način, kot sem ga omenil. Brez neprespanih noči, stresa in podobno," je dodal Košir, ki bo letos aprila dopolnil 40 let.

Kot sam pravi, leta in telesna pripravljenost niso tisto, kar mu onemogoča, da bi konstantnim uvrstitvam dodal tudi kakšno uvrstitev med najboljše tri, težavo mu očitno bolj povzroča zbranost za dolgo tekmovanje.

"Naš šport ni kolesarstvo, ko se Tadej Pogačar ali Primož Roglič vozita v zavetrju, nato pa o razvrstitvah odloča zadnji klanec. Mi smo že zgodaj zjutraj na deski in moramo od začetka tekmovati na polno.

Žan Košir

"Naš šport ni kolesarstvo, ko se Tadej Pogačar ali Primož Roglič vozita v zavetrju, nato pa o razvrstitvah odloča zadnji klanec. Mi smo že zgodaj zjutraj na deski in moramo od začetka tekmovati na polno. Sam pa imam na koncu malo težav. Ne zaradi let, vidimo namreč, da me na koncu premaga kdo od starejših. Mlajši sicer so bolje pripravljeni, a tekme so specifične, včasih je bolj pomembno, kako oceniš razmere in se njim prilagodiš," še meni Košir.

Gloria Kotnik stopničk na domači tekmi še nima, najboljša je bila četrta. "Upam, da mi bo to uspelo letos. Nerada kaj napovedujem, a želim si storiti korak naprej od zadnjih tekem. Škoda je, ker zaradi bolezni nisem stoodstotno pripravljena, upam, da bom to nadomestila z velikim motivom," pravi bronasta olimpijka.

Vsi tekmovalci, prijavljenih jih je 85, in sicer iz 14 držav (prve zvezdnice in zmagovalke zadnjih dveh tekem Ester Ledecke ne bo), so prepričani, da bo proga na Rogli tudi letos odlično pripravljena. Na njej bo dobro utrjena mešanica umetnega in naravnega snega. Vstopnine ne bo, prireditelji pričakujejo okoli 500 gledalcev.

Žan Košir se želi še šestič zavihteti na zmagovalni oder na Rogli