Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com

O menjavi zelenice na največjem slovenskem stadionu so razmišljali že lani jeseni, na glas se je o tem govorilo tudi letos pred septembrsko reprezentančno akcijo, obakrat se ni zgodilo nič. Že več mesecev pa skoraj ne mine tekma, da ne bi poslušali izjav o slabem igrišču. Timi Max Elšnik, ki je na njem preživel nešteto minut tako v klubskem dresu kot v majici z državnim grbom, ga je oktobra po srečanju proti Finski javno označil za "njivo".

Četrtkov večer oziroma dvoboj 5. kroga Konferenčne lige je dokončno razgalil vse slabosti stoženskega travnika, ki ga upravlja, ureja in vzdržuje javni zavod Šport Ljubljana. Gostje iz Francije si najbrž niti v sanjah niso mogli misliti, da bodo igrali še na veliko slabši podlagi kot na domačem stadionu Pierre-Mauroy, kjer jim nekaj sivih las povzročajo posledice petih odigranih tekem svetovnega prvenstva v ragbiju septembra in oktobra. Zelenica v Ljubljani je bila videti podobno kot tista v Šentjurju, ki so jo pretekli konec tedna z avtomobili uničili objestneži ...

Lille na katastrofalni zelenici v Stožicah premagal Olimpijo

"To ni dobra reklama za našo državo in naš klub"

Nemški sodnik Sven Jablonski je odločitev o tem, da bo tekma odigrana, po posvetovanju z obema trenerjema in kapetanoma sprejel približno eno uro pred začetkom obračuna. Trener Lilla Paulo Fonseca je že pred srečanjem razmere opisal kot "grozne", ducat "prostovoljcev" je odvečno vodo pivnal tudi z brisačami.

"Morebitna preložitev tekme nam ne bi šla preveč na roko, saj vemo, da nas v nedeljo čaka derbi v Mariboru. Srčno pa upam, da bomo med zimskim odmorom nekaj storili, saj to ni dobra reklama za našo državo in naš klub. Deževalo je tudi v drugih državah, podoba igrišča nikakor ne sme biti takšna. Gostujoči trener me je po tekmi vprašal, ali bomo še igrali na tem igrišču. Mislim, da to pove vse. Zdaj bi do konca jesenskega dela sezone najraje igral kar vse tekme v gosteh. Se je pa treba v življenju vedno prilagajati, če bomo jokali, ne bomo dosegli nič. Verjamem, da bomo povsod po Sloveniji poskušali storiti čim več, da bodo naša igrišča v čim boljšem stanju," je na novinarski konferenci po porazu z 0:2 povedal Zeljković.

Škoda, da niso izenačili

Trener Olimpije je menil, da je Lille pred skromnimi 4053 gledalci zasluženo zmagal, obžaloval pa je, da Ljubljančanom v prvi polovici drugega polčasa, ko so igrali najpogumneje, ni uspelo izenačiti. "Če bi se to zgodilo, bi mogoče na koncu iztržili tudi kaj več. A če želiš premagati tako kakovostnega tekmeca, moraš imeti na takšni tekmi tudi ogromno sreče in izkoristiti vse, kar se ti ponudi. S tem, da nismo zadeli, seveda nisem zadovoljen. Imeli smo nekaj priložnosti, ko bi lahko bili uspešnejši. Moje mnenje je, da bi si na boljšem igrišču takšnih položajev pripravili še več."

Najlepšo priložnost je imel v 64. minuti Nemanja Motika, ki se je znašel sam pred vratarjem, a ni dobro streljal. Kljub temu je bil z oceno 7,2 po Sofascoru statistično najboljši igralec gostiteljev. 7,1 sta si prislužila vratar Denis Pintol in Rui Pedro. Prvi je zbral štiri obrambe, z nekaj več sreče bi lahko preprečil tudi oba zadetka.

Sorodna novica Olimpija na "njivi" v Stožicah nemočna proti odličnemu Lillu

Lille brez prvega asa, predstavil pa se je 16-letni veliki up

Pri Francozih je največji zvezdnik, kanadski reprezentant Jonathan David, vso tekmo ostal na klopi. Tudi vezist Angel Gomes, poleti evropski prvak z angleško mlado reprezentanco, je igral samo sedem minut.

Najboljši je bil z oceno 9,1 kreator igre Remy Cabella, ki je bil vpleten v tako rekoč vse nevarne akcije Lilla in v 15. minuti dosegel vodilni zadetek. Potem ko je v zadnjem mesecu in pol v francoskem prvenstvu igral le kot rezervist, si je tokrat gotovo povrnil nekaj samozavesti.

Po mnenju trenerja Fonsece se je zelo izkazal tudi komaj 16-letni Ayyoub Bouaddi, ki je pred dobrim mesecem postal najmlajši nogometaš v zgodovini Lilla z nastopom v Ligue 1. V Ljubljani je odigral celotno srečanje.

"Za glavo višji, hitrejši in močnejši"

Tudi domači strokovni štab je pri postavi in taktiki upošteval posebne razmere, vendar se je četrtouvrščeno moštvo francoskega prvenstva izkazalo za previsoko oviro. "Gotovo smo se malo prilagodili, saj igrišče na nekaterih delih ni dovolilo kombinatorike. Če smo pošteni, nam je v določenih trenutkih slabo igrišče tudi pomagalo, saj je Lille odličen, ko ima žogo. Po drugi strani pa smo morali tudi mi nekaj ustvariti, da bi si pripravili kakšno priložnost. Želeli smo jih spraviti na velik prostor, a nam to ni preveč dobro uspevalo. Tekmeci so na tako visoki ravni, da je bila razlika še bolj vidna, ko smo igrali na preskok. Menim sicer, da samo z dolgimi žogami proti takim tekmecem nimaš možnosti. Saj ste sami videli, so za glavo višji, hitrejši in močnejši. Zelo težko smo dobivali dvoboje z njimi in imeli ogromno težav. Ampak smo vseeno poskušali. Zadovoljen sem, ker smo želeli, nismo se predajali do konca, borili smo se. Na žalost tistega, kar se nam je ponudilo, nismo izkoristili," je razložil Zeljković.

Sorodna novica Zeljković optimistično pričakuje Lille: Ključno bo, da si bomo upali več igrati

Ob koncu tekme že razmišljal o Ljudskem vrtu

Letošnje nastope v Evropi bo Olimpija čez dva tedna sklenila v Bratislavi pri Slovanu, ki si je z zmago na Ferskih otokih nad Klaksvikom z 1:2 prav tako že zagotovil napredovanje iz skupine A. Ni pa še odločeno, kdo bo končal na prvem mestu in kdo na drugem.

Zeleno-beli na Slovaško ne bodo odpotovali z belo zastavo. "Na žalost je Evropa za nas končana zgodba, toda ne smemo pozabiti, da predstavljamo največji klub in da predstavljamo svojo državo, zato bomo tudi tam želeli zmagati," je poudaril ljubljanski trener.

Še prej Olimpijo čakajo tri zahtevne tekme v domačem prvenstvu. Najprej obračun z vijoličastimi v Ljudskem vrtu, prihodnji teden pa še mestni derbi z Bravom in gostovanje v Kopru. "O nedelji sem že nekoliko razmišljal proti koncu današnje tekme, tudi nekatere menjave so bile v tej smeri. Kot vedno nas čaka zelo težek dvoboj, vsekakor pa bo naš cilj osvojiti vse tri točke. Verjamem, da imamo dovolj širok kader ter da se bomo regenerirali in pripravili na tekmo tako, kot se moramo."

Zeljkoviću so misli sinoči uhajale tudi dlje v prihodnost. "Dejstvo je, da nam za Evropo nekaj tudi manjka, če hočemo biti bolj konkurenčni. Mislim, da to vidijo vsi, ki malo bolj razumejo nogomet. Pozimi se bomo želeli okrepiti in biti v naslednjem letu še boljši."

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com