Timi Max Elšnik in Zoran Zeljković. Foto: www.alesfevzer.com
Timi Max Elšnik in Zoran Zeljković. Foto: www.alesfevzer.com

"Čaka nas zelo težka tekma, zelo dober tekmec, ki tudi zelo lepo igra. Gotovo nam ne bo lahko, igramo pa pred svojimi navijači in nimamo veliko izgubiti, zato bomo naredili vse, da poskušamo presenetiti. Luka mi je dal nekatere informacije, ki so gotovo dobrodošle. On jih bolje pozna kot jaz, normalno je, da sem ga povprašal o Lillu," je pred obračunom s francoskim prvoligašem dejal Zeljković.

Želi si predvsem, da bi Olimpija pokazala boljši obraz kot septembra v 1. krogu na severu Francije, ko je izgubila z 2:0. Težav s poškodbami ni. "Ključno bo, da si bomo upali več igrati. Težko ocenim natančno, kaj je bilo na tisti prvi tekmi, moral bi jo doživeti. Po televiziji je opažanje velikokrat drugačno. Gotovo bomo na trenutke trpeli, a na to smo pripravljeni. Tudi na 'trpljenje' se lahko gleda z več vidikov. Če pogledamo prejšnjo tekmo proti Klaksviku, nisem imel občutka, da oni trpijo, pa so bili vsi za žogo. Vedno je pogled odvisen tudi od tega, proti komu igraš, na kakšen način želiš zmagati. Gotovo nas bodo s svojo kakovostjo prisilili, da bomo morali biti dobro organizirani, vsi za žogo. Ko bomo dobili žogo, pa bomo morali nekaj pokazati, če bomo želeli osvojiti kakšno točko."

Sorodna novica Olimpija debitirala s porazom, Lille na severu Francije prevelik zalogaj

"Nabiramo ogromno izkušenj"

Zahteven ritem tekem je za trenerja privilegij, poudarja 43-letni Jaršan. "Imamo širok kader, na žalost pa je nekaterim igralcem, ki so prišli k nam pred to sezono, primanjkovalo igralnih minut in imajo zato težave z igranjem vsake tri dni. Toda večina klubov s področja nekdanje Jugoslavije težko krmari med vsemi frontami, to velja tako za Zrinjski, Dinamo, Crveno zvezdo ... V prvenstvu nihče od njih ni čisto na vrhu. Skupaj z igralci to jesen nabiramo ogromno izkušenj, vesel sem, da smo del te zgodbe. Nogometaši vedno komaj čakajo tekme, zdaj jih imamo veliko, in to takšne, o katerih smo včasih samo sanjali. Moramo uživati in iztisniti iz sebe vse, kar lahko."

Ljubljančani so po prihodu Zeljkovića v zadnjem mesecu in pol naredili velik napredek v obrambi, v Prvi ligi pod njegovim vodstvom sploh še niso prejeli zadetka. "V igri v obrambi je opazna velika razlika v primerjavi z nekaj tedni nazaj. Poleg naše želje zelo dobro izvajamo tudi določene taktične stvari. Bolje predvidevamo položaje v igri, gotovo smo se izboljšali. Dobri izidi v zadnjem času so izboljšali tudi stanje v garderobi. Smo samozavestnejši, toda Evropa je neki drugi svet. Ne sme nas preveč zanesti, saj smo lahko hitro kaznovani. Po drugi strani pa nas ne sme tudi uspavati, moramo nadaljevati po tej poti."

"Slabša zelenica bo končno pomenila tudi določeno prednost za nas"

Lille je v francoskem prvenstvu na visokem četrtem mestu, v 13 krogih je doživel samo dva poraza. Zadnjič je izgubil konec septembra proti Reimsu, na zadnjih desetih tekmah na mednarodni in domači sceni pa zbral po pet zmag in remijev. V nedeljo je v gosteh premagal v tej sezoni neprepričljivi in zadnjeuvrščeni Lyon z 0:2.

"Prvič, odkar sem trener, igralcem nisem omenjal nobenega posameznika, saj menim, da imajo na vsakem igralnem položaju res ogromno kakovosti, zato je nesmiselno koga izpostavljati. Imajo res ogromno individualne kakovosti in prepoznavno idejo v igri. Točno vedo, kaj želijo. Morali bomo igrati svojo igro, biti dobro organizirani in pogumni. Vse naše pomanjkljivosti, ki jih imamo, bo treba skriti."

Za četrtek je napovedano oblačno vreme s padavinami, igrišče na največjem slovenskem stadionu pa je že od poletja v precej slabem stanju. Če mora Olimpija na večini tekem v domači ligi narekovati ritem igre in ji igrišče pri tem ne pomaga, bo tokrat to vsaj delno voda na njen mlin. "Slabša zelenica v Stožicah bo končno pomenila tudi določeno prednost za nas. Delavci se sicer trudijo, igrišče je solidno. Ni napovedano najboljše vreme, a želim si, da bi do dobrega izida prišli z neko igro, ne samo z destrukcijo. Gotovo pa bo igrišče predstavljalo večjo oviro za Lille kot za nas."

Ljubljančani imajo še možnosti za preboj iz skupine. V zadnjih dveh krogih bi morali dvakrat zmagati (čez dva tedna bodo gostovali pri Slovanu iz Bratislave), po njihovih željah pa bi se morali razplesti tudi preostali tekmi.

Olimpija na krilih zmagovitega niza odločno proti Lillu

Konferenčna liga, skupina A

5. krog, četrtek ob 18.45:
OLIMPIJA – LILLE

Sodnik: Sven Jablonski (Nemčija)

KLAKSVIK – SLOVAN BRATISLAVA

Lestvica:                          
LILLE              4  2 2 0  5:2  8
SLOVAN BRATISLAVA  4  2 1 1  5:4  7
-----------------------------------
KLAKSVIK           4  1 1 2  5:5  4
OLIMPIJA           4  1 0 3  2:6  3