Tina Maze ni zadovoljna z razmerami na progi v Sočiju. Foto: BoBo
Tina Maze ni zadovoljna z razmerami na progi v Sočiju. Foto: BoBo
Tina Maze
Olimpijsko tekmovališče je Tini Maze všeč. Foto: EPA

Na progi Rosa Hutur naj bi bilo premalo delavcev, ki bi morali odstranjevati sveže zapadli sneg. "Vidljivost je dobra, toda snega je veliko," je dejala Mazejeva in še dodala:" Morajo opraviti veliko dela, a na progi ni nikogar. Upam, da se zbudijo." S Črnjanko se je strinjal tudi ameriški trener Chip White: "Tu je le veliko snega in v tem trenutku ni dovolj ljudi, ki bi ga očistili."

Je bil prvi trening veljaven?
V četrtek, ko je bil na sporedu prvi trening, so organizatorji tekmovalkam naročili, naj upočasnijo pred dvema skokoma. Po pravilih Mednarodne smučarske zveze morajo tekmovalci pred smukaško tekmo opraviti vsaj en trening, še vedno pa ni jasno, ali je četrtkov trening veljal ali ne. Smuk je načrtovan za soboto, v nedeljo pa je na sporedu še superkombinacija.

"Ne vem, kaj je bilo včeraj. Nisem prepričana, kaj je to zanje, ampak zame to ni bil pravi trening, ker smo se morale zaradi rumenih zastav ustavljati," meni Mazejeva. Kritična je tudi branilka velikega kristalnega globusa Nemka Maria Höfl-Riesch, ki si želi trening brez omejitev: "To je moje mnenje, toda nikoli ne veš, kaj bodo storili. Upam, da ne bo več snega."

Proga ni tako lahka, kot je mislila
Takoj po odpovedi treninga se je Črnjanka odpravila na trening slaloma, ki je potekal na moški smuk progi. Ženska proga za smuk je Mazejevi všeč: "Proga je zelo zanimiva. Prej sem imela informacije, da je zelo ravninska in lahka. Taka vsekakor ni, čeprav ima srednji dokaj ravninski del. Ima pa kar precej tehničnih delov, vsaj nekaj zavojev je zelo zahtevnih. Ne poteka na isti progi, kot so jo imeli moški prejšnji vikend. Podlaga je tudi veliko mehkejša, kot je bila moška pred tem. Bo sicer lepo smučati na progi, če bo organizatorjem uspelo s proge spraviti sneg. Veliko je valov, cilj je strm, dva lepa skoka sta, še manjši je vmes. Tudi gledati bo tekmo lepo."

Generalka za OI že letos
Predolimpijska tekmovanja v Sočiju so že letos in pred olimpijskim letom tekme na Krasnaji Poljani niso predvidene, zato bo še pomembnejše, kako bodo tekmovalke izkoristile ta vikend svetovnega pokala. "Progo želim čim prej osvojiti, ker bodo na njej čez dve leti potekali olimpijski boji. Na prvem treningu mi to še ni uspelo. Pogoje je krojil veter in so nas z rumenimi zastavicami zaustavljali pred skoki. Nekatere tekmovalke se niso ozirale na zastavice in so tvegale veter v prsi. Sama nisem tega naredila in sem se ustavila pred skokom. Zato nimam vseh informacij s prvega treninga, saj nisem mogla razviti vse hitrosti. Mi pa je tekmovališče všeč in ga želim čim prej ogledati podrobno in v celoti, predvsem vse skoke, prelomnice in prehode," je povedala Mazejeva po današnji odpovedi treninga in tudi ogleda proge.