Ilka Štuhec ima glede na potek letošnje sezone (šest tekem, trikrat na odru za zmagovalke) 50-odstotno možnost za medaljo na svetovnem prvenstvu, svojo tretjo, potem ko je bila v letih 2017 in 2019 svetovna prvakinja (v smuku). Foto: EPA
Ilka Štuhec ima glede na potek letošnje sezone (šest tekem, trikrat na odru za zmagovalke) 50-odstotno možnost za medaljo na svetovnem prvenstvu, svojo tretjo, potem ko je bila v letih 2017 in 2019 svetovna prvakinja (v smuku). Foto: EPA

Potem ko se je po lanski sezoni odločila za spremembe v trenerski ekipi in tudi pri opremljevalcu smuči, je letošnja sezona znova takšna, kot si je želela. V smukaškem seštevku svetovnega pokala je trenutno na drugem mestu, boljša je le Sofia Goggia. V soboto je najhitrejša slovenska smučarka v Cortini d'Ampezzo po štirih letih znova okusila slast zmage, v tej sezoni svetovnega pokala pa ima še dve drugi mesti. Na šestih smukih sezone je bila trikrat na zmagovalnem odru! Tega po lanski ponesrečeni sezoni ni nihče napovedoval. "Dobro smo delali, vem, česa sem sposobna, res sem samozavestna, uživam v tem, kaj delam, in s tem pride tudi sproščeno in hitro smučanje," je na novinarski konferenci povedala Ilka Štuhec.

Ilkino smučanje je na zelo visoki ravni, njena samozavest, odločenost, včasih tudi malo preveč 'freh', je kar osupljiva.

Darja Črnko

Tudi njena mati Darja Črnko (vodja ekipe) opaža, da je Ilka prerojena. "Ilkino smučanje je na zelo visoki ravni, njena samozavest, odločenost, včasih tudi malo preveč 'freh', je kar osupljiva. Nekako smo to gradili celotno leto, začeli smo čisto pri osnovah, pri 'A' od smučanja. Očitno smo izbrali dobro pot, da nam je uspelo. Rezultati so posledica dobrega dela, nekako vem, da se bo v tej smeri nadaljevalo. Psihično je na višji ravni, ta njena samozavest je neverjetna, zgradila si jo je samo na trmi in vztrajnosti ter podpori tistih, ki smo ji zaupali in verjeli."

Zaupanje je bilo po slabi lanski olimpijski sezoni še kako pomembno, saj je bil "na mizi" tudi konec kariere. Ilka Štuhec: "Sem poslušala svoje občutke, kaj moram narediti, kaj je treba spremeniti, in strahu ni bilo. Za mano so tri slaba leta. Na točki, na kateri sem bila, je lahko šlo samo navzgor."

Pred svetovnim prvenstvom bo s svojo ekipo v severozahodnem delu Italije, v kraju La Thuile v Dolini Aoste tik ob meji s Francijo, kamor se odpravljajo konec tedna. Hitre discipline bo trenirala skupaj s Kanadčankami. Na svetovnem prvenstvu bo zanesljivo nastopila v obeh hitrih disciplinah, preizkusila se bo tudi v alpski kombinaciji (6. februarja), ki še še ostaja na sporedu svetovnega prvenstva, čeprav ni več del svetovnega pokala. Na svetovnem prvenstvu bo šlo za kombinacijo superveleslaloma in slaloma. Tekma bo seveda predvsem priprava za superveleslalomsko tekmo, ki bo dva dneva pozneje (8. februarja). Ali bo nastopila le na superveleslalomskem delu kombinacije ali pa vendarle še na slalomskem, bo znano zadnji hip, saj se Ilka Štuhec v zadnjih dveh sezonah slalomu praktično ni posvečala.

Ilka Štuhec v domačem okolju pili telesno pripravo za SP