Anže Lanišek je konec februarja na SP-ju v Oberstdorfu osvojil bronasto kolajno na srednji skakalnici. Foto: www.alesfevzer.com
Anže Lanišek je konec februarja na SP-ju v Oberstdorfu osvojil bronasto kolajno na srednji skakalnici. Foto: www.alesfevzer.com

Po pretekli turbulentni sezoni, v kateri je Anže Lanišek na svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu osvojil kolajno, imajo skakalci tudi letos visoke cilje. Kot je dejal glavni trener Robert Hrgota, bodo skakalci že na prvi dve tekmi poletne sezone v Wisli (17. julija) in Courchevelu odpotovali z udarno ekipo.

V A-reprezentanco sta na novo uvrščena eden najboljših Slovencev pretekle zime Bor Pavlovčič in Cene Prevc, ki pa bo vadil po programu B-reprezentance.

Skupne priprave so skakalci začeli 26. aprila, pred tem so vadili individualno. "Ta čas smo v procesu bazičnih priprav. Pripraviti moramo celotno telo, da gremo potem lahko v specialne vadbe. Z večino fantov oziroma z njihovo pripravljenostjo sem zelo zadovoljen," je dejal Hrgota.

Dodal je, da bodo fantje na skakalnici prvič vadili 18. maja, ko bodo opravili trening na 80-metrski napravi v Planici.

Pavlovčič se še privaja

Skakalci začeli priprave na olimpijsko sezono

Lanišek je povedal, da je poškodba hrbta, ki mu je lani grenila sezono, pod nadzorom: "Hrbet je v redu. Najpomembneje je, da smo našli vzrok, zakaj me boli. Operacija ne bo potrebna, pravzaprav nikakršen poseg. Že s tem, da bom popravljal napačne gibalne vzorce, bomo to težavo rešili. Pregledala sta me dva zdravnika in po posvetu so sledile vaje, ki jih zdaj moram izvajati, da najdem pravo telesno držo tako med treningom kot v prostem času."

Pavlovčič ima ta čas še nekaj težav s privajanjem na delo v A-reprezentanci. "Iz napak sem se lani naučil marsikaj. Na tem bom gradil še boljšo formo. Trenutno mi je še težko, saj sem zamenjal celotno strokovno vodstvo. Je še nekaj prilagajanja, lovljenja, a upam, da se nam uspe čim prej uskladiti, da bo delo nemoteno," je dejal Mojstrančan.

Prevc: Da nisem bil niti enkrat med deseterico, mi je dalo misliti

Peter Prevc si pred novo sezono ne želi delati velikih sprememb. "Treba je vzdrževati tisto, kar znam, in izboljšati tisto, česar ne znam. Ne želimo delati velikih sprememb, le bolj spremljati proces treninga, ga prilagoditi tudi glede na dnevno, tedensko počutje. Torej, če se počutiš dobro, narediš kakšno vajo več, če ne, pa kakšno vajo manj," razmišlja nekdaj najboljši skakalec na svetu.

"Lani sem morda prehitro kdaj postal živčen, morda sem prehitro mislil, da bo šlo kar samodejno na bolje. Ko je bilo sezone konec, sem bil najbolj razočaran, da nisem dosegel niti ene uvrstitve med deseterico. Sploh ne pomnim, ali se mi je to kdaj prej že zgodilo. To je tisto, kar mi je najbolj dalo misliti. Zakaj se je to dogajalo, bo treba še malce premleti," je sklenil Prevc.