Anamarija Lampič je bila v lanski sezoni najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. Z 216 točkami je končala na 30. mestu. Foto: BoBo
Anamarija Lampič je bila v lanski sezoni najboljša Slovenka v svetovnem pokalu. Z 216 točkami je končala na 30. mestu. Foto: BoBo
Ola Vigen Hattestad, leta 2014 dobitnik zlate olimpijske medalje, slovenski reprezentanci pomaga z nasveti. Foto: EPA

V prvi slovenski ekipi je šest tekačic in trije tekači, od te deveterice pa šesterica deluje po programu Brodarja in Hattestada. Vesna Fabjan, dobitnica olimpijske medalje, še naprej sodeluje z Markom Gracerjem, ki je zdaj sicer trener mladinske ekipe, Anamarija Lampič dela po programu Italijana Stefana Saracca, ki je bil pred tem vodja slovenske prv ekipe, Manca Slabanja pa po programu svojega očeta. Reprezentanco A sestavljajo še Alenka Čebašek, Anita Klemenčič ter Miha Šimenc, Janez Lampič in Luka Prosen.

Brodar želi tudi pomladiti reprezentanco
Vodenje prve ekipe je po koncu prejšnje sezone prevzel Nejc Brodar, ki si je za cilj zastavil tudi pomlajevanje reprezentance, da bi bila nared za domače svetovno prvenstvo leta 2023 v Planici. Prvo sliko o pripravljenosti reprezentance bo dal že uvod sezone, ko se bo po Ruki svetovni pokal nadaljeval najprej 30. novembra v Lillehammerju in nato 8. in 9. decembra v Beitostolnu, prav tako na Norveškem.

"Ni skrivnost, da se po tej sezoni nekaj tekmovalk poslavlja. V naslednjih štirih ali petih letih moramo pripraviti ekipo, od katere bomo lahko realno pričakovali dobre izide tudi na SP-ju v Planici čez pet let," je pred odhodom v Skandinavijo dejal Brodar. Kot trener ekipe se je reprezentanci pridružil nekdanji sloviti norveški tekač Ola Vigen Hattestad, sicer srčni izbranec slovenske reprezentantke Katje Višnar, s katero ima tudi sina Ludviga.

Na uvodni postaji ne bo Vesne Fabjan
Na skandinavski uvod bo potovala celotna reprezentanca, vendar bo vsa ekipa tekmovala le drugi vikend svetovnega pokala. Na prvi tekmi na Finskem prav tako ne bo Vesne Fabjan. Slovensko peterico bodo sestavljali oba Lampiča, Šimenc, Višnarjeva in Čebaškova, ekipa pa bi se lahko po Brodarjevih besedah povečala le v primeru dobrih izidov preostalih na tekmi Fis, ki bo 7. in 18. novembra v Beitostolnu.

Na novoletni turneji je od slovenske zasedbe največ pričakovati prav na samem začetku, ko so na programu sprinti. "Mislim, da bomo od Oberstdorfa naprej nastopali največ z dvema ali tremi tekmovalci. Najprej mi prideta na misel pri tem Čebaškova in Lampičeva, a vse bo odvisno od forme, zdravstvenega stanja in od tega, koliko prinaša pozitivnega to, da se konča zelo naporno tekmovanje v celoti. Že takoj nato je namreč na vrsti tekma v Dresdnu, ki je bila v pretekli zimi eno najuspešnejših prizorišč slovenske ekipe. Toda do novoletnega tekmovanja sta še dva meseca in je veliko časa za odločitve, še več pa do SP-ja," je pojasnil Brodar, nekdanji olimpijec, ki je bil že pred prevzemom vodenja član strokovnega vodstva slovenske reprezentance.

Slabe razmere na Dachsteinu
Ekipa je imela na zadnjem snežnem treningu na Dachsteinu sicer slabe razmere za vadbo in smolo z izbiro termina, vendar je Brodar ocenil, da so vseeno lahko opravili prilagajanje na sneg. Ta je tam zapadel le nekaj dni po odhodu slovenske vrste.

"Smo zelo majhna ekipa in si med drugim nismo mogli privoščiti dragih tujih serviserjev. Mi damo le 20.000 evrov za maže na sezono, finska ekipa pa 600.000 za program servisa. Tako se po tej plati ne moremo primerjati z njimi in podobnimi ekipami, vendar pa bomo skušali s svojim znanjem in predanostjo nadomestiti vse minuse, ki so posledica manjših financ. Tudi Hattestad se zaveda, da to ni Norveška, kar se smučarskega teka tiče, a da na koncu vseeno prevlada ocena izida, ki je lahko boljši z večjo srčnostjo in dobrimi treningi," je menil Brodar.