112. Odprto prvenstvo Avstralije (56. v odprti dobi) bo na sporedu med 14. in 28. januarjem. Foto: EPA
112. Odprto prvenstvo Avstralije (56. v odprti dobi) bo na sporedu med 14. in 28. januarjem. Foto: EPA

Nagradni sklad v Melbournu se je tako v zadnjem desetletju več kot podvojil, a je denar zdaj enakomerneje porazdeljen, kot je bil v preteklosti. Oba prvaka med posamezniki bosta v žep pospravila slaba dva milijona evrov oziroma več kot milijon manj, kot sta pred pandemijo koronavirusne bolezni nazadnje prejela Novak Đoković in Sofia Kenin.

Bodo pa več prejeli udeleženci in predvsem poraženci v prejšnjih krogih. Tisti, ki se bodo morali od turnirja denimo posloviti že po prvem krogu, bodo prejeli 73.677 evrov, dobrih 18 tisoč več kot leta 2020.

"Želimo zagotoviti, da bo Avstralija še naprej izhodišče za teniško sezono in da bodo imeli igralci ter njihove ekipe vse, kar potrebujejo, da bodo lahko delovali po najboljših močeh in uživali v 'happy slamu'," je ob tem dejal direktor turnirja Craig Tiley.

V letošnji sezoni je imelo najvišji denarni sklad Odprto prvenstvo ZDA, in sicer 58,8 milijona evrov. Glavni žreb za OP Avstralije bodo opravili 14., turnir pa se bo z moškim finalom končal 28. januarja.