Rokometaše čakata še zadnji dve pripravljalni tekmi. Foto: Rokometna zveza Slovenije
Rokometaše čakata še zadnji dve pripravljalni tekmi. Foto: Rokometna zveza Slovenije

V petek se bo najprej v Poreču pomerila s Črno goro, dan pozneje s Hrvaško, obe tekmi pa bosta ob 17.00. Selektor Uroš Zorman bo na podlagi pripravljalnih tekem v Istri določil seznam 18 igralcev za nastop na turnirju. Njegovi varovanci bodo najprej igrali v Berlinu, med 11. in 15. januarjem se bodo pomerili s Ferci, Poljaki in Norvežani.

Zorman bo preizkusil vse igralce

V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši izbrani vrsti iz skupine D ter se v Hamburgu križali z najboljšima dvema iz skupine E (Švedska, Nizozemska, BiH in Gruzija) in skupine F (Danska, Portugalska, Češka in Grčija). Zorman je že pred začetkom priprav ostal brez nosilca igre in krilnega igralca Blaža Janca ter že dalj časa odsotnega srednjega zunanjega Domna Makuca, v Celju pa sta po prilagojenem programu vadila tudi krožni napadalec Blaž Blagotinšek in levi zunanji igralec Aleks Vlah. Tik pred odhodom v Poreč se je od soigralcev zaradi zdravstvenih težav poslovil še desni zunanji Tadej Kljun.

"V Poreču bom preizkusil vse igralce, nikogar ne bom 'preforsiral'," je na novinarski konferenci v Stožicah uvodoma dejal Zorman. "Gre za zadnji tekmi pred odhodom v Nemčijo. Na obeh tekmah me najbolj zanimajo kombinacije v obrambi in napadu, hkrati pa želim dvigniti našo moralo na višjo raven. Na tekmah proti Črni gori in Hrvaški izida ne bosta v osredju, po drugi strani pa vsaka zmaga prinaša samozavest in dobro voljo."

V Poreču pravi test pred prvenstvom

"Turnir v Poreču bo dobra generalka pred odhodom v Nemčijo. Pomerili se bomo z dobrimi in kakovostnimi reprezentancami, v dveh dneh nas čakata dve zahtevni tekmi. To bo pravšnji test pred evropskim prvenstvom, kjer bo vsaka tekma zahtevna in zelo težka," je povedal Blagotinšek, ki že dalj časa vleče poškodbo prsta in ne skriva, da ga ta močno ovira v igri.

V polni pripravljenosti ni niti slovensko odkritje na lanskem svetovnem prvenstvu na Poljskem in Švedskem Aleks Vlah. Primorec v dresu danskega Alborga je šele na zadnjih treh tekmah delal na nekoliko "hitrejših obratih". "Vsake toliko časa me zaboli v kolenu, a nimam hujše reakcije. Pred nami sta dve tekmi v Poreču, upam, da na njih ne bom imel nobenih težav in bom pripravljen za nastop na evropskem prvenstvu. Z uvodnimi tremi treningi sem zelo zadovoljen, naj tako tudi ostane," je pred odhodom v Poreč dejal Vlah.

Slovenija je v prvem pripravljalnem obdobju med božičnimi in novoletnimi prazniki vadila v Celju, na pripravljalni tekmi v Slovenj Gradcu pa je v zdesetkani postavi tesno premagala Avstrijo s 34:33.

Zorman vpoklical kar štiri krožne napadalce, a kader krojijo številne poškodbe