Ivan in Zoki pred spomenikom. Foto: RTV SLO
Ivan in Zoki pred spomenikom. Foto: RTV SLO
Dobrodošli v Jebovlju
Pojavita se tudi Tinka in Segedin. Foto: RTV SLO

V Jebovlju, idiličnem mestecu na sončni strani Alp, vlada prava drama. Prebivalci so postali talci, mesto terorizirata Ivan in Zoki s svojimi pomočniki."

To je zaplet v prvem animiranem političnem satiričnem celovečercu v Sloveniji. Film Dobrodošli v Jebovlju bo premierno na sporedu v soboto, 19. julija, ob 21.35 na 1. programu Televizije Slovenija, že prej, ob 19.00, pa ga bo mogoče predpremierno videti na RTV 4D na kanalu Multimedijskega centra.

Zgodbo smo v nadaljevanjih spremljali že spomladi v oddaji Poldnevnik, zdaj pa je tu še film, "dobra ura domovinske vzgoje", kot je dejal scenarist in režiser Bojan Krajnc. Kot producent in programer se je pod film podpisal Tadej Fius. Film in nadaljevanka sta nastala v produkciji Televizije Slovenija in Media Atlas.

Bojan Krajnc pred premiernim predvajanjem dodaja: "Film je zagotovo svojevrsten dokument našega časa, obdobja, ki se ga bomo nekoč spominjali po tem, da smo po sreči v nesreči imeli nesrečo s srečo. In v teh bizarnih okoliščinah satira težko tekmuje z realnostjo."

Kaj se dogaja v Jebovlju?
Reporterka Mojca Mavec spremlja dramo, ki se je zgodila čisto blizu vas. V Jebovlju vlada prava drama. Prebivalci so postali talci, mesto terorizirata Ivan in Zoki s pomočniki. Majhni skupinici na čelu z Alenko ponoči uspe pobegniti skozi jašek v kanalizacijo. Oboroženi ugrabitelji se poženejo za njimi. Prisebni talci zaprejo vse jaške in naenkrat se zdi, da svet ni eden, ampak sta svetova dva. Zgoraj se dogajajo čudeži, spodaj se borijo za oblast in preživetje.

Film je poln obratov, bizarnih položajev in nadrealističnih scen. V njem sodeluje več kot štirideset likov, ki so jim glasove posodili naši najboljši govorni imitatorji, od Jureta Mastnaka in Tilna Artača do Saša Hribarja.

Nekaj scen si lahko ogledate v spodnji galeriji.