Po uspešni lanski turneji po Evropi, ko so nastopali kot predskupina In Flames, se Noctiferia ozira po poletnih festivalskih odrih. Foto: Spletna stran STG
Po uspešni lanski turneji po Evropi, ko so nastopali kot predskupina In Flames, se Noctiferia ozira po poletnih festivalskih odrih. Foto: Spletna stran STG
Werefox
Werefox je skupina starih znancev domače glasbe. Foto: Spletna stran STG
Dežurni krivci
Z Dežurnimi krivci bodo zadnji dan tekmovalnega dela zadovoljni ljubitelji garažnega rocka. Foto: Spletna stran STG
Last Day Here
Glasba Last Day Here teži k izvirnosti, kakovosti (odlikujejo jih predvsem vokalne linije) in usklajenosti, ki jih je mogoče občutiti tudi v živo. Foto: Spletna stran STG

STG oz. Slovenski teden glasbe bo potekal med 21. in 24. marcem na štirih prizoriščih v Ljubljani (Kinu Šiška, Orto baru, Gali hali in K4).

Med njimi bodo predstavniki tujih festivalov izbrali štiri, ki bodo dobili priložnost nastopiti na tujih festivalih v bližnji okolici, med njimi na avstrijskem Waves Vienna, madžarskem Szigetu, hrvaškem Terraneu in srbskem Exitu.

Spored nastopajočih si lahko ogledate spodaj.


Sreda, 21. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Komuna
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: MojcArt, The Tide, The Toronto Drug Bust, Torul
GOSTJE: Brains, afterparty z Radiem Terminal

Četrtek, 22. marec

PRIZORIŠČE: Orto Bar
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Barely Modern, Dandelion Children, ŠKM Banda
GOSTJE: My Buddy Moose

Petek, 23. marec

PRIZORIŠČE: Klub K4
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Beatmyth, Neomi, London, Hex
GOSTJE: Luise Pop

Sobota, 24. marec

PRIZORIŠČE: Gala Hala
URA ZAČETKA: 20.30
NASTOPAJOČI: Dežurni krivci, Werefox, LastDayHere, Noctiferia
GOSTJE: Dreddup, didžejset z Danielom Millerjem

Nedelja, 25. marec

PRIZORIŠČE: Kino Šiška - Katedrala
URA ZAČETKA: 19.00
NASTOPAJOČI: Adam (Slovenija), PassoGigante (Italija), S.A.R.S. (Srbija) in The Subways (Velika Britanija).


Zmagovalci bodo znani 25. marca, ko se bo tudi zgodilo zadnje dejanje festivala, ki bo potekalo pod soorganizatorstvom Rocka Otočca.

Med tednom slovenske glasbe pa bodo ustvarjalci na predavanjih in delavnicah odprli tudi kritične teme z glasbenega in glasbeno-organizacijskega področja, kot so avtorsko pravo za glasbenike, delovanje glasbenih organizacij, založniške smernice, glasbeno novinarstvo, prodor na večje trge, pomen videospotov kot del vizualne podobe glasbe ipd.

Spodaj vam predstavljamo skupine, ki bodo zavzele oder Gale Hale v soboto, 24. marca.


Werefox je prekmurska zasedba, ki jo sestavljajo pevka Melée, kitarist Sašo Benko (nekdanja člana Psycho-Patha, Bekka), basist Manuel Hahn ter bobnar David Halb(nekdanja člana Sphericuba in Lollobrigide).

Zasedbo odlikujejo močne sonično-melodične kitare, peklensko-angelski glas in ritemsekcija. Njihova glavna motivacija za prijavo na STG je bila možnost nastopanja na priznanih tujih festivalih in navezovanje stikov. "Smo ravno v času piljenja/testiranja komadov v živo, preden se maja odpravimo v studio na snemanje našega prvenca. Tako da je ta nastop za nas več kot dobrodošel, da vidimo, kaj se obnese, kaj bi bilo treba malo spremeniti ipd.," je pojasnil Benko za MMC.

Sobotnega večera se veselijo zaradi koncerta, dobre družbe in nastopa z njihovimi starimi kolegi Dežurnimi krivci. "Če pa si bomo prislužili tudi kakšen nastop na tujem festivalu, pa tudi ne bo nič narobe," je v smehu dejal Benko. Ob tem pa je kitarist še dodal, da si osebno najbolj želi nastopa na festivalu Terraneo. "Sem bil lani v Šibeniku, ko je festival potekal prvič in sem še imel fenomenalno. Odlična lokacija, izbor bandov, 'kul' ekipa, organizacija, vreme ... Ni da ni," je še dodal v smehu.

Dežurni krivci so gruntrockskupina iz Prlekije (Sv. Jurij ob Ščavnici). Sestavljajo jo pevec in kitarist Leon Štrakl, kitarist Marko Čuš, basist Tomas Tibaut in bobnar Igor Ketiš. "Na spletu smo zasledili poziv za prijavo. Koncept se nam je zdel zanimiv. Kot se zdaj tudi kaže, smo že ob prijavi pričakovali dobro organizacijo in promocijo dogodka, kar posledično pomeni tudi dober koncert. Ker smo koncertni bend, je bil to zadosten razlog za prijavo. Seveda si pa nismo znali najbolj predstavljati, kakšne vrste glasbo se sploh išče. Nad celotnim izborom smo prijetno presenečeni," je za MMC dejal Čuš.

Zasedba deluje od leta 1996, v tem času so izdali tri studijske plošče (Nikogaršnje mesto - daleč od ljubezni, 2001; Kakor človek, 2003; Strup, 2007) in ploščo Dežurni krivci - Izštekani z živimi posnetki iz oddaje Izštekani na Valu 202. Plošče so bile podprte s petimi videospoti in predstavljene na okoli 200 živih nastopih, izmed katerih je skupini dal v štartu največji zagon nastop na Novem rocku 2000.

Zasedba pa je ravno sredi priprav na snemanje nove plošče. "Pričakujemo dober koncert v Gali hali, pričakujemo, da bo naše delo spoznal en nov krog ljudi, če bo padlo tudi povabilo na katerega izmed festivalov, se ne bomo branili. Na splošno pa upamo, da bo STG pripomogel k večji prepoznavnosti kakovostnih domačih skupin in njihovega ustvarjanja doma in širše," je dodal Čuš.

Na ploščah se skupina strogo drži garažnega, podzemnega rockdrivea, ki ga odlikujejo tako pestra ritemsekcija kot tudi odlična kitarska maličenja. Kot je dejal Čuš, zasedbo zanimajo številni festival: "A iz izkušenj vemo, da ni nujno, da večji festival pomeni tudi boljši koncert za bend. Vsak festival pa ima neki svoj čar, ki ga je vredno okusiti."

"STG je odlična priložnost, da se mlajši alternativni in manj uveljavljeni bendi predstavijo širšemu domačemu občinstvu. Seveda pa izkoristimo vsako priložnost, da pobegnemo iz studia in nove komade preizkusimo še pred občinstvom," je za MMC dejal najmlajši član skupine LastDayHere Jure Gorjanc.

Skupino sestavljajo še pevec Marko Duplišak, kitarist Uroš Boršič, basist Tomi Šenveter in bobnar Sašo Corso.

Skupina izstopa iz stereotipne predstave modernega rocka. Njihova glasba teži k izvirnosti, kakovosti (odlikujejo jih predvsem vokalne linije) in usklajenosti, ki jih je mogoče občutiti tudi v živo. Člani skupine so trenutno v studiu, kjer snemajo svojo drugo ploščo z naslovom A New Beginning, hkrati pa s skupino MIT koncertirajo po Sloveniji. "Pripravljenih imamo 15 novih komadov, ki jih na teh koncertih predstavljamo občinstvu, za zdaj pa je bil odziv na nov material odličen," je razložil Gorjanc.

Kot je pojasnil, bi še najraje nastopili na Exitu. "V Srbiji imamo veliko število prijateljev, ki pa nas še niso videli v živo. Z veseljem bi se predstavili občinstvu v nekdanji skupni državi, saj smo na tem območju do zdaj igrali samo enkrat," je sklenil Gorjanc.

"Lahko bi rekel, da skoraj živimo za koncertiranje, poleg tega pa lahko poskusimo priti na kakšen tuji festival tudi na ta način, ker do kakovostnih koncertov v tujini ni enostavno priti oz. vedno težje zaradi položaja na evropskem glasbenem trgu," je za MMC dejal basist Noctiferie Uroš Lipovec. Poleg njega zasedbo sestavljajo vokalist Gianni Poposki, kitarist Igor Nardin, bobnar Mathias Gergeta, kitarist Roman Fileš.

Noctiferia je od leta 1996 do danes izdala štiri studijske plošče, in sicer: Baptism at Savica fall, Per Aspera, Slovenska Morbida in Death Culture. Rdeča nit njihove glasbe je extreme metal v številnih preoblekah. Noctiferia je reden gost evropskih turnej, prav tako pa je tudi ena redkih slovenskih glasbenih skupin, ki se lahko ponaša z rednimi izdajami njihovih plošč tako na domačem trgu kot v Evropi in Ameriki.

Skupina je trenutno v fazi predprodukcije nove plošče, ki naj bi predvidoma izšla letos jeseni. "Nastop na STG-ju bo tako prvi izmed zaključnih koncertov v sklopu promocije plošče Death Culture. Za njim imamo potrjene nastope na britanskem festivalu Bloodstock, domačem Metalcampu, hrvaškem Metalfestu Croatia," je za MMC razložil Lipovec.

Pred STG-jem so pričakovanja povsem realna, trdi Lipovec: "En koncert ti ne spremeni življenja, tako da delamo naprej in se včasih lotimo tudi kakšnega eksperimenta, kot je STG." Med željami za njihovo festivalsko kilometrino Lipovec omenja: "Verjetno Wacken, Gods of Metal ipd. To so največji evropski in tudi svetovni festivali, ki so vsakoletna meka za metalce z vsega sveta že desetletja, Prav tako so tudi glavne skupine na teh festivalih praviloma legendarna imena."