Filip in Elizabeta sta velika navdušenca nad konji in drugimi živalmi. Foto: EPA
Filip in Elizabeta sta velika navdušenca nad konji in drugimi živalmi. Foto: EPA

Tako 99-letni princ, kot 94-letna kraljica sodita v starostno skupino, ki jo novi virus najbolj ogroža. Zato so se v kraljevi palači odločili, da bodo praznovanje rojstnega dne princa letos organizirali le v ožjem družinskem krogu. Dan bo preživel le ob običajnem kosilu s kraljico, prek videoklica pa ga bodo poklicali njegovi otroci, vnuki in pravnuki. Kot je za nemško tiskovno agencijo potrdil predstavnik obrambnega ministrstva, v prestolnici ne bo niti tradicionalnega donenja topov.

Princ trenutno čas preživlja v nekoliko blažji obliki izolacije na dvorcu Windsor, čeprav ta letni čas po navadi veliko raje preživlja na posestvu Sandringham ali pa na svojih posestvih na Škotskem.

Princ Filip je bil v zadnjih letih večkrat na zdravljenju zaradi različnih težav - imel je težave s srcem, vnetje mehurja, dobil pa je tudi nov kolk. Foto: Reuters
Princ Filip je bil v zadnjih letih večkrat na zdravljenju zaradi različnih težav - imel je težave s srcem, vnetje mehurja, dobil pa je tudi nov kolk. Foto: Reuters

Kraljevi steber

Filip se je rodil kot danski in grški princ na otoku Krf leta 1921. Že kot majhnega otroka so ga med razburkanim političnim dogajanjem med svetovnima vojnama izgnali iz Grčije. Z Elizabeto je začel prijateljevati že kot mlad mornariški kadet. Poročila sta se leta 1947, že pet let po tem pa je Elizabeta, po nenadni smrti očeta Jurija VI. postala kraljica.

Od takrat Filip velja za največjega podpornika in zaupnika svoje žene, ki je že večkrat poudarila, da izjemnega bremena brez njegove podpore ne bi zmogla nositi. Princ je bil v svojih skoraj sto letih pokrovitelj, predsednik ali član več kot 780 organizacij in opravil več kot 22.000 samostojnih obveznosti v službi palače. Elizabeti in Filipu so se rodili štirje otroci ‒ Charles, Anne, Andew in Edward.

Po njegovi upokojitvi leta 2017 je britansko javnost že večkrat prestrašilo njegovo zdravje, nazadnje ob koncu prejšnjega leta, ko so ga zaradi neznanih razlogov preventivno hospitalizirali. Pri 97 letih je poskrbel tudi za škandal, saj je bil kot voznik udeležen v prometni nesreči. Po pritisku javnosti se je moral zaradi nesreče nejevoljno odreči tudi vozniškemu dovoljenju.

Kljub starosti Filip ni ostal brez svojega pikrega smisla za humor. "Nič ne spodbudi nekoga bolj, kot da se ga spominja, da leta minevajo vse hitreje in da začne lak odstopati od starih okvirjev," je zapisal ob prejemu naziva starec leta.