Nova čikaška županja, ki bo mesto vodila od 20. maja dalje, je že sporočila, da bo tožilstvo moralo pojasniti, zakaj je odstopilo od pregona Smolletta. Foto: EPA
Nova čikaška županja, ki bo mesto vodila od 20. maja dalje, je že sporočila, da bo tožilstvo moralo pojasniti, zakaj je odstopilo od pregona Smolletta. Foto: EPA

Mesto je proti 36-letnemu Jussieju Smollettu vložilo tožbo, v kateri od igralca zahteva povrnitev stroškov, ki so nastali med preiskavo domnevnega napada na zdaj že nekdanjega igralca v seriji Empire.

Tožbo je mesto vložilo v torek, koliko denarja od igralca zahteva, za zdaj ni znano. Predstavniki Chicaga so za zdaj pojasnili le, da želijo "trikratni znesek škode, ki jo je utrpelo mesto".

Tožba je igralca doletela dva tedna po tem, ko je tožilstvo odstopilo od vseh obtožb, sodnik pa je njegov primer zapečatil in izbrisal njegovo kriminalno kartoteko.

Tožbo proti igralcu nameravajo vložiti tudi čikaški uradniki, ki so se ukvarjali s preiskavo njegovega primera. Za nadurno delo so od igralca že zahtevali 130.000 dolarjev, ker pa je igralec njihovo zahtevo zavrnil, razmišljajo o tožbi.

Smollettov zagovornik Mark Geragos se je na vloženo in napovedno tožbo odzval, da njegove stranke "z ustrahovanjem ne bodo pripeljali do plačila zahtevanega zneska."

S primerom so se ukvarjali več tednov

Čikaške oblasti so primer začele raziskovati 29. januarja, ko je Smollett prijavil, da sta ga v zgodnjih jutranjih urah na ulici napadla in pretepla dva belopolta Trumpova podpornika.

Čeprav so policisti kmalu posumili, da z zgodbo ni vse v redu, so primeru posvetili več tednov.

Policisti so po opravljeni preiskavi sklenili, da je šlo za dogovorjeni napad. Brata iz Nigerije, sicer Smollettova znanca, sta namreč priznala, da jima je igralec v zameno za napad plačal 3.500 dolarjev. Smollett je navedbe policije ves čas zanikal, in to čeprav so izsledili ček, ki sta ga prejela brata. Zagovornik Geragos je sodišču pojasnil, da denar ni bil plačilo za napad, ampak je bil namenjen prehrani in osebnim treningom, eden od bratov je bil namreč Smollettov osebni trener.

Igralec, ki vztraja pri svoji zgodbi, je po odločitvi tožilstva, da ovrže obtožbe, povedal: "Ne bi bil takšen, kot me je mati vzgojila, če bi bil zmožen vsaj delčka tega, kar mi je bilo očitano." Čeprav Smollett krivde ni priznal, se je strinjal s 16 urami družbenokoristnim delom.

Pravica za "bogate in slavne"

Ali bo mesto vztrajalo pri tožbi, bo zagotovo znano 20. maja, ko bo mesto župana zasedla Lori Lightfoot. A kot kaže, se bo odločitev mesta obdržala. Lightfootova je namreč že pred nastopom mandata povedala, da bo moralo tožilstvo bolje pojasniti, zakaj je odstopilo od pregona. Po njenih besedah odločitev tožilstva ustvarja vtis, da je pravica za "bogate in slavne" drugačna od tiste, ki so je deležni drugi.