Dua Lipa. Foto: EPA
Dua Lipa. Foto: EPA

Z dvema grammyjema nagrajena 24-letna Dua Lipa je pred dnevi na svojem Instagramu in Twitterju objavila zemljevid t. i. Velike Albanije, ki zajema tudi dele Severne Makedonije, Srbije, Grčije in Črne gore. Objavi je pripisala še slovarsko razlago besede avtohtoni, s čimer je namigovala, da je na označenem območju avtohtono albansko prebivalstvo.

Njena objava je spodbudila številne politične odzive po Balkanu še posebno v Srbiji, kjer so se nanjo odzvali z ogorčenjem, pa tudi v Črni gori in Severni Makedoniji. Po nekaj dneh pa je z objavo še ene glasbenice albanske narodnosti s Kosova, Rite Ore, zgodba dobila nov zagon.

Ora je namreč na Twitterju Apple pozvala, naj na svoj zemljevid doda državo Kosovo in s tem "pomaga pri ozaveščanju". "Albanija in Kosovo sta polna lepote in talenta," je še zapisala in v tvitu omenila še nekaj kolegic albanske narodnosti, ki izhajajo s Kosova, npr. Bebe Rexho, Avo Max, Dafino Zećiri in Duo Lipo.

"Apple, čakamo ... #dajtekosovonazemljevid. To je sramota, predvsem zato, ker gre za ameriško podjetje (ZDA so uradno priznale Republiko Kosovo 17. februarja 2008) ... Zdaj je 2020. Zakaj še nismo na zemljevidu?" pa je zapisala Dafina Zećiri.

Oglasila se je tudi Ava Max, ki je v tvitu izrazila podporo "močnim albanskim ustvarjalkam".