Pevec irske skupine U2 meni, da bi bil smeh pravi recept v boju proti IS-ju. Foto: EPA
Pevec irske skupine U2 meni, da bi bil smeh pravi recept v boju proti IS-ju. Foto: EPA
Bono
Da Bonov predlog vendarle ni tako bizaren, kot je slišati na prvo žogo, je zatrdila dolgoletna guvernerka zvezne države New Hampshire, zdaj pa senatorka iz demokratskih vrst, Jeanne Shaheen. Foto: EPA

"Mislim, da bi rešitev morali prepustiti mladim," je Mehta povedal v Tel Avivu, kjer domuje Izraelska filharmonija, ki jo vodi dosmrtno. "Začeti bi morali danes," je dejal maestro.

Po njegovem prepričanju je namreč danes, ko obstajajo številni načini komunikacije prek spleta, kot sta Facebook in Twitter, to zelo lahko - študenti imajo vse možnosti za spremembo. "In morali bi vzeti zakon v svoje roke," je poudaril.

Če si obe strani želita miru, bi ga lahko dosegli jutri, je prepričan. "Toda vsaka stan ima svojo politično agendo," je dejal dirigent. Ovira pa je po njegovem mnenju politika.

(Po)smeh vzame moč
Pevec irske skupine U2 Bono Vox pa je ameriškim senatorjem predstavil svoj recept v boju proti skrajnim skupinam, kot je IS.

Glasbenik, ki slovi po svojem dobrodelnem udejstvovanju, je na zaslišanju pred senatnim pododborom, kjer je razdeloval "vzroke in posledice nasilnega ekstremizma ter vlogo zunanje pomoči", želel izprositi več sredstev za begunce.

Med svojim govorom pa je zatrdil, da bi bil smeh lahko učinkovito orožje v boju proti ekstremističnim skupinam, in menil, da bi bili lahko komiki pravi odgovor za to.

"Če uporabljaš nasilje, govoriš njihov jezik. Če pa se jim smejiš, ko maširajo po ulici, jim odvzameš moč. Zato predlagam, da senat v akcijo pošlje Sacho Barona Cohena, Chrisa Rocka in Amy Schumer," je glasbenik nanizal nekaj najbolj znanih ameriških komikov.

Ne tako zelo za lase privlečeno
Da Bonov predlog vendarle ni tako bizaren, kot je slišati na prvo žogo, pa je zatrdila dolgoletna guvernerka zvezne države New Hampshire, zdaj pa senatorka iz demokratskih vrst, Jeanne Shaheen.

"Dejansko ni prvič, da sem slišala kaj takega. O tem so že govorili tudi strokovnjaki s področja spopadanja s terorizmom," je dejala. "To je ena izmed metod, ki jih preučujemo," je priznala.