V Dubrovniku so priljubljenost serije izkoristili tudi z dobro obiskanimi turami po poteh Igre prestolov. Foto: GOT Walking Tour
V Dubrovniku so priljubljenost serije izkoristili tudi z dobro obiskanimi turami po poteh Igre prestolov. Foto: GOT Walking Tour
Cerseiin sprehod sramote v peti sezoni je bil zadnji omembe vreden prizor znotraj dubrovniških zidov. Foto: HBO
Dubrovnik v poletnih dneh spominja na turistično mravljišče. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

"Lahko potrdimo, da se glede na zgodbo in potrebe lokacij, Igra prestolov šesto sezono ne bo več snemala na Hrvaškem," so sporočili iz HBO-ja. "O tem, ali se bo produkcija v prihodnosti še vrnila na Hrvaško, se bo odločalo, ko HBO uradno potrdi dodatne sezone. Takrat bosta produkcijska ekipa in HBO ocenila lokacijske potrebe glede na scenarij in zgodbe. HBO ostaja hvaležen Hrvaškemu auidiovizualnemu centru in hrvaški ekipi za vso njihovo podporo."

Hrvaška je služila kot primarna snemalna lokacija Igre prestolov vse od druge sezone leta 2012, ko so Dubrovnik spremenili v Kraljevi pristan, prestolnico Westerosa in prizorišče političnih spletk, ki poganjajo eno najbolj priljubljenih in gledanih serij na malih zaslonih. In tudi zloglasni Cerseiin goli sprehod sramote čez mesto je v knjigah R. R. Martina zadnji omembe vreden prizor znotraj srednjeveškega obzidja.

Kaj se obeta v šesti sezoni?
Posamezne prizore so posneli še na trdnjavah Klis, Minceta, Lovrijenac in Bokar, v Dioklecijanovi palači v Splitu, Šibeniku, na otočkih Lokrum in Mrkan, vasi Mlini, arboretumu Trsteno in kamnolomu Dubac. Zdaj se poslavljajo vse omenjene kulise.

Kaj točno ukinitev hrvaške lokacije pomeni za serijo? Kot poudarjajo na spletnem fanzinu Watchers on the Wall, to ne pomeni nujno, da Kraljevega pristana v šesti sezoni ne bo več, daje pa misliti, da bi Kraljevi pristan, z njim pa Cersei Lannister in kralj Tommen Baratheon, lahko v novi sezoni igrali precej manjšo vlogo.

Najave igralske zasedbe in snemalnih lokacij nakazujejo, da se bo šesta sezona osredotočila na sever, še zlasti na zgodbe Starkovih otrok Sanse, Arye, Brana in Rickona. Premiero načrtujejo za april 2016.

Igra prestolov kot turistični magnet
Kot smo na naših straneh že pisali, je serija Dubrovniku, pa tudi celotni Hrvaški prinesla reklamo, ki je noben denar ne more kupiti. Turisti z vsega sveta so drveli v Dalmacijo in že ob vhodu v Dubrovnik, ki tudi pred letom 2012 ni ravno trpel za pomanjkanjem tujih gostov, postavljali samo eno vprašanje: Kje snemajo Igro prestolov?

Odgovor na to so jim med drugim ponudile dobro obiskane ture po poteh Igre prestolov, Stradun so ob trgovinah s spominki preplavile še tematske prodajalnice na temo gledane serije, mestne oblasti pa na bližnjem Lokrumu načrtujejo postavitev muzeja z rekviziti, kostumi, orožjem in celo znamenitim prestolom iz Igre prestolov.

Ampak kot piše časnik Novosti v prispevku s pomenljivim naslovom "Dubrovniku Igra prestolov prinesla denar, vzela preteklost", so bolj zanimivi odzivi Dubrovničanov. Kar velik del prebivalcev namreč ni zadovoljen s to novo turistično orientacijo mesta in meni, da se s takim favoriziranjem Igre prestolov iz starega mesta z bogato zgodovino dela nekakšna nova vrsta Disneylanda.

A kritikom nasproti stojijo tisti, ki v pojavljanju Dubrovnika na televiziji ne vidijo nič slabega in so prepričani, da bo na tak način v mesto prišlo še več obiskovalcev. Poleg tega je v teh štirih sezonah, ki so jih posneli na Hrvaškem, Dubrovniku vsako leto v žep padlo milijon evrov, hoteli so polni tudi zunaj sezone, če pa to preračunamo v vrtoglave dubrovniške cene (parkirna ura 5,25 evra, kozarec vina 6 evrov, prenočitev v hotelu 200 evrov), je računica jasna.